Dostupni linkovi

Nastava u školama u Srbiji normalizovana nakon dojava o bombama


Škola u Beogradu, 18. maj 2022.
Škola u Beogradu, 18. maj 2022.

Ministar prosvete Branko Ružić rekao je 19. maja da je policija utvrdila da su sve dojave o bombama u školama bile lažne i da će svi učenici od danas nastavu pohađati neposredno, prenosi Beta.

On je za televizju Pink podsetio da je proteklih dana bilo mnogo dojava o postavljenim bombama u školama, posebno u Beogradu, i da su sve "konačno pregledane".

Naglasio je da je u "100 odsto slučajeva bilo reč o lažnim dojavama".

Kako je ranije izjavio pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić, u 49 osnovnih i 21 srednjoj školi u Beogradu nastava je 18. maja bila organizovana onlajn, jer su obavljani pregledi nakon dojava o postavljenim bombama.

U Srbiji je i u sredu, 18. maja, upućeno više dojava o navodno postavljenim bombama u objektima u Beogradu, Novom Sadu u Vojvodini i Nišu na jugu Srbije.

Dojave su pristigle elektronskom poštom na adrese bolnica, škola, aerodroma, tržnih centara, zoološkog vrta, mostova, kao i za letove kompanije Air Serbia za Rusiju.

Branko Ružić je za televiziju Pink rekao da je koordinacija i saradnja policije i Ministarstva prosvete bila izuzetna.

Prema njegovim rečima, očigledna namera onih koji su slali anonimne dojave je bila da se "iznure svi državanni resursi i da se parališu društvo i država".

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova od 18. maja, pretnje su stigle iz Poljske, Gambije, Irana, Nigerije i još tri zemlje.

XS
SM
MD
LG