Dostupni linkovi

Dodik u Predsjedništvu BiH pjevao uz harmonikaša i alkohol


Za Dodika relaksacija, za Komšića provokacija
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

Dodik: Ko pjeva zlo ne misli

U Sarajevu je u toku sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja se održava iza zatvorenih vrata.

Snimateljima i fotografima, iako je najavljeno, zabranjen je ulazak u zgradu kako bi snimili početak sjednice.

Uoči sjednice, 18. oktobra, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u kabinetu je organizovao zabavu uz harmonikaša.

Prisutan je bio i Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, koji je sa Dodikom i članovima kabineta pjevao uz pratnju harmonike.

"Srpkinja je mene majka rodila" te "Romanija" neke su od pjesama koje su se uz harmonikaša pjevale u Dodikovom kabinetu u Predsjedništvu BiH.

Snimak je objavljen na Twitter stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) čiji je lider Milorad Dodik.

Političari iz RS-a, prema zaključku Narodne skupštine Republike Srpske, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko (Incko) nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

U međuvremenu, Milorad Dodik najavio je prekid bojkota novinarima u Banjaluci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom (Redžep Tajip Erdoan), koji je u posjeti BiH boravio 27. avgusta.

Dodik je prisustvovao i na redovnoj sjednici Predsjedništva 31. avgusta, na kojoj je glasao protiv svih tačaka dnevnog reda.

"Ako dijaloga ne bude ova situacija će biti održana na ovaj način. Može da se zakazuje koliko hoće sjednica Predsjedništva, na njima se neće donijeti nijedna odluka. I to je veoma jasno. Dakle, oni su stalno tvrdili da ja ne dolazim, evo ja dolazim na sjednice, ali nema odluka. To je suština", rekao je tada Dodik nakon sjednice Predsjedništva.

Učestvovao je i na sastanku Predsjedništva BiH sa saveznim ministrom za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michaelom Linhartom 15. oktobra.

Nakon tog sastanka Dodik je rekao da entitet Republika Srpska (RS) namjerava poništiti sve odluke koje su donijeli visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

“Mi u Republici Srpskoj nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BiH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH“, kazao je Dodik nakon sastanka s Linhartom.

Šta predviđa Ustav BiH?

Knjiga ustava Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)
Knjiga ustava Bosne i Hercegovine (fotoarhiv)

Prenošenja nadležnosti s države Bosne i Hercegovine (BiH) na entitete nisu u skladu s Ustavom BiH. Takva odluka ne može značiti i automatsko prenošenje nadležnosti.

U Ustavu BiH piše da država ima nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

Promjene u prenošenju nadležnosti na državni nivo dio su Ustava BiH i kao takve ne mogu biti predmet izmjena u entitetskom zakonodavstvu.

U članu 3 Ustava BiH navodi se da "sve vladine funkcije i ovlasti, koje po ovom Ustavu nisu izričito dodijeljene institucijama BiH, pripadaju entitetima".

U istom članu se precizira da će se "entiteti i sve njihove niže jedinice u potpunosti pokoravati ovome Ustavu".

Zakoni koji se tiču državnih institucija mogu se mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH ili ih može mijenjati visoki predstavnik u BiH.

Odluke visokog predstavnika može osporiti jedino Ustavni sud BiH.

XS
SM
MD
LG