Dostupni linkovi

Dodik: Saradnja sa kineskom kompanijom na zavidnom nivou


Milorad Dodik (drugi s desna), član Predsjedništva BiH, Đi Ping (prvi s desna), ambasador Kine u BiH - susret 10. juna 2021.
Milorad Dodik (drugi s desna), član Predsjedništva BiH, Đi Ping (prvi s desna), ambasador Kine u BiH - susret 10. juna 2021.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik je u četvrtak 25. novembra u Banjaluci, na sjeverozapadu BiH, razgovarao sa delegacijom preduzeća China Shandong International Economic and Technical Corporation Group iz beogradskog ogranka o proširenju saradnje sa Republikom Srpskom, jednom od dva bh. entiteta.

Na sastanku je, kako prenosi novinska agencija SRNA ocijenjeno da je dosadašnja saradnja kineskih kompanija sa Republikom Srpskom bila na izuzetnom nivou, te je izražena nada da će tako biti i ubuduće i da postoje potencijali za njeno proširenje i jačanje.

Dodik je rekao da je Republika Srpska otvorena za saradnju sa ovom kompanijom s ciljem razvoja infrastrukture i podsjetio na dosadašnju uspješnu saradnju sa kineskim firmama, saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.


Članovi delegacije ove značajne kineske kompanije posebno su ukazali na značaj izgradnje auto-puta Banjaluka-Prijedor, navodeći da će njen kvalitet biti na zavidnom nivou, kao što je i u projektima koje ovo preduzeće realizuje na teritoriji Srbije.

Istaknuto je da je ovo preduzeće zainteresovano da ulaže u Republiku Srpsku, te da postoje veoma dobri uslovi za jačanje saradnje.

China Shandong International Economic and Technical Corporation Group je kompanija u državnom vlasništvu Kine koja ima međunarodni kreditni rejting "A", a čija vrijednost se procjenjuje na oko 150 milijardi američkih dolara.

Ta kompanija bavi se, između ostalog, građevinasrtvom, te nude stranu ekonomsku i tehničku pomoć.

Kineske Kompanije „China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group“ radi autoput Banjaluka- Prjedor.

Ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka-Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. godine sa kompanijom “SDHS-CSI BH’, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo te kinske firme.

Autoput će biti dužine oko 42 kilometra, a planirana vrijednost gradnje je 297. miliona evra.

Od potpisivanja koncesije, kineska kompanija tri puta nije ispoštovala rokove da se izradi studija izvodljivosti, završi procjena uticaja na životnu sredinu i pribave lokacijske uslove.

Kineska kompanija bi gradila autoput pet godina, a poslije naplaćivala putarinu u narednih 30 godina.

XS
SM
MD
LG