Dostupni linkovi

Dok Amerikanci izlaze na birališta, Rusi sležu ramenima


Mnogi u Rusiji gledali su na Trumpovu kandidaturu kao na stvarnu šansu za poboljšanje zaoštrenih odnosa sa Sjedinjenim Državama i ukidanje zapadnih sankcija koje su zaustavile rusku ekonomiju
Mnogi u Rusiji gledali su na Trumpovu kandidaturu kao na stvarnu šansu za poboljšanje zaoštrenih odnosa sa Sjedinjenim Državama i ukidanje zapadnih sankcija koje su zaustavile rusku ekonomiju

Piše: Matthew Luxmoore

Kada je Donald Trump izabran 2016., ruski zakonodavac Vladimir Žirinovski bio je domaćin zabave sa šampanjcem u ruskom parlamentu kako bi proslavio iznenađujuću pobjedu magnata nekretninama, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

"Za novu unutrašnju i vanjsku politiku SAD-a!", nazdravio je Žirinovski, nacionalista i dugogodišnji saveznik predsjednika Vladimira Putina, kucajući se čašama sa zvaničnicima u Moskvi. "I za brzo poboljšanje američko-ruskih odnosa!"

Četiri godine nakon te ceremonije, dok se Trump nadmeće za reizbor na žestoko osporavanom glasanju na izborima u prvoj sedmici novembra, Žirinovski kaže da je izgubio nadu u bivšu zvijezdu TV realitija koja je govorila o novoj eri saradnje s Putinom i Rusijom.

"Trump nije uradio ništa dobro za Rusiju", rekao je Žirinovski za RFE/RL. Ipak, kaže: "Trump će pobijediti 3. novembra. Sigurni smo u to."

Oprečna stajališta Žirinovskog prema Trumpovom mogućem reizboru rezonuju sa širim osjećajem rezignacije prema američkoj vanjskoj politici za koju analitičari kažu da je u Rusiji posebno raširena od 2016. godine.

Na pitanje da li bi Trump ili bivši potpredsjednik Joseph Biden bio bolji za Rusiju, gotovo dvije trećine upitanih na nedavnoj anketi nezavisnog Centra Levada, odgovara da nema veze.

Još jedna anketa objavljena u septembru pokazuje da 23 procenta Rusa gleda na Trumpa pozitivno, a 43 procenta negativno. Više od polovine ispitanike nikada prije nije ni čulo za Bidena.

Rusija je visila kao bauk nad američkom politikom gotovo pola decenije, potičući debate o Trumpovom usponu na predsjedničku funkciju i konstantno odbacujući optužbe o uplitanju. Zauzvrat, Trump je odbacivao tvrdnje o uveličanoj ulozi Moskve u njegove izbore kao "lov na vještice", čak i onda kada je gledao neke od svojih bivših pomoćnika na optuženičkim klupama.

Ali pred izbore 3. novembra u Sjedinjenim Državama, dok se Amerikanci pripremaju za ogorčeno osporavanje glasova i moguće pravne bitke oko rezultata, Ruse više tište problemi kod kuće. Pandemija izazvana korona virusom teško je pogodila Rusiju, a plate padaju šestu godinu zaredom. S obzirom na takve domaće nedaće, političkom sukobu preko Atlantika ne pridaju pažnju kao nekada.

"Zašto bi Rusi brinuli o tome?", kaže Fjodor Lukjanov, ruski analitičar za vanjsku politiku koji je savjetnik u Kremlju. "Sjedinjene Države su samo još jedna država. Ne vjerujem da bilo ko očekuje neke promjene bez obzira na to ko pobjedi."

To je možda suština toga. Žirinovski nije bio usamljen u navijanju za Trumpa 2016 godine. Mnogi u Rusiji gledali su na njegovu kandidaturu kao na stvarnu šansu za poboljšanje zaoštrenih odnosa sa Sjedinjenim Državama i ukidanje zapadnih sankcija koje su zaustavile rusku ekonomiju od aneksije ukrajinskog poluotoka Krim 2014. godine.

U fazi ‘pumpanja’ američkih izbora 2016. godine, Trump je Putina opisao kao "itekako vođu" i obvezao se da će normalizovati veze s Rusijom. Zauzvrat, ruski državni TV kanali bili su puni hvale za Trumpa, dok su njegovu nekadašnju suparnicu Hillary Clinton kritikovali kao moskovskog neprijatelja.

"Trump je hakirao truli američki sistem elita, poigravao se njegovim pravilima, i postao predsjednik", izjavio je propagandista Kremlja Dmitrij Kiseljov u svom glavnom pregledu vijesti nakon izbora 2016. godine. Na slici uz njegov izvještaj bile su dvije čaše šampanjca - aluzija na zabavu Žirinovskog koja se odvija u ruskom parlamentu.

Učinak ove TV poruke u 2016. jasno je potvrđen u anketama. U mjesecima koji su prethodili izborima 2016. godine, tri uzastopne ankete Centra Levada pokazale su kako sve veći dio Rusa navija za Trumpa naspram Clintonove, putanja koja se poklapala s usklađenom državnom televizijskom kampanjom - da se Trump oslikava kao ruski spasitelj.

Ovoga puta, kaže direktor Centra Levada Lev Gudkov, relativni nedostatak interesa za američke izbore dolazi zbog manje prominentne pozicije izvještavanja na državnoj televiziji. Prema Gudkovu, izbore prate samo dvije demografske kategorije: zvaničnici koji traže smjernice iz Kremlja i penzioneri koji gledaju državnu TV. Među ruskom omladinom, samo oko pet ili šest posto obraća pažnju, kaže Gudkov - pet puta manje nego među generacijom njihovih baka i djedova.

"U pozadini međunarodne izolacije Rusije i očite krize odnosa s evropskim zemljama i SAD-om, [TV propaganda] pokušava isključiti sve informacije koje mogu sadržavati kritike upućene na račun Rusije", rekao je Gudkov za RFE/RL. "Postoji negativno raspoloženje koje potiskuje interes i očekivanja od američkih izbora."

Uz to, Gudkov primjećuje da su američki izbori druga ili treća vijest po pokrivenosti na ruskoj televiziji, a među ispitanicima koji su rekli da prate predizborna dešavanja, tri puta više navija za Trumpa nego za Bidena, kao političara veterana koji je u Rusiji daleko manje poznat od sadašnjeg predsjednika.

Ali za Kremlj, koji kako se čini ne dijeli apatiju ruske javnosti, Biden je dobro poznata veličina.

Tokom svog mandata potpredsjednika za vrijeme mandata predsjednika Baracka Obame, Biden tvrdi da je bio u kratkom razgovoru s Putinom tokom posjete Kremlju 2011. "Gledam vas u oči i mislim da nemate dušu, "Biden se prisjetio da je ruskom predsjedniku rekao u intervjuu za New Yorker. "Okrenuo se prema meni, nasmiješio se i rekao: 'Razumijemo se.'"

Lukjanov, vanjskopolitički analitičar, kaže da osoblje Kremlja "nisu toliko duboki stratezi", ali među zvaničnicima i analitičarima u Rusiji "postoji više ili manje konsenzus mišljenja da čak i ako Biden pobijedi, povratka u status quo neće biti. Amerika je već preusmjerila svoju paradigmu manje prema ekspanzionizmu, a više prema unutrašnjoj politici."

Iako je Trump 2016. obećao bolje odnose s Rusijom, mnogi Rusi su bili razočarani kad su vidjeli da ti planovi propadaju. Njegovi vlastiti obavještajni službenici zaključili su da se Moskva umiješala u izbore 2016. godine i sada kažu da to čini ponovno. U Kongresu postoji dvopartijska podrška pojačavanju sankcija protiv Rusije.

I kako se njegov mandat bliži kraju, američko-ruski odnosi su na dnu. Posljednji značajni ugovor o kontroli naoružanja između dvije zemlje ističe u februaru, a pregovori o njegovom produženju ili obnavljanju ometani su. Sve je to uticalo na Trumpovu reputaciju u Rusiji, gdje su televizijske parodije izazivale zabavu zbog njegovog katastrofalnog neuspjeha u preuređivanju odnosa s Rusijom, kao i američko sveobuhvatno pokrivanje takozvanog skandala Russiagate.

"Pojavile su se mnoge nade" 2016. godine, kaže Ivan Kurilja, istoričar rusko-američkih odnosa sa Evropskog univerziteta u Sankt Peterburgu. Ovog puta, kaže za RFE/RL, "Ne očekujem da će američki izbori na bilo koji način uticati na Rusiju, jer ne očekujem da će se američka politika prema Rusiji značajno promijeniti."

Na kraju, kaže ruska politička analitičarka Tatjana Stanovaja, to bi se moglo svesti na "umor od Trumpa".

"Trumpova pobjeda 2016. bila je divno iznenađenje za Kremlj. Njegova retorika o Rusiji bila je potpuno drugačija od one njegovih prethodnika: bez kritika, propovijedi, promocije liberalnih vrijednosti", napisala je Stanovaja u nedavnoj kolumni. Sada, "osjećaj u Moskvi je da, ako Trump ne može izvući Rusiju iz spirale sukoba sa Sjedinjenim Državama, to ne može niko."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG