Dostupni linkovi

Vučić i Dodik odali počast stradalima na Petrovačkoj cesti


Obilježavanje stradanja na Petrovačkoj cesti, Bosanski Petrovac, 4. august 2023.
Obilježavanje stradanja na Petrovačkoj cesti, Bosanski Petrovac, 4. august 2023.

Predsjednici Republike Srpske i Srbije u pratnji episkopa bihaćko-petrovačkog Sergija i porodica stradalih položili su u petak. 4. augusta, vijence na spomen-obilježje na Petrovačkoj cesti koja vodi od Banje Luke prema Bosanskom Petrovcu.

Na tom mjestu je početkom avgusta 1995. godine hrvatska ratna avijacija raketirala kolonu izbjeglica na putu od Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i dalje prema Srbiji kad je, prema podacima srpskih udruženja, ubijeno i ranjeno 37 civila.

Polaganjem vijenaca na spomenik u selu Janjila kod Bosankog Petrovca, koji se nalazi u entitetu Federacija BiH, zvanično je počelo ovogodišnje obilježavanje "Dana sjećanja na stradale i prognane Srbe u akciji Oluja".

"Nećemo zaboraviti naše žrtve. Gubitak srpskih Krajina je bio veliki gubitak za srpski narod. Srbija je danas jača, kao i Republika Srpska. Srbija je sve do Aleksandra Vučića bila sklona da potisne sjećanje na neke događaje da ne bismo ljutili druge. Danas je to sve promijenjeno. Obilježit ćemo sva mjesta našeg stradanja", kazao je Dodik.

"Poslednjih 28 godina sam bezbroj puta pomišljao na ovo mesto, zamišljao kolonu izbeglica koji su prolazili ovom cestom, kako su ovde stradali naši ljudi. Godinama i nismo hteli i nismo smeli da obeležavamo ono što je tragedija našeg naroda. Dva puta smo dizali ovaj spomen-krst koje su nam srušili. Sad smo podigli tri puta veći. Sruše li nam ovaj, podići ćemo tri puta veći od ovog i pokazati da se ne mirimo s ubijanjem dece", kazao je, pored ostalog, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Naglasio je da Srbi moraju da pokažu pijetet prema bošnjačkim i hrvatskim žrtvama, ali da se ne smiju zaboraviti srpske žrtve "koje su ubijene samo zato što su nosila srpska imena".

I Vučić je kazao da se u Srbiji "decenijama šutjelo o žrtvama Jasenovca i drugih stratišta, jer je to valjda bilo uhu ugodno, ali više nećemo da ćutimo".

Najavio je pomoć općinama u RS-u i drugom entitetu Federaciji BiH u kojima su Srbi većinsko stanovništvo, podsjetivši da su "nekad (4. avgusta 1994. nakon odbijanja mirovnog plana za BiH) u Srbiji uvodili i sankcije prema Republici Srpskoj".

Tokom dvodnevne posjete delegacije Srbije, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, održana je sjednica Savjeta za saradnju Srbije i Republike Srpske.

Vlada entiteta RS-a i Srbije potpisale su 4. avgusta Memorandum o saradnji na realizaciji ranije najavljenog projekta izgradnje dva memorijalna centra posvećena Јasenovačkim žrtvama u Gradini na sjeveru Bosne i Beogradu.

Tokom Drugog svjetskog rata, desetine hiljada Srba, Jevreja, Roma, Hrvata i drugih antifašista ubijeno je u logoru Jasenovac - poznatom kao "hrvatski Aušvic". Logorom je upravljao ustaški režim koji je bio saveznik nacista u Hrvatskoj.

Delegacije su, pored ostalog, obišle 3. avgusta novoizgrađeni vrtić "Srbija" u općini Srbac na sjeveru BiH, a prethodno su Dodik, Vučić i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije razgovarali u obližnjem manastiru Osovica.

XS
SM
MD
LG