Dostupni linkovi

Lažna dojava o bombi na aerodromu u Nišu


Aerodrom "Konstantin Veliki" u Nišu, maj 2018.

Aerodrom "Konstantin Veliki" i dva tržna centra u Nišu na jugu Srbije dobili su 4. juna dojave o postavljenim bombama, a policija je utvrdila da su dojave bile lažne, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Dojave su, kako prenosi RTS, stigle mejlom, a na sve tri lokacije izašli su pripadnici policije zbog kontradiverzione provere i objekti su evakuisani.

Na aerodrom u Nišu je 16. maja stigla slična dojava o bombi, za koju se ispostavilo da je lažna.

Tržni centar Delta u Nišu imao je lažnu dojavu 21. aprila.

Lažne dojave i u Novom Sadu

Dojave o postavljenim bombama u tržnim centrima Merkator i Promenada u Novom Sadu, koje su takođe stigle 4. juna, bile su lažne.

Oba objekta su bila evakuisana.

Tokom protekla dva meseca dojave o bombama, za koje se ispostavljalo da su lažne, stizale su na adrese tržnih centara, restorana i škola širom Srbije, a na meti pretnji bili su i železnička stanica, zoološki vrt, mostovi i druge lokacije.

Ministar policije Aleksandar Vulin izjavio je 1. juna da su identifikovane lokacije više mejl adresa sa kojih su u proteklom periodu stigle poruke o postavljenim bombama i da su o svemu obavešteni inostrani partneri od kojih se, kako je naveo, očekuje adekvatna reakcija.

Vulin je na sednici Nacionalnog koordinacionog tela za sprečavanje i borbu protiv terorizma rekao i da je policija identifikovala i procesuirala sve one koji su u proteklom periodu slali dojave o postavljenim bombama sa teritorije Srbije.

Policija je 18. maja saopštila da je identifikovano više zemalja iz kojih su stizale preteće poruke. Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije.

Dojave o podmetnutim bombama upućene su krajem maja i početkom juna na adrese institucija i škola u Bosni i Hercegovini.

XS
SM
MD
LG