Dostupni linkovi

Obavještajna zajednica SAD: Dodik preduzima korake da obezbijedi de facto secesiju RS


Milorad Dodik, Banja Luka, 29. decembra 2023.
Milorad Dodik, Banja Luka, 29. decembra 2023.

U godišnjoj procjeni Obavještajne zajednice Sjedinjenih Država o prijetnjama u svijetu, koju je u ponedjeljak objavila Kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe SAD (DNI), piše da će se "Zapadni Balkan vjerovatno suočiti s povećanim rizikom lokalizovanog međuetničkog nasilja tokom 2024. godine".

U tri kratka pasusa o Zapadnom Balkanu u dokumentu se navodi da će "nacionalistički lideri vjerovatno pogoršati napetost u svoju političku korist i spoljni akteri će ojačati i iskoristiti etničke razlike da povećaju ili zaštite svoj regionalni uticaj ili da osujete veću integraciju Balkana u EU ili euroatlantske institucije".

Podsjeća se da su "sukobi srpskih nacionalista i kosovskih vlasti 2023. godine doveli o smrti i povreda, uključujući povređivanje mirovnih snaga NATO-a".

Odmah zatim se ističe da "lider bosanskih Srba Milorad Dodik preduzima provokativne korake da neutrališe međunarodni nadzor u Bosni (i Hercegovini) i da obezbijedi, de facto, secesiju svoje Republike Srpske".

Na kraju odjeljka o Zapadnom Balkanu se navodi da bi "njegov postupak (Dodika) mogao podstaći vođe bošnjačkog (bosansko-muslimanskog) stanovništva da ojačaju sopstvene kapacitete da štite svoje interese i moguće da dovede do nasilnih sukoba koji bi mogli da nadvladaju snage za održavanje mira".

Obavještajna zajednica Sjedinjenih Država je grupa odvojenih obavještajnih agencija i podređenih organizacija vlade Sjedinjenih Država, koje rade odvojeno i zajedno na obavljanju obavještajnih aktivnosti u cilju podrške spoljnoj politici i nacionalnoj bezbjednosti Sjedinjenih Država.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), posljednje dvije godine pokušava da taj bosanskohercegovački entitet preuzme ingerencije države i uspostavi paralelne institucije, uz prijetnje da će RS napustiti Bosnu i Hercegovinu i tako zauvijek podijeliti zemlju.

Zbog svog "antidejtonskog djelovanja", Dodik je na listi sankcija Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Dodik je ranije izjavio da se ne boji američkih upozorenja i da će reagovati ako neko pokuša da prekrši Dejtonski sporazum, zaprijetivši pretvaranjem entitetske u državnu granicu.

Američka ambasada u Sarajevu upozorava na opasnost Dodikove separatističke politike, navodeći da ona "dovodi u opasnost evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine, njenu demokratiju i ekonomiju".

XS
SM
MD
LG