Dostupni linkovi

Dodik ocijenio da nema naznaka da bi BiH mogla biti ugrožena


Dodik je podsjetio da su predstavnici EUFOR-a rekli da u BiH nema bezbjednosnih izazova (arhivska fotografija)

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) rekao je u petak, 25. marta da BiH nije ugrožena ni od Rusije ni od bilo koga drugog i da nema nikakvih naznaka da bi to moglo da se desi.

Dodik, koji je i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), obratio se u Banjaluci na konferenciji za novinare nakon sastanka rukovodstava partija iz vladajuće koalicije u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Dodik smatra da je čista politička ocjena zaključak sa samita NATO-a da je BiH pod prijetnjom ruskog miješanja i da joj treba pomoći u pogledu zaštite od eventualne agresije.

Dodik je je podsjetio da su predstavnici EUFOR-a veoma jasno rekli da u BiH nema bezbjednosnih izazova i da joj ne prijeti eskalacija bili kakvog nasilja.

"Nakon tih izjava nikada nisu dali izjave koje bi bile drugačije pa se čudim odakle takav zaključak NATO-a ako to nije samo potreba da se ovdje skreće pažnja na situaciju. Apsolutno nije bio potreban takav zaključak NATO-a", ocijenio je Dodik.

On je naglasio da RS neće podleži pritiscima da uvede sankcije Moskvi i ostaje neutralna kada je riječ o sukobu Ukrajine i Rusije.

"Mi to ne možemo da učinimo jer RS, a time i BiH nije donijela nikakvu odluku u vezi sa Ukrajinom. Ono što se čulo u javnosti u vezi je sa nekim ranijim odlukama iz 2014. godine koje ne odgovaraju aktuelnoj situaciji i ne mogu da budu validne", rekao je Dodik.

On je dodao da su u posljednje vrijeme značajno izraženi zahtjevi da se BiH pridruži ranije uvedenim sankcijama Rusiji, te je ponovio svoj više puta iskazani stav da RS ne može dati saglasnost da se uvode sankcije, niti da se priključuje bilo kakvim sankcijama protiv bilo koga.

"Smatramo da ovaj rat treba okončati što je prije moguće, da svi koji su na bilo kojoj strani počinili bilo kakav zločin budu privedeni sudovima i da odgovaraju", rekao je Dodik.

Takođe je istakao da RS smatra da treba da se poštuju međunarodno priznate granice koje Ukrajina ima kao članica UN.

Što se tiče sastanka vladajuće koalicije u RS, Dodik je kazao da je na njemu analizirana ekonomska situacija i mjere koje treba preduzeti.

Sastanku su, osim Dodika, prisustvovali predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić, Demokratskog saveza Nedeljko Čubrilović i Narodne partije Srpske Darko Banjac.

XS
SM
MD
LG