Dostupni linkovi

Dojče Vele zatvorio biro u Moskvi nakon zabrane rada


Zgrada u kojoj se nalazi biro Dojče Velea u Moskvi
Zgrada u kojoj se nalazi biro Dojče Velea u Moskvi

Nemački javni servis Dojče Vele (Deutsche Welle - DW) zatvorio je u petak, 4. februara, biro u Moskvi dan nakon što su ruske vlasti saopštile da mu ukida akreditaciju kao reakcija na odluku zvaničnog Berlina da zabrani emitovanje ruskog kanala “Rusija danas” (RT DE) jer nije imao odgovarajuću licencu, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

DW je saopštio da su njegovi dopisnici u Moskvi prestali da rade i da su vratili svoje akreditive, kako je naložilo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, iako nemački emiter ima važeću dozvolu. Do sada od novinara DW-a nije traženo da napuste zemlju, dodaje se u saopštenju.

„To je očigledno bio veliki šok za sve nas“, rekla je Irina Filatova, koja radi za rusku servis DW-a.

„Jasno je da smo očekivali neke mere nakon što je RT zabranjen u Nemačkoj. Ali nikada nismo očekivali da će ove mere odmazde ruskih vlasti biti tako teške...Nikada nismo očekivali da će naš moskovski studio biti zatvoren i da će sve naše kolege koje rade u Rusiji izgubiti akreditaciju,“ istakla je Filatova.

Do spora je došlo usred rastućih tenzija između Zapada i Moskve zbog ruskog gomilanja desetina hiljada vojnika u oblastima oko granice sa Ukrajinom. Nemačka je, među mnogim zemljama, pozvala Kremlj da deeskalira situaciju tako što će povući svoje vojnike i opremu sa granice.

Takođe, Dojče Vele je zabranjen rad u trenutku kada se Rusija oštro obračunava sa nezavisnim medijima -- uglavnom lokalnim -- nakon proterivanja nekoliko zapadnih novinara.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je 4. februara da je Moskva otvorena za rešavanje spora, ali da će ga takođe zaoštriti ako Berlin preduzme bilo kakve dalje korake.

Nesuglasice su započete 2. februara kada je nemačko regulatorno veće za medije odlučilo da RT DE mora da prestane da emituje svoje programe na nemačkom jeziku u zemlji, potvrđujući odluku iz decembra da RT nema potrebnu dozvolu za emitovanje.

RT tvrdi da licenca koju poseduje u Srbiji za satelitski prenos mu daje pravo da emituje u Nemačkoj prema sporazumu Saveta Evrope čiji su obe zemlje članice.

Sledećeg dana Rusija je saopštila recipročne mere i dodala da će biti pokrenuta procedura za označavanje DW-a kao stranog agenta i zabranu ulaska u Rusiju nemačkim zvaničnicima i drugim pojedincima uključenim u odluku o zabrani emitovanja RT-a u Nemačkoj. .

Dojče vele je taj ruski potez nazvao „apsurdnim“ ukazujući da se od njega pravi pijun „na način na koji mediji moraju da iskuse samo u autokratijama“.

Pokrenut 2005. godine kao Russia Today, RT koji finansira država kontinuirano je širio svoj sadržaj na više jezika uključujući engleski, francuski, španski i arapski.

RT je zabranjen u nekoliko zemalja, uključujući bivše sovjetske republike, sada članice EU i NATO, Litvaniju i Letoniju.

U Sjedinjenim Državama se od njega tražilo da se registruje kao strani agent, a britanske vlasti su zapretile da će mu oduzeti dozvolu za emitovanje.

DW, nemački državni emiter, emituje program na 30 jezika, uključujući ruski.

XS
SM
MD
LG