Dostupni linkovi

Svi Izetbegovićevi bedemi


Producent Omer Erdogan na pres-konferenciji u Sarajevu
Producent Omer Erdogan na pres-konferenciji u Sarajevu

"Alija, posljednji bedem islama", naziv je dokumentarnog televizijskog filma, turskog producenta Omera Erdogana (Erdoan). Film je premijerno prikazan u Sarajevu na 14. godišnjicu od smrti Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, te povodom 25 godina od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dokumentarni film snimljen je na dva jezika, bosanskom i turskom, a bit će emitovan u dva nastavka u trajanju od po 45 minuta.

"Sljedeća aktivnost koju ćemo realizovati tokom ove godine je snimanje dokumentarca koji će biti preveden na arapski jezik", rekao je novinarima turski producent Omer Erdogan.

U toku je i snimanje turske mini serije "Alija", u produkciji TRT-a i Sancak Medya. Serija tematizira bitne dijelove života Alije Izetbegovića, od rane mladosti do smrti.

Ta serija uzburkala je strasti u Bosni i Hercegovini. Tada je predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik najavio snimanje filma o nekadašnjem predsjedniku RS-a i haškom osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću u produkciji Radio-televizije Republike Srpske (RTRS). No, to je, kako se čini, ostala samo prijetnja.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ocijenio je da ima još mnoga toga neispričanog o njegovom ocu Aliji Izetbegoviću, te da se trenutno provode četiri projekta.

"Zanimljivo je da se Alijom Izetbegovićem bave više stranci, nego domaći. Borba jednog naroda se svodi na nekoliko simbola", rekao je novinarima Izetbegović, te dodao da je upravo Alija Izetbegović jedan od tih simbola u borbi Bosne i Hercegovine.

Plakat sa pres-konferencije, Sarajevo
Plakat sa pres-konferencije, Sarajevo

Naslov filma "Alija, posljednji bedem islama" za Bakira Izetbegovića je pretenciozan i jednodimenzijalan.

"Alija je, naravno, čovjek koji je borac za odbranu islama na ovim prostorima, ali je bio i borac za demokratiju, slobodu, uvođenje višepartijskog sistema, te odbranu multietnične supstance u BiH", poručio je Bakir Izetbegović.

Projekciji filma prethodio je prijem Ambasade Republike Turske u BiH kojem su prisustvovali predstavnici političkog, vjerskog i kulturnog života BiH, diplomatskog kora, kao i poslanici turskog parlamenta i načelnici opština u Turskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG