Dostupni linkovi

Dodik tvrdi da RS nema nikakav plan za destabilizaciju


Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) (arhiva)
Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) (arhiva)

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, izjavio je da nema ništa protiv da Eufor dovede više od 500 ljudi u BiH, ističući da "entitet Republika Srpska nema nikakav plan za destabilizaciju".

"Neka dovedu 1.000, mogu da dovede 5.000 ljudi, ali to više služi za neku političku igru ili neku drugu vrstu poruke. Mi nemamo nikakav plan za nikakvu destabilizaciju, ali imamo plan da se politički borimo dalje za naša prava predviđena Ustavom BiH", rekao je novinarima Dodik, koji je i lider najveće partije u RS - Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

On je naveo da Predsjedništvo BiH nema obavezu da raspravlja o trupama Eufora u BiH, te da "u vezi s tim ne treba praviti neku galamu", prenosi Srna.

Rekao je, također, da su "pojedinci u Sarajevu razvezli priču o tome kako je navodno Republika Srpska u toku jučerašnjeg dana (24. februara op.a.) trebala proglasiti nezavisnost".

"Pa su se svi uznemirili, svi su ustali ranije nego prethodnih dana. Mi smo imali sasvim normalan dan opterećen informacijama koje smo dobijali sa strana", rekao je Dodik.

On je napomenuo da plan Republike Srpske nije da se bavi pitanjima bilo kakve secesije.

"Pošto im je to jasno, onda sve što mi radimo proglašavaju secesijom, a kulminiralo je pričom kako mi to ovdje nešto preduzimamo, a ništa nije preduzeto", rekao je Dodik.

Eufor je 24. februara najavio da će četiri čete sa oko 500 pripadnika rezervnih snaga evropskih vojnih snaga (EUFOR Althea), koje su stacionirane izvan BiH, u naredne dvije sedmice biti raspoređene u BiH.

Iz EUFOR-a, također, navode kako bi "pogoršana sigurnosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

''Raspoređivanje ovih snaga je mjera predostrožnosti, koja se poduzima u cilju jačanja stabilnosti u BiH, tako što će se pozicionirati dovoljan broj sposobnih snaga u zemlji koje će pružati podršku bh. institucijama pri održavanju sigurnog i stabilnog okruženja", kaže se u saopćenju Eufora.

Najava slanja dodatnog broja vojnika Eufora u BiH dolazi u vrijeme invazije Rusije na Ukrajinu.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su ovaj napad i poručili da poštuju teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Istovremeno, Dodik je u više javnih istupa insistirao da BiH po tom pitanju treba ostati neutralna.

Ukrajinski zvaničnici su 25. februara saopćili da je ruska vojska ušla u Kijev.

Putin je nekoliko dana pre invazije priznao samostalnost separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine i odobrio slanje trupa u tu oblast.

XS
SM
MD
LG