Dostupni linkovi

Dodik: Posebna sjednica Skupštine zbog Zakona o šumama RS


Milorad Dodik je istakao da je sjednica neophodna kako bi "Republika Srpska dala pravi odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH"
Milorad Dodik je istakao da je sjednica neophodna kako bi "Republika Srpska dala pravi odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH"

"Veoma smo odlučni da odbranimo nadležnosti Republike Srpske (RS) tako što ćemo odbiti svaku vrstu vanustavnog ponašanja i pripremićemo posebnu sjenicu koja će biti održana u oktobru", rekao je Milorad Dodik, lider Saveza nezavisnih scoijaldemokrata u petak 1. oktobra u Banjaluci, nakon sastanka predsjednika stranaka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj (RS)

Dodik je istakao da je ova sjednica neophodna kako bi "Republika Srpska dala pravi odgovor na neustavno ponašanje Ustavnog suda BiH", kako zbog poslednje odluke Ustavnog suda koji je neustavnim proglasio dijelove Zakona o šumama Republike Srpske, ali i ranijih odluka ovog suda.

"Biće preispitana ranije data saglasnost Republike Srpske na određene zakone, kao što je Zakon o vojsci, Zakon o VSTS i Zakon o indirektnim porezima", istako je Dodik

On je napomenuo da će se referisati i na nametnute odluke visokih predstavnika, na svim nivoima, na nivou Republike Srpske i BiH.

"Na nivou Republike Srpske nametnuo je amandmane vezano za Vijeće naroda Republike Srpske koje nije dio ustavnog aranžmana", istakao je Dodik.

U Banjaluci je održan sastanak vladajuće koalicije, predvođen predsjednicima stranaka.

Ustavni sud BiH na sjednici u Mostaru u četvrtak, 23. septembra, donio je odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom RS pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Povodom ove odluke u petak 1. oktobra zakazan je i sastanak predsjednika parlamentarnih partija iz RS na poziv predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

Predstavnici opozicionih partija najavili su da neće prisustvovati ovom sastanku.

XS
SM
MD
LG