Dostupni linkovi

Komandant EUFOR-a nema informacija o prijetnjama sigurnosti u BiH


Komandant snaga EUFOR-a u BiH Anton Wessely, 11 mart 2022
Komandant snaga EUFOR-a u BiH Anton Wessely, 11 mart 2022

Komandant snaga EUFOR-a u BiH Anton Wessely izjavio je da su dodatne trupe EUFOR-a raporođene u Bosni i Hercegovini (BiH) kao mjera predostrožnosti, naglašavajući da nema informacija o promjenama i prijetnjama trenutnom stabilnom okruženju u zemlji.

Wessely je to izjavio na ceremoniji u bazi EUFOR-a u blizini Sarajeva, u petak, 11. marta, povodom nedavnog dolaska dodatnih 500 vojnika EUFOR-a iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke.

"Aktivirao sam rezervne snage EUFOR-a, ali ne zbog pogoršanja sigurnosne situacije. To je odluka koja dolazi iz moje moje obaveze kao vojnika da budem sposoban odgovoriti na bilo koju situaciju koja bi mogla utjecati na trenutno sigurnosno okruženje", kazao je Wessely.

Ceremonija obilježavanja dostizanja inicijalnog operativnog kapaciteta EUFOR-a započela je nadlijetanjem helikoptera iznad baze u Butmiru kod Sarajeva.

Nakon toga je general Wessely postrojio pripadnike Multinacionalnog bataljona što uključuje i nedavno pristigle rezervne snage.

On je istaknuo da će u idućem periodu pripadnici šest manevarskih satnija patrolirati BiH kako bi pojačali vidljivost EUFOR-a u BiH.

Također, bit će procjenjivano koliko dugo će dodatne vojne trupe ostati u BiH, te da li je eventualno potreban dolazak novih.

"Vojnike koji su stigli u BiH obavijestio sam da je situacija na terenu stabilna i mirna. Svaki od njih je u službi EUFOR-a i ljudi u BiH u trenutku kada postoji mnogo neizvjesnosti usljed pogoršanja situacije na međunarodnom nivou", kazao je.

Vojnici EUFOR-a su sitgli u BiH u jeku rata u Ukrajinu zbog čega, kako je naveo Wessley, vlada zabrinutosti širom Evrope.

Ceremoniji u vojnoj bazi Butmir prisustvovali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler, te ambasadori nekoliko zemalja u BiH.

Obraćajući se prisutnima, Sattler se osvrnuo se na trenutnu situaciju u Ukrajini, ocijenivši da slike iz te zemlje podsjećaju stanovnike BiH na ratna dešavanja devedesetih godina prošlog stoljeća.

Kako je kazao, novi rat na evropskom kontinentu djelovao je nezamisliv, nakon što je prije 30 godina završen na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Ruska agesija na Ukrajinu predstavlja nevjerovatno kršenje međunarodnog prava, kao i osnovnih ljudskih prava i vrijednosti. Nemoguće je gledati slike iz te zemlje, a da ne budete zapanjeni, posebno gađanjem civilnih ciljeva", kazao je.

Sattler je istaknuo da se Evropska unija 8EU) se ujedinila u naporima da onemogući rusku ratnu mašinu i pomogne Ukrajini.

"BiH je zajedno sa EU osudila invaziju i nadam se da će nam se pridružiti i u sankcijama protiv Rusije", kazao je.

Također je poručio da je raspoređivanje dodatnih trupa EUFOR-a u BiH mjera predostrožnosti, te da, iako vojnici dolaze u vrijeme ozbiljne političke krize, nema direktne prijetnje sigurnom i stabilnom okruženju.

“Ali je to i jasan znak da smo jako obazrivi i da ostajemo budni da u svakom trenutku reagujemo na dešavanja", istaknuo je.

Iz EUFOR-a je 24. februara najavljeno kako dodatne snage stižu, jer bi "pogoršana bezbjednosna situacija na međunarodnom nivou mogla potencijalno uzrokovati nestabilnost u BiH".

EUFOR je 4. marta saopćio da je pojačanje stiglo. Dodatni vojnici dolaze iz Austrije, Bugarske, Rumunije i Slovačke dok traje invazija Rusije na Ukrajinu.

Dodatnih 500 vojnika EUFOR-a će biti raspoređeni u dijelove BiH u kojima su u proteklom periodu zabilježeni ekscesi, posebno u povratničkim naseljima, prema najavama šefa delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johana Sattlera.

Misija EUFOR Althea je najduža vojna operacija EU-a, jedina kopnena misija, te jedina misija koja ima izvršni mandat da koristi silu.

Snage EUFOR-a su raspoređene u BiH od 2004. godine, i sastoje se od približno 3.500 pripadnika, od kojih je, bez najavljenih pojačanja, oko 600 trenutno raspoređeno u zemlji.

Na početku ih je bilo oko 7.000, ali je taj kapacitet smanjivan kako se popravljala bezbjednosna situacija u zemlji.

Zvanični mandat svih stranih vojnih misija u BiH je osiguravanje provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, te "doprinos sigurnom okruženju".

XS
SM
MD
LG