Dostupni linkovi

Dodik prijeti referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH


Milorad Dodik, februar 2011.
Milorad Dodik, februar 2011.
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložiće Narodnoj skupštini da usvoji zaključak o organizovanju obavezujućeg referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Kada bi se poslanici izjasnili o referendumu - još nije poznato. Izjašnjavanje građana o pravosuđu BiH opozicija u RS smatra nepotrebnim.

Predsjednik RS Milorad Dodik ponovo je najavio jedan referendum, ne onaj o samostalnosti RS koji je ranije predlagao, već o Sudu i Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Građani bi, smatra Dodik, trebali da se izjasne da li su Republici Srpskoj potrebni ovakav Sud i ovakvo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, koji prema njegovom mišljenju imaju jedne aršine kod procesuiranju ratnih zločina za Srbe, a drugi za Bošnjake.

„I to će biti obavezujući referendum za RS što će sa sobom nositi, naravno, i obavezu da svi oni koji tamo rade, ukoliko narod kaže da je to nepotrebno i da ne stoji podrška iz Republike Srpske, da svi iz RS-a napuste te institucije“,
kazao je on.
Bosić: Sasvim je nepotrebno takvo pitanje stavljati na referendum.

Dodik nije precizirao kada će biti održana vanredna sjednica Narodne skupštine na kojoj bi se trabalo naći i pitanje procesuiranja ratnih zločina u BiH, ali je uvjeren da će narodni poslanici usvojiti njegov predlog i da će se ići na referendum.

Održavanje referendumu o državnom Sudu i Tužilaštvu je nepotrebno i bacanje je sredstava, smatra predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

„Sasvim je nepotrebno takvo pitanje stavljati na referendum“, ocjenjuje Bosić.

Prema riječima Bosića, SDS će podržati ona referendumska pitanja koja su mnogo važnija za građane RS.

„O pitanju, prije svega, eventualnih promjena Ustava BiH, ili pristupanja nekim vojnim savezima, ili bilo kojem drugom pitanju koje je od značaja za budućnost građana RS“, kaže Bosić.

Politika je kratkog pamćenja

Poslanik opozicione Partije demokratskog progesa, Velimir Sakan, ocijenio je ovaj referendum nepotrebnim zatraživši da Dodik prvo provede referendum koji je ranije obećao.

„Ali, nikad dočekati onaj prvi referendum koji je obećan građanima, a to je referendum o nezavisnosti Republike Srpske, gdje je PDP tražio da se taj referendum provede, čak je i Skupštini uputio zahtjev, gdje je SNSD – naravno – odustao od toga. Naš stav po pitanju referenduma vrlo je jasan. Mi smo rekli da ne treba ulaziti u onu priču koja nema nikakvog efekta i koja se neće završiti. Upozoravali smo da je priča o referendumu i prošli puta bila samo predizborna poštapalica, a čini mi se da se i sad koristi samo da se skrene pažnja s bitnih pitanja“, rekao je Sakan.

Poslanik Socijaldemokratske partije BiH u Narodnoj skupštini, Slobodan Popović, uvjeren je da se pitanja referenduma i žrtava ratnih zločina u BiH zloupotrebljavaju u dnevno političke svrhe.
Papović: To je, po meni, još jedan pokušaj da se populističkim metodama prebaci vlastita odgovornost na leđa naroda.

„U svakom normalnom društvu se zna da se pravila koja su donesena mijenjaju na isti način na koji su donesena. Prema tome, odluka o postojanju ili nepostojanju državnog Suda i Tužilaštva u onom što se zove „ratni zločini“, nije donesena referendumom. Dakle, ne mogu se ni mijenjati referendumom. To je, po meni, još jedan pokušaj da se populističkim metodama prebaci vlastita odgovornost na leđa naroda“, smatra Popović.

Pitanje referenduma Dodik je pokrenuo još 2006. godine pred opšte izbore. Tada je zagovarao referendum o samostalnosti RS. Nakon što je RS prošle godine dobila zakon o referendumu, Dodik je pred opšte izbore 2010. godine obećao održavanje referenduma u vezi s nametnutim odlukama visokog predstavnika u BiH i Dejtonskom sporazumu. Obećao je Dodik da će RS provesti i referendum kada BiH bude trebala da se priključi NATO savezu.

Za sada nijedan referendum u RS nije održan, i ovo se pitanje često koristi u dnevno-političke svrhe, smatra politička analitičarka Tanja Topić.

„Ne bih u potpunosti isključila ovu priču koja je vezana za najnovije pitanje jer se već zadnjih nekoliko godina ozbiljno u RS-u stavlja pod znak pitanja funkcionisanje ove dvije institucije u državi BiH, i pretpostavljam da bi ta politika kontinuiteta mogla izvesti ovo do kraja u tom smislu i stvarnog provođenja referenduma“, rekla je Topićeva.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, Miodrag Živanović, iako kaže da ne vjeruje u ozbilnost namjera da se raspiše referendum, uvjeren je da će se priča o tome koristiti za još jednu nacionalnu homogenizaciju u RS.

„Politika je kratkog pamćenja, rekoh, to je isto kao Milošević - odlučio da raspiše referendum da li Felipe Gonzales, kao izaslanik EU, smije da sleti na Surčin ili ne smije“,
kaže Živanović.
XS
SM
MD
LG