Dostupni linkovi

OHR: Šume nadležnost BiH, Odluka Ustavnog suda obavezujuća


Šuma u blizini Tovarišta, BiH, oktobar 2013.
Šuma u blizini Tovarišta, BiH, oktobar 2013.

Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini referirao se danas na svom Twitter profilu na tvrdnje da "šume spadaju u nadležnost Federacije i Brčko distrikta", te da "Republika Srpska ima pravo da raspolaže svojom imovinom".

Naveli su da je činjenica kako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine utvrdio da šume i šumsko zemljište na cijeloj teritoriji BiH predstavljaju javno dobro koje spada pod državnu imovinu, što je u isključivoj nadležnosti države BiH.

U poruci koju je OHR objavio na svom Tvitter nalogu navedeno je da su odluke Ustavnog suda konačne i obavezujuće i da stoga trebaju biti implemenitrane.

„To se pitanje stoga treba regulirati zakonom na državnom nivou koji treba usvojiti u Parlamentarnoj skupštini BiH. Upravljanje šumama i šumskim zemljištem od strane entiteta i Brčko distrkta nije bilo predmet spora pred Ustavnim sudom BiH“, naveli su iz OHR-a.

Naime, Ustavni sud BiH donio je 23. septembra odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom BiH.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, koji su 26. februara od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke.

U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom Republika Srpska pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Ustavni sud BiH, na sjednici 7. februara 2020. godine, odlučio je u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom BiH, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019.

XS
SM
MD
LG