Dostupni linkovi

Dodik: Policija Republike Srpske će spriječiti privođenja i hapšenja


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, Milorad Dodik
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a, Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) izjavio je za banjalučku Alternativnu televiziju kako je policija Republike Srpske dobila nalog da ‘ljude štiti i brani - šta god to značilo’.

“Ako neko pokuša da hapsi, privodi, policija Republike Srpske će to sprečavati“, rekao je Dodik, pozivajući sve ljude u Republici Srpskoj da ‘prilikom svakog saznanja o eventualnom djelovanju SIPA-e ili obavještajne službe, obavijeste nadležnu policiju’.

Dodikova reakcija je uslijedila nakon što su u srijedu, 28. jula stupile na snagu dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 23. jula je proglasio dopune Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Dopune su zvanično objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, što znači da su ova djela od srijede, 28. jula i formalno kažnjiva.

Nakon Inzkovog proglašenja dopuna Krivičnog zakona BiH, Tužilaštvo BiH već je zaprimilo nekoliko prijava građana i formiralo predmete, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Zastupnici iz bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske iz protesta zbog nametnute Odluke započeli su bojkot rada institucija BiH 27. jula.


Prije odluke o blokadi državnih institucija, Dodik je najavio disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena koje je nametnuo odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida, biće održana u petak, 30. jula iza zatvorenih vrata.

XS
SM
MD
LG