Dostupni linkovi

Dodik: Primijeniti zakonske mjere protiv onih koji su prijetili Bošnjacima u RS


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik osudio je u nedjelju incidente u Gacku, Foči, Prijedoru, Brčkom, Janji, u kojima su upućene prijetnje i provokacije Bošnjacima, navodeći da treba primijeniti zakonske mjere.

"Ne prihvatam to, mada nisam primijetio. Nisam imao priliku da pratim. To je akt pojedinca. Treba primijeniti zakonske mjere na takvo nešto", rekao je Dodik za regionalnu N1 televiziju, komentarišući niz incidenata koji su se dogodili prethodnih dana.

Incidente je osudio i gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koji se izvinio "svima koji su se osjećali neprijatno na bilo koji praznik."

"Vjerujem da ni naša Crkva ni bilo ko od političara ne bi pozivao na takvo nešto. Mi treba da praznujemo i da se radujemo svim praznicima", kazao je Stanivuković.

Prema izvještavanjima televizije N1, u nekoliko gradova bh. entiteta Republika Srpska, među kojima su Gacko, Foča, Prijedor, Brčko, Janja, zabilježeni su incidenti, provokacije i uvrede prema nesrbima i Bošnjacima uoči proslave 9. januara, Dana Republike Srpske.

Taj praznik je, inače, Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim.

U Brčko distriktu BiH, posebnoj administrativnoj jedinici u BiH, je zabilježeno nekoliko incidenata, a 8. januara uveče je navijačka grupa "Sindikat" napravila bakljadu na bulevaru zbog čega je na određeni period bio blokiran saobraćaj.

U tom gradu je u subotu ponovo uništen grafit posvećen žrtvama genocida u Srebrenici, navela je N1.

U subotu je u Prijedoru, na zapadu BIH, veća grupa ljudi na ulicama pjevala pjesme u čast ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, pravosnažno osuđenog na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH.

U Foči, na istoku BiH, su razvijene zastave u Mladićevu čast, a u Gacku, jugoistoku BiH, je s razglasa puštana pjesma sa uvredljivim riječima na račun Bošnjaka i bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

U četvrtak se ispred Atik džamije u Janji, na istoku BiH, čula pucnjava iz vatrenog oružja, a prema riječima očevidaca muškarci iz kolone automobila, koja se zaustavila na magistralnom putu Bijeljina – Zvornik, vrijeđali su na nacionalnoj osnovi vjernike koji su se vraćali sa molitve, a događaj je prijavljen MUP RS.

Inače, Milorad Dodik je kao jedan od najmoćnijih političara u Republici Srpskoj više puta prijetio otcjepljenjem tog entiteta od Bosne i Hercegovine.

Američko Ministarstvo finansija je 5. januara objavilo proširenu listu sankcija za djela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u RS, Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Sankcije su uvedene i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog povezanosti s Miloradom Dodikom.

Stranke iz Republike Srpske, predvođene vladajućim SNSD-om, bojkotuju rad institucija Bosne i Hercegovine (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH), nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko sredinom 2021. godine dopunio Krivični zakon BiH i zabranio negiranje genocida počinjenog u Srebrenici 1995.godine.

Istovremeno, Narodna skupština RS-a u oktobru je donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG