Dostupni linkovi

Kacin: Rešen problem predstavljanja Kosova na ino skupovima


Jelko Kacin u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 27. avgust 2012.
Jelko Kacin u razgovoru sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem 27. avgust 2012.
Izgleda da će višemesečna farsa oko table sa imenom Kosova na regionalnim skupovima, biti prekinuta. Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin saopštio je u Beogradu da je postignut dogovor o predstavljanju Kosova.

Naime, Beograd je mesecima protestno napuštao skupove na kojima je Kosovo predstavljano samo sa zvezdicom a bez fusnote u kojoj se objašnjava međunarodni status Kosova čiju nezavisnost Beograd osporava, sprečavajući njegovu međunarodnu integraciju i članstvo u UN.

Bivša vlast je to pitanje-zvezdica sa fusnotom ili bez nje - predstavljala kao pitanje priznavanja i nepriznavanja nezavisne kosvoske države.

Nova vlast je, međutim, celu ovu priču, kako je ranije i najavila, stavila u realni kontekst. Tabla nema nikakve veze sa priznanjem Kosova. Zato je rešila da makar tu, ispostavlja se, najlakšu prepreku na evropskom putu Srbije, najzad ukloni.

Mnogi su odavno očekivali ovakvu vest iz Beograda kako bi se prekinulo mučno nadigravanje sa Prištinom koje traje od februara ove godine kada je u Beču objavljeno da su dve pregovaračke delegacije postigle dogovor o tome šta će na regionalnim skupovima pisati na tabli ispred kosovske delegacije, da bi se posle ispostavilo da dogovora zapravo nema.

Barem kako je to naknadno Beograd interpretirao - da na tabli mora da piše da naziv Kosovo ne prejudicira status i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin u Parlamentu Srbije je saopštio:

“Svi najviši predstavnici Republike Srbije sa kojima sa razgovarao žele da naprave korak napred. Dogovor o tome kako će se predstavljati Kosovo, postignut je.”

Iznenađujuće realan pristup

Kacin nije izneo detalje dogovora, ali posle obeshrabujućih izjava na početku posete o tome da Srbija ove godine ne treba da očekuje datum za početak pregovora, zatim oštrih ocena o problematičnim privatizacijama koje je nazvao srpskim poslovima, na iznenađenje domaćina zbog nimalo diplomatskog rečnika, valjda je i sam gost iz Evrope bio zadovoljan da može domaćinima preneti i neko ohrabrenje.

“Svakako to ne može imati negativne posledice za približavanje Srbije datumu za početak pregovora, upravo obrnuto”, rekao Kacin u očekivanju početka dijaloga na višem nivou koji je Srbija najavila.

Javnost nije obaveštena kakav je dogovor postignut ali s obzirom na mučne igrarije svih ovih meseci i to pre svega na štetu Srbije moglo bi se verovati da će manje-više svi odahnuti. Da će odlazak Srbije sa skupova kao znak protesta biti prošlost.

Naši sagovornici kojima je stalo do napretka u regionu, tu vest su tako i prokomentarisali.

„Mene iznenađuje realniji pristup prema Kosovu koji, bar zasada, ima nova vlast u odnosu na onaj koju je imala dosadašnja, kako se deklarisala, proevropska vlast“, ocenjuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam i Igmanske inicijative.

Srbija je samo imala štetu a nikakvu korist, od protestnog napuštanja regionalnih skupova u prethodnom periodu.

„Prosto je neverovatno koliko je Vlada Srbije stavljala sebi klipove pod točkove“, čudi se Popov.

Nedavno je ministarka za evropske integracije Suzan Grubješić najavila odustajanje od dosadašnjih nametnutih pravila u igri između fusnote i zvezdice, jer ona nisu donosila dobra, već nanosila štetu Srbiji koji su bežali sa skupova na kojima su ostajali kosovski Albanci.

Ovaj dogovor je značajan za region, kaže Aleksandar Popov. Region može da funkcioniše samo kao celina, jer se na tim skupovima rešavaju globalna, regionalna pitanja, pa nije dobro da bilo ko izostaje.

To je dobra vest i ona, zajedno sa primetnim ublažavanjem retorike nove vlasti u vezi sa Kosovom i najavom dijaloga na višem, političkom nivou, pokazuje da se kosovsko klupko odmotava u dobrom smeru, kaže za naš program spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

“Od nove vlasti se to očekivalo jer je normalizacija odnosa sa Kosovom, što se Zapada tiče, njen glavni zadatak. Vlast je shvatila da taj zadatak mora da počne da ispunjava što brže. Tako da taj dogovor, kakav god da je, bez obzira što u ovom trenutku ne znamo njegove tehničke detalje, dragocen je. Dragocena je sama reč- dogovor", kaže Boško Jakšić.
XS
SM
MD
LG