Dostupni linkovi

Ti mene serijom o Izetbegoviću, ja tebe filmom o Karadžiću


Snimanje filma, ilustrativna fotografija
Snimanje filma, ilustrativna fotografija

Početak snimanja serije o prvom predsjedniku Republike Bosne i Hercegovine i ratnom lideru Bošnjaka Aliji Izetbegoviću u produkciji Turske državne televizije (TRT) uzburkalo je strasti u BiH. Tako se najavljuje snimanje filma o nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) i haškom osuđeniku za genocid Radovanu Karadžiću u produkciji Radio televizije Republike Srpske (RTRS), a postoje i najave o snimanju dokumentarnoga filma o ratnom lideru bosanskohercegovačkih Hrvata i utemeljitelju samoproglašene Hrvatske Republike "Herceg-Bosne" Mati Bobanu.

Analitičari u ovome prepoznaju oprobani recept aktuelne vlasti, podizanje nacionalnih tenzija u svrhu skupljanja političkih poena.

Tri naroda sa tri istine o proteklom ratu i ožiljcima koji još nisu zacijelili, sada će, čini se, dobiti i tri ekranizacije priča o svojim ratnim vođama.

Serija o Aliji Izetbegoviću počela se snimati u produkciji TRT-a. Serija od šest epizoda obuhvataće period od njegove rane mladosti 1944. godine, pa sve do smrti, 2003. godine.

Bakir Izetbegović, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i sin Alije Izetbegovića, oduševljen je ovim projektom za koji kaže da bi na realan način trebao prikazati lik i djelo njegovog oca.

"Njegovi prijatelji, njegova djeca još uvijek su tu. Možemo biti konsultovani i njegov lik se može i treba se prikazati veoma precizno", smatra Bakir Izetbegović.

Izetbegović: Precizno prikazati lik
Izetbegović: Precizno prikazati lik

Nije dugo trebalo čekati na reakciju predsjednika RS-a Milorada Dodika koji je izjavio da je "Alije Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije i da je napisao Islamsku deklaraciju", koja je, kako kaže Dodik, "bila politika stradanja za Srbe, politika muslimanskog nacionalizma, i da je snimanje serije o njegovom životu pokušaj da se opere njegova biografija".

Tako Dodik u inat Izetbegoviću, najavljuje snimanje filma o Radovanu Karadžiću, prvom predsjedniku Republike Srpske, kojeg je Haški tribunal osudio na kaznu od 40 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv čovečnosti i genocida.

"Imajući u vidu činjenicu da je Aliju Izetbegovića, kako je to saopštio i Tribunal u Hagu na dan njegove smrti, samo smrtnost spriječila da završi u Tribunalu i odgovara za zločine i vidim ovo kao način da se opere njegova biografija, smatram da treba u Republici Srpskoj da se Radio televizija Republike Srpske odmah stavi u funkciju i snimi film o Radovanu Karadžiću i njegovom učešću vezanom za borbu za slobodu srpskog naroda i da u tom pogledu Vlada obezbjedi sva neophodna sredstva kako bi taj film u najskorije vrijeme bio snimljen", rekao je Dodik.

Na to je Bakir izetbegović najavio tužbu protiv Milorada Dodika zbog, kako kaže, neistina izrečenih na račun njegovog oca, prije svega na izjavu da je Izetbegović bio pripadnik Handžar divizije u Drugom svjetskom ratu.

Tu nije kraj sapunice, jer se oglasila i treća strana, pa tako postoje i najave o snimanju dokumentarnog filma o Mati Bobanu.

"Ako će snimati film o Izetbegoviću i Karadžiću, onda ćemo i mi sigurno snimati film o Mati Bobanu. Logično je da zaokružimo tu trilogiju te pokažemo i našu stranu historije", rekao je za Večernji list mostarski glumac Slaven Knezović.

Nanovo hljeba i igara

Novinar i kolumnista Dragan Bursać kaže da je ovo realan prikaz tragikomične situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, dodajući da se na ovaj način prave startne pozicije za naredne izbore jer propale politike aktuelne vlasti jedino znaju podrgrijavati narodne mase nacionalnim zanosom.

"Ovo nije izborna godina pa se smišljaju gluposti poput serija, serijala i filmova o ljudima koji su bili direktni akteri zadnjeg nesretnog rata u BiH. Ja sam čak predložio da se snimi zajednički film o Aliji Izetbegoviću, Radovanu Karadžiću i Mati Bobanu i da to bude neki film u kojem će se prikazati kako su oni nas sve preveslali, da ne kažem neku težu riječ. Mislim da je to totalni apsurd, ali, nažalost, nikad dosta hljeba i igara, hljeba ipak nema a ostale su samo igre i tu se kreće krug apsurda u kojem svi mi živimo", ocjenjuje Bursać.

Književnik i novinar Ahmed Burić smatra da na ovaj način aktuelna Vlast pravi spomenike prošlosti kako bi zaustavila budućnost, radeći idealizovane ekranizacije o likovima koji to ne zaslužuju.

"Šta očekivati od Vlasti koja sebi sama pravi spomenike a narodu ne dozvoljava da živi, nego da nastavi u tom registru besmislenog stvaranja kulta ličnosti od ličnosti koje su se pokazale povijesno da kažem 'nevelikim', da ne koristim teške riječi", riječi su Burića.

Burić: Besmisleno stvaranje kulta ličnosti
Burić: Besmisleno stvaranje kulta ličnosti

Ni građani se ne slažu sa idejom o ekranizaciji života ratnih lidera.

"Mislim da to ne bi trebalo da se radi, jel' dosta je toga bilo i to nam je izazvalo da smo imali taj prokleti rat. Najbolje je prekinuti i da živimo kako se nekada živjelo", kaže Banjalučanin Željo Nižol.

Sihaveta Šatrić smatra da treba prestati sa međusobnim provociranjem i priliku dati normalnim ljudima da kažu šta misle.

"Mislim da o običnim ljudima treba snimati filmove i serije jer su sigurno to više zaslužili, te da se čuje njihovo mišljenje, jer je njihovo mišljenje sigurno da to ostane u istoriji a da mi produžavamo bolje sutra", kaže Šatrić.

I dok Alija Izetbegović dobija svoj prvjenac na malim ekranima, o Radovanu Karadžiću postoji dokumentarni film "Radovan – povik iza zidova tamnice", a bio je i tema holivudskog filma, "Lov u Bosni", u kojem je za njim u potrazi bio Ričard Gir (Richard Gere). Za sada samo Mate Boban nije ekranizovan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG