Dostupni linkovi

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sreo se sa Putinom u Sankt Peterburgu


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (desno) i prvi zamjenik premijera Rusije Andrej Belousov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, 16. juni 2022.
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik (desno) i prvi zamjenik premijera Rusije Andrej Belousov na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, 16. juni 2022.

U Sankt Peterburgu se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik sreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Informacija o susretu sa ruskim predsjednikom objavljena je kasno 17. juna na zvaničnom Twitter nalogu Milorada Dodika.

O sastanku u petak navačer, 17. juna, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax, navodeći da je Putin Dodiku rekao kako "Rusija ima određene poteškoće u vezi s pridruživanjem sankcijama Rusiji iz BiH, ali da zemlje imaju dobre odnose koji će se razvijati".

Dodik je prethodno prisustvovao plenarnoj sjednici Međunarodnog ekonomskog foruma na kojoj se Putin obratio.

Takođe, Dodik je 16. juna razgovarao sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom.

Milorad Dodik, koji je i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, vodeće stranke u RS, u više navrata je rekao da se zalaže za neutralnost kada je u pitanju rat u Ukrajini.

Dodik je objavio 12. juna da "neće dozvoliti da bude potpisan bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini" i tokom sastanka predstavnika političkih partija iz BiH sa predsjednikom Evropskog vijeća Charles Michelom.

BiH se sankcijama Rusiji pridružila na osnovu Strategije vanjske politike i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

XS
SM
MD
LG