Dostupni linkovi

Banjalučki političari pod diktatom Beograda?


Srpski premijer Vojislav Koštunica i premijer RS Milorad Dodik u Banjaluci prošle godine.

Politički analitičari i novinari u Bosni i Hercegovini smatraju da sva dešavanja u Srbiji i Bosni i Hercegovini nakon proglašenja nezavisnosti Kosova imaju veze, ali nisu i saglasni oko toga da li u ovom trenutku političari iz Republike Srpske „rade po diktatu Beograda“.

Direktor dobojskog Centra za humanu politiku Momir Dejanović smatra da postoji određena politička koordinacija između Beograda i Banje Luke:
«Po meni sve to ima dominantno manipulativni karakter jer se koristi i zloupotrebljava realno nezadovoljstvo građana srpske nacionalnosti u RS za određene političke ciljeve, prvenstveno u Srbiji, a možda i Republici Srpskoj.»
Događanja oko Kosova imaju očekivanu refleksiju u regionu, kaže Dejanović te dodaje da su sva ova dešavanja produbila sukobe u Bosni i Hercegovini:
«Stvorio se opravdan strah da bi kosovski scenario u budućnosti mogao biti primijenjen u RS. Ono što je bitno, kao moj stav, je da građani u RS imaju legitimno i demokratsko pravo da iskažu svoje nezadovoljstvo događanjima na Kosovu na miran i dostojanstven način. Za mene je neshvatljiva već viđena destrukcija i politička manipulacija na protestnim okupljanjima građana kod nas.»
Iako ne isključuje dobre odnose, posebno premijera Republike Srpske Milorada Dodika, sa političarima u Srbiji, sarajevski novinar Emir Habul ne misli da Banja Luka u ovom trenutku radi po diktatu Beograda:
«Dodik je sada vjerovatno izložen pritiscima nevladinih organizacija i nacionalističkih udruženja i misli im prepustiti inicijativu. U tom smislu vidim i deklaraciju RS kojom se, eto, kao trajno, pokušava situirati RS. Ovo je neka priprema za neku budućnost kad se otvori priča o ustavnim promjenama, da s jedne strane ojača svoju poziciju i poziciju RS, a s druge strane i da pokaže svojim biračima da nije, kao, odustao od referenduma.»
S druge strane, banjalučki novinar Slobodan Vasković misli da je sve što se dešava, sinhronizovano između Banje Luke i Beograda:

«Nekoliko je čvrstih činjenica koje to potvrđuju. Navešću samo neke. Prisustvo premijera na velikom mitingu u Beogradu, a i samo zakazivanje ovog današnjeg protesta nešto poslije onog mitinga i pred zasjedanje Savjeta za implementaciju mira u Briselu.»
Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije Bakhtijar Aljaf ne misli da postoji koordinirana akcija Beograda i Banje Luke:
«Sumnjam da je koordinirano. Ja mislim da i rukovodstvo RS isto snosi odgovornost. Oni su suvereni u entitetu i na nivou države i to potpuno druge države. Mislim da će premijer Dodik ići vrlo kratko, on neće ići do kraja. On je dao šansu «Sponi», možda će gospodin Kuzmanović biti više izložen medijima, ali Dodik će biti manje. On vrlo dobro zna dokle su mu granice.»

Kada su u pitanju dešavanja nakon proglašenja nezavisnosti Kosova, postoji određena komunikacije Banje Luke i Beograda. Ipak, u svemu tome političari iz Republike Srpske trenutnu situaciju koriste iz više razloga, smatra psiholog Srđan Puhalo:
«Kosovo je sada dobra tema da skrenete priču sa egzistencijalnih problema. S druge strane, Kosovo je odlična stvar da date nadu da će se jednog dana RS možda odcijepiti. I treće, sada političari u RS koji su to obećavali, vjerovatno pokušavaju da kanališu, na jedan poželjana, njima prihvatljiv način, da bi se izvukli iz svega toga. Pala su velika obećanja na posljednjim izborima i velika su očekivanja građana RS povodom odvajanja RS od BiH, ali izgleda da je to u današnjem trenutku nerealno. E, sad, da bi se to malo kompenzovalo, to nezadovoljstvo, mnogo je lakše napraviti miting i prosto ne ugasiti tu nadu da se to jednog dana može desiti.»

Potesti i nezadovoljstvo Srba protiv nezavisnosti Kosova svuda su očekivani pa tako i u Banjaluci, kaže za naš program istoričar Čedomir Antić. On ističe da je priznanje kosovske nezavisnosti dodatno pojačalo srpsko nacionalno osjećanje, pogotovo u regionu, pa je tako i Banjaluka postala važno mjesto gdje se brani Kosovo:
"Moje mišljenje je da Srbi iz Republike Srpske žele da ukažu na činjenicu da je najveća nepravda, koja je učinjena jednostranim priznanjem, učinjena u stvari svim narodima, ne samo na prostoru bivše Jugoslavije već i širom Evrope, zahvaljujući tome što njihovi pokreti nisu u skladu sa trenutnim imperijalnim interesima SAD – osporeno im je pravo, ne samo na nezavisnu državu već i na autonomiju. To je jedan od razloga zašto se vodi ta borba. S druge strane, Veberova definicija nacionalizma podrazumeva da su uvek verniji oni rodoljubi koji žive na granicama svog nacionalnog kruga i zato je logično što su veći zagovornici Kosova u Makedoniji, među Srbima u Rumuniji ili među Srbima kojima ukidaju njihovu demokratsku autonomiju, demokratsku federalnu samobitnost u BiH, nego na Terazijama. Zato, vrlo je logično, po meni, da Srbi u Bosni, Republici Srpskoj, i svetu protestuju."

Pogledajte komentare (11)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG