Dostupni linkovi

Dogovor postignut, čeka se raport


Borislav Stefanović šef pregovaračkog tima Beograda
Borislav Stefanović šef pregovaračkog tima Beograda
Vodeće srpske partije imaju neujednačeni odnos prema prvim dogovorima postignutim između Prištine i Beograda, pri čemu većina uverava da ovim potezom Srbija ni na koji način nije uputila priznaje Kosovo.

Od poricanja same ideje da sa predstavnicima kosovskih Albanaca pod datim uslovima treba pregovarati što zastupaju Šešljevi radikali, a ovde podcrtava njihova poslanica Gordana Pop Lazić.

“Za nas ti pregovori ne postoje i nisu obavezujući. Smatramo da su potpuno pogrešni”.

Preko naglašavanja da su Vladini predstavnici u Briselu učinili taman onoliko koliko im je i dopušteno – socijalista Đorđe Milićević:

“Odbrana nacionalnih i državnih interesa, naravno teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta na prostoru Kosova i Metohije”.

Ali uz redovno podcrtavanje da se Srbija nije odrekla Kosova i da:

“Niko u Srbiji nikada neće priznati Kosovo i Metohiju”.

Kako kaže Aleksandar Jugović iz Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića, istog onog koji je (podsetimo) na Vidovdan svima uputio nedvosmislenu poruku o mešanju epa i politike, što i danas boji srpsku realnost.

“To je verovanje da je Kosovo Srbija. Mi smo u to verovali i kad Kosovo nije bilo u Srbiji, a uglavnom i najčešće nije bilo. Mi smo u to verovali i onda kada nije bilo ni države Srbije”, kazao je Jugović.

No, dan nakon što su predstavnici Kosova i Srbije postigli dogovor o matičnim knjigama i slobodi kretanja, a što će kroz četiri meseca početi da se primenjuje, u Skupštini se očekuje da se pred narodnim poslanicima pojavi šef pregovaračkog tima Borislav Stefanović.

Vladajući socijalisti neće mu predstavljati problem. Uvereni su da je u Briselu postigao uspeh koji je, navodi Đorđe Milićević, samu Editu Tahiri doveo u nezahvalnu situaciju.

“Dogovor koji je napravljen ni na jedan način ne znači promenu politike Vlade Republike Srbije. Naprotiv, smatramo da je na ovaj način izbegnuto priznanje Kosova i Metohije. Izjava gospođe Edite Tahiri koju je dala nakon dogovora na određeni način treba da možda i relaksira nezadovoljstvo koje u ovom trenutku sigurno postoji na drugoj strani”, smatra Milićević.

Formule bez uzajamnog priznanja

Vodeća partija vladajuće koalicije Demokratska stranka uglavnom se ustručava od dodatnih komentara na postignute dogovore. Potpuno suprotno njima radikali uveravaju javnost da je po sredi lagani put za priznavanje Kosova, te najavljuju da će uzeti aktivno učešće kada Stefanović bude podnosio raport Skupštini.

„Svedoci smo da gospođa Tahiri već seiri nad ovim pregovorima. Verovatno sa razlogom jer polako ali sigurno ovakvim ponašanjem države Srbije klize se ka faktičkom priznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije“, ocenjuje Gordana Pop Lazić.
Predrag Simić

Za Srpski pokret obnove nema dileme da će dogovor poboljšati položaj kosovskih Srba, ističe Aleksandar Jugović. Podvlači da oni upravo najbolje znaju šta je u njihovom interesu.

„Lako je sedeti u Beogradu i iz Beograda zastupati nerealnu politiku koja nije u interesu Srba sa Kosova i Metohije. Dakle, moglo je ranije, mogao je i rat da se izbegne. Pregovori su najbolja stvar koja može voditi ka poboljšanju života“, mišljenje je Jugovića.

Srbi sa Kosova, mladi ljudi i biznismeni biće najveći korisnici pozitivnihe efekata sporazuma, podseća funkcioner Liberalno demokratske partije Bojan Đurić. On dodaje da jedino zabrinjava politička upotreba postignutog dogovora.

„Situacija i na Kosovu i u Srbiji u prvim danima posle postizanja sporazuma nije dobra. U mnogome ona podseća na atmosferu prošlih vremena i političke stranke uglavnom pokušavaju da profitiraju iz tog procesa, mislim na pogrešan način. Jako malo se govori o tome kakvi mogu biti pozitivni efekti na mnoge delove Srbije, na gradove poput svih mesta u Sandžaku, zatim Niša, Vranja, Kuršumlije, Prokuplja. Praktično bez uspostavljanja normalnih trgovinskih i poslovnih odnosa, mogućnosti komunikacije, slobodnog kretanja ljudi, roba, kapitala, tamo ne mogu da opstanu“, rekao je Đurić.

Iako nije potpisan, te nema druge garancije sem garancija Evropske unije, jasno je da je prvi dogovor Prištine i Beogarda postignut posle dugog vremenskog samim tim što je ostvaren predstavlja uspeh pre svega za onaj deo javnosti koji priželjkuje normalizaciju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić u tom svetlu navodi da se radi o uslovnom koraku, ali u dobrom pravcu, te o nagoveštaju:

„Da se može bolje živeti i da Beograd i Priština mogu pronaći formule bez uzajamnog priznanja“.

Ešton: Dogovori dobri za obe strane

Ešton: Dogovori dobri za obe strane

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastala se u ponedeljak u Briselu sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Nakon susreta Ešton je čestitala dogovor postignut u subotu prištinskoj i beogradskoj strani "za vođenje pregovora hrabrost i naporan rad".

"Dozvolite mi da kažem da su ovi dogovori, o slobodi kretanja , civilnim pravima i prihvatanju univerzitetskih i školskih diploma dobri za obe strane. Ne zahtevaju da se bilo ko odrekne bilo čega a pri tom obe strane dobijaju mnogo. Cilj ovog dijaloga je da se obe strane približe EU, da poboljšaju koordinaciju, ali još više život običnih ljudi. Zato se nadam brzoj implementaciji ovih sporazuma i nadam se da će dijalog uskoro doneti nove rezulatae u oblastima kao što su Telekom, katastar, carine i energija", kazala je Ešton.

Ešton je naglasila da je njena glavna poruka da ponovi EU evropskoj perspektivi Kosova.

"Svi želimo da vidimo da se Kosovo približava EU i mislim da su poslednji rezulatati izuzetno ohrabrujući", poručila je ona.

Kosovski premijer kazao je da se ova zemlja trenutno nalazi u procesu reformi na evriontegracijskom putu.

"Te reforme uključuju i zakonsku legislativu koja predstavlja bazu za stvaranje demokrstke države. Dijalog je baza na kojoj počivaju i društva EU, na tim ćemo principima evropeizirati i Balkan takođe i u tom cilju radimo na tome da imamo dobru saradnju sa svim našim susjedima, sa Makedonijom, Crnom Gorom, Alabanijom ukljućujući i Srbiju takođe."

Tači je najavio nastavak razgovora sa Beogradom o pitanjima carinskih marki, Telekoma i energije.

"To su sve tehnička pitanja koja će olakšati ljudima regiona život i to su teme o kojima pregovaramo i sa ostalim državama u regionu, bazirano na evropskim principima", rekao je Tači i naglasio da će Kosovo nastaviti da se bori protiv korupcije, kao i da će raditi na uspostavljanju vladavine zakona bazirane na principima evropskih zakona.
XS
SM
MD
LG