Dostupni linkovi

Putin: Sarađivaćemo sa bilo kim ko pobijedi na izborima u SAD


Ruski predsjednik, Vladimir Putin
Ruski predsjednik, Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rekao da je njegova zemlja spremna da radi s bilo kojim američkim predsjednikom bez obzira na to ko pobijedi na izborima sljedeće sedmice.

"Analiziramo sva dešavanja [oko predstojećih američkih predsjedničkih izbora 3. novembra]. Prihvatit ćemo svaku odluku američkog naroda i sarađivat ćemo sa bilo kojom administracijom. Nadam se da će odluka biti dobro izvagana", rekao je Putin za plenarno zasedanje VTB foruma kapitala „Rusija poziva“ 29. oktobra u Moskvi, prenosi Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruski predsjednik odbio je detaljno razgovarati o izborima, napominjući da "šta god da kažem, naši [američki] partneri mogu naginjati tome da dokažu rusko zamišljeno miješanje u izborni proces u Sjedinjenim Državama."

Američke obavještajne agencije zaključile su da se Moskva miješala u američke predsjedničke izbore 2016. godine s ciljem da pomogne Donaldu Trumpu, uključujući i hakiranje kampanje njegove suparnice Hillary Clinton.

Moskva negira tu optužbu.

U septembru su se pojavila nova upozorenja zbog ruskih hakera usmjerenih na izbore 2020. godine, uključujući optužnicu protiv Rusa koji je krao identitete Amerikanaca kao dio miješanja u izbore i izricanje sankcija ruskom političaru zbog širenja dezinformacija.

Trump trenutno vodi kampanju za reizbor protiv demokrata Joea Bidena, a Rusija je porekla da se ponovno pokušava miješati u kampanju.

XS
SM
MD
LG