Dostupni linkovi

Premijer RS: Objavićemo ugovor o izgradnji autoputa kada Kinezi dozvole


Prva faza izgradnje autoputa između Banjaluke i Prijedora, na sjeverozapadu BiH, zvanično je počela 6. novembra (ilustrativna fotografija)
Prva faza izgradnje autoputa između Banjaluke i Prijedora, na sjeverozapadu BiH, zvanično je počela 6. novembra (ilustrativna fotografija)

Vlada Republike Srpske (RS) će objaviti koncesioni ugovor za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor kada to dozvoli kineska kompanija "Shandong", rekao je predsjednik Vlade RS, Radovan Višković, novinarima u Banjaluci 11. novembra.

"Oni to u ovom momentu ne dozvoljavaju. Potpisali smo koncesioni ugovor od 30 godina", rekao je predsjednik Vlade ovog bosanskohercegovačkog entiteta.

On je istakao da Kina ima veliko povjerenje u RS i nije tražila garancije za realizaciju navedenog projekta.

"Oni će biti vlasnici dok traje koncesioni ugovor, što znači da će se brinuti o ispravnosti autoputa", dodao je Višković.

Prva faza izgradnje autoputa između Banjaluke i Prijedora, na sjeverozapadu BiH, zvanično je počela 6. novembra, u Orlovcima kod Prijedora.

Ugovor sa Kinezima potpisan 2018. godine

Ugovor o koncesiji za gradnju autoputa Banjaluka-Prijedor potpisan je 13. decembra 2018. godine sa kompanijom “SDHS-CSI BH’, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kineske Kompanije “China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group”.

Autoput će biti dugačak 40,7 kilometara, projekat je vrijedan 297 miliona evra, a rok za završetak radova je tri godine.

Zbog njegove izgradnje, na području Prijedora predviđeno je rušenje 80 objekata, a Banjaluke 157 objekata.

Od potpisivanja koncesije, kineska kompanija tri puta nije ispoštovala rokove da se izradi studija izvodljivosti, završi procjena uticaja na životnu sredinu i pribave lokacijske uslove.

Kineska kompanija bi nakon što autoput bude izgrađen, naplaćivala putarinu u narednih 30 godina.

Koncesioni ugovor je sporan za opoziciju u RS, jer kineski investitor očekuje godišnje 30 miliona evra od putarina. Vlasti Republike Srpske su se ugovorom obavezale da će plaćati razliku između prikupljene putarine i tog iznosa.

Dvije decenije i 200 kilometara autoputeva u BiH

U posljednjih 20-ak godina, u Bosni i Hercegovini je izgrađeno nešto više od 200 kilometara autoceste, uglavnom na odvojenim dionicama.

Od toga je oko 100 kilometara autoceste izgrađeno na bh. dijelu panevropskog Koridora Vc (Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče), koji je proglašen projektom od "nacionalnog značaja" za Bosnu i Hercegovinu.

U RS proteklih godina izgrađeno je 106 kilometara dionica povezanih s Banjalukom, a riječ je o autocestama "E 661" (Gradiška - Banja Luka) i "9. januar" (Banja Luka-Doboj).

XS
SM
MD
LG