Dostupni linkovi

Na sastanku Predsjedništva BiH sa šefom diplomatije Austrije govorilo se o prijetnji miru


Michael Linhart, novi ministar vanjskih poslova Austrije
Michael Linhart, novi ministar vanjskih poslova Austrije

Savezni ministar za evropske i vanjske poslove Republike Austrije Michael Linhart izjavio je u Sarajevu u petak, 15. oktobra, da su jedinstvo i suverenitet Bosne i Hercegovine (BiH) neizostavan preduslov za sigurnost i stabilnost cijele regije.

Nakon sastanka sa ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković, Linhart je naglasio da Austrija bezuslovno podržava integraciju BiH u Evropsku uniju (EU), te da svi u BiH moraju konstruktivno surađivati kako bi taj cilj bio postignut.

“Bez članstva zapadnog Balkana i BiH projekat EU nije završen. Mi mi moramo još jače ispružiti ruku prema BiH i ovoj regiji. Trebamo biti partneri onih snaga koje su povezujuće i da podržimo ono što ovu zemlju vode naprijed”, kazao je Linhart na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje novinara o produživanju misije “Altea” Eufora u BiH, o čemu će biti odlučivano 4. novembra, Linhart je kazao da se BiH nalazi u kriznoj situaciji te da, u tom smislu, misija “Altea” dopirnosi stabilnosti i sigurnosti, te teritorijalnom integruitetu BiH.

“Sav naš trud i naše nastojanje bit će u pravcu produženja misije ‘Altea’ u BiH”, istaknuo je.

Linhart je kazao da su veze između Austrije i BiH višestruke te da je njegova zemlja najveći investitor u BiH I da ima mogućnosti za dodatni napredak u ovoj oblasti.

Sastanak s Predsjeništvom BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik ponovio je u petak, 15. oktobra, nakon sastanka sa novoimenovamin Ministrom vanjskih poslova Austrije Michaelom Linhartom da bosanskohercegovači entitet Republika Srpska (RS) namjerava poništiti sve odluke koje su donijeli visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

“Mi u Republici Srpskoj nemamo namjeru da narušimo teritorijalni integritet BiH, ali imamo namjeru da vratimo suverenitet RS koji je dao Ustav. To nije ugrožavanje teritorijalnog integriteta BiH“, kazao je Dodik nakon sastanka s Linhartom.

Novi Ministar vanjskih poslova Austrije izabrao je BiH za svoju prvu službenu posjetu nakon imenovanja 11. oktobra, dva dana nakon što je bivši kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku usljed optužbi za korupciju.

Dodik, koji je ujedno i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), prethodni dan je rekao da ukoliko Evropska unija (EU) donese odluku o nekim sankcijama za RS, ili isključenju iz programa koje ovdje imaju, neka zapišu da je to datum samostalnosti RS.

"Nikome ne želim da fali dlaka s glave, ali želim da vratim ustavna prava Republici Srpskoj", kazao je Dodik u petak.

Željko Komšić, Predsjedavajući Predsjedništva BiH, naveo je nakon sastanka da se umjesto razgovora o uslovima koje BiH mora da ispuni kako bi se približila članstvu EU, zbog Dodikove retorike došlo u situaciju da se s Linhartom mora razgovarati o stabilnosti, sigurnosti, jedinstvu i suverenitetu BiH.

“Pa sad vidite gdje smo i šta smo u jednom vrlo kratkom vremenu. Dodik ovo sve što priča, po meni, postaje predmetom rada Tužilaštva Bosne i Hercegovine”, kazao je Komšić.

Šefik Džaferović, treći član Predsjedništva BiH, kazao je također da atak na jedinstvo i terotorijalni integritet BiH predstavlja krivično djelo.

“Tada treba da stupi na scenu pravosuđe Bosne i Hercegovine i poduzima akcije koje treba da poduzima. Ako neko misli da se suprotstavlja pravosuđu Bosne i Hercegovine, to je onda ponovo dodatno krivično djelo,” kazao je Džaferović.

U više navrata Dodik je najavljivao otcjepljenje RS od BiH, kao i povlačenja saglasnosti na sporazume kojim su formirane institucije na državnom nivou.

Nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko nametnuo Zakon kojim se kažnjava negiranje genocida i drugih, ratnih zločina, predstavnici RS u državnim institucijama bojkotuju rad ovih tijela.

XS
SM
MD
LG