Dostupni linkovi

Dodik: Odluke PIC-a ništa ne znače za Republiku Srpsku


Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom u Sarajevu, 8. novembra 2021.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom sastanka sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom u Sarajevu, 8. novembra 2021.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) izjavio je kako odluke Upravnog odbora za provođenje mira (PIC) u BiH nisu obavezujuće za Republiku Srpsku i da “ništa ne znače za ovaj entitet”.

Upravni odbor PIC-a je saopštio 8. decembra da “ne može biti jednostranog povlačenja iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu”.

“Upravni odbor PIC-a dijeli zabrinutost koju su izrazili Međunarodni monetarni fond (IMF) i Svjetska banka (WB) o ozbiljnim posljedicama koje takvi potezi imaju po budžete organa vlasti, pristup sredstvima, te međunarodne projekte pomoći. Potezi koje poduzima bilo koja strana, a kojima se ugrožava Opšti okvirni sporazum za mir, imat će posljedice”, poručeno je nakon sjednice.

Za 10. decembar je zakazana posebna sjednica Skupštine Republike Srpske na kojoj će, kako je najavljeno, taj bh. entitet prenijeti nadležnosti sa BiH na RS, u oblasti odbrane, pravosuđa i fiskalnog sistema.

PIC je ocijenio da se Republika Srpska “ne može jednostrano povući iz sporazuma o prenosu nadležnosti sa entiteta na državu”.

“Odbacujem sve kvalifikacije koje je PIC usvojio. To što su oni moćni ne znači da su dominantni, jer smo mi izabrani u ime naroda”, rekao je Dodik.

Kako je rekao, “RS ima pravo na vojsku po ustavu i Dejtonskom sporazumu, pravo na tužilaštvo i sud, na fiskalni sistem”.

“Ono što će se desiti u skupštini, mi ćemo povući naše saglasnosti i poništiti odluke u 140 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik”, ponovio je Dodik, 8. decembra na konferenciji za novinare.

“Ovo su političke inicijative – da se povuče saglasnost sa vojske, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i indirektnih poreza. To nisu ratne inicijative. RS neće ratovati ni u kakvim okolnostima. Ako bi neko i oružano napao RS, mi ćemo se boriti političkim sredstvima. RS ima načina da odbrani sebe, da ojača svoju poziciju", kazao je Dodik.


Upravni odbor PIC-a upozorio je i da usvajanje Zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja kršenje kako Aneksa 4 tako i Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

“Usvajanjem Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima ne samo da se krši Aneks 4, onemogućava efikasan odgovor na pandemiju Covida-19 nego se također BiH još više udaljava od usklađenosti sa standardima EU, među kojima je i postojanje jedinstvenog ekonomskog prostora“, navodi se u zaključcima PIC-a.

Istovremeno, Dodik je poručio da “prijetnje sankcijama ne prolaze”.

Upravni odbor PIC-a održat će svoj sljedeći redovni sastanak 7. i 8. juna 2022.

U Londonu je 8. i 9. decembra 1995. održana Konferencija o provedbi mira na kojoj je uspostavljeno Vijeće za provedbu mira u BiH.

Londonska konferencija je uspostavila Upravni odbor PIC-a koji radi pod predsjedanjem visokog predstavnika, koji je tada definiran kao “izvršna ruka” PIC-a. Čelnik OHR-a ne može donositi odluke ako se s time ne slažu zemlje članice Upravnog odbora PIC-a.

Članice su Sjedinjene Američke Države, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka, Francuska, Italija, Kanada, Japan, Evropska unija (Predsjedništvo EU i Evropska komisija), te Organizacija islamske konferencije (OIC) koju u PIC-u predstavlja Turska.

Upravni odbor pruža visokom predstavniku “političke smjernice”. Upravni odbor PIC-a sastaje se na nivou političkih direktora dva puta godišnje nakon čega se izdaje zajednička izjava – komunike.

Posljednjih nekoliko godina Rusija se kao članica PIC-a izuzima iz komunikea smatrajući da OHR treba zatvoriti.

XS
SM
MD
LG