Dostupni linkovi

Komandant protiv svoje vojske


Protiv NATO-a: Milorad Dodik
Protiv NATO-a: Milorad Dodik

Nakon što je Bosna i Hercegovina dobila zeleno svijetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP), otvorile su se stare podjele u državi - na one za i protiv pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.

U svemu prednjači predsjedavajući bosanskohercegovačkog Predsjedništva Milorad Dodik koji ne propušta priliku da kaže kako je entitet iz kog dolazi protiv pristupanja NATO-u.

Otišao je korak dalje i najavio mogućnost za izlazak iz sporazuma, koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, a tu je najavu potkrijepio tvrdnjom da su Oružane snage BIH formirane "pod brutalnim pritiskom na Republiku Srpsku (RS)".

"I Republika Srpska će u najskorije vrijeme, putem nadležnih institucija, ispitati mogućnost izlaženja iz tog Sporazuma koji je predvidio stvaranje Oružanih snaga BIH", rekao je Dodik nakon sastanka zvaničnika iz tog bosanskohercegovačkog entiteta na kojem se razgovaralo o pitanjima aktiviranja Akcionog plana za članstvo BiH u NATO.

Neven Kazazović
Neven Kazazović

Vojno-politički analitičar Neven Kazazović, sumnja da će se RS povući iz Oružanih snaga iza čijeg je formiranja, kako podsjeća, niz međunarodnih ugovora. Odgovarajući na pitanje kakve posljedice mogu biti, on podsjeća na činjenicu da se mišljenje ruskog ambasadora u Sarajevu uvijek izdvaja od ostatka članica Vijeća za implementaciju mira, ali su u najvećem broju slučajeva identični sa stavovima koje iznosi Dodik.

"Sad ja vas pitam, da li Dodik kaže ambasadoru šta će govoriti, ili ambasador kaže Dodiku šta će govoriti. Ako odgovorite na to pitanje, manje-više, mnoge stvari će vam postati jasne", kaže Kazazović.

Bosna i Hercegovina nalazi se, dodaje Kazazović, u jednom izuzetno neobičnom položaju. Akcioni plan sadrži pet tačaka koje su zapravo nacionalni program, dakle u slučaju BiH mora na njemu raditi cijela država.

Taj nacionalni program traje pet do šest godina i zamišljen je kao resetovanje BIH na ispravan način, dodaje on.

NATO je otvorio vrata, no odgovor je na Bosni i Hercegovini, koja će morati ukoliko želi ući u Sjevernoatlantski savez napraviti mnogo na polju reformi.

"NATO neće invalidnu državu, a mi smo invalidna država. Znači oni neće državu koja ima silne probleme, nego hoće državu sa kojom može normalno da komunicira i na neki način ja ovo što Dodik govori primam sa vrlo određenom rezervom", dodaje on.

Denis Hadžović iz Centra za sigurnosne studije kaže da je u BIH sve moguće, pa tako i ovakva najava predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Milorada Dodika koji trenutno po funkciji i vrhovni komandant Oružanih snaga.

Ukoliko bi se takvo nešto desilo, riječ je o podrivanju odbrambene moći i predstavljao bi kršenje i Ustava i Zakona o krivičnom postupku BIH, kaže on. Sve to pokazuje nedostatak ozbiljnog političkog dogovora i rasprave o pristupanju BIH NATO-u.

"Za sada imamo medijske istupe pojedinih političara, koji su za ili protiv. Ono što je neophodno je sjesti za stol i dogovoriti se o najboljem interesu građana BIH. Mislim da je to jedini put kojim trebamo ići ako hoćemo političku stabilnost u BiH, ako hoćemo kvalitetan daljnji euroatlantski napredak BiH, što je ono zašta su glasali građani", dodaje Hadžović.

I profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja, smatra da je o pitanju ulaska u NATO potreban veći dijalog u BiH u kojem se, kako navodi, može diskutovati i o ovakvim stavovima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

"Ne radi se samo o tome da li će neke institucije da se slože nego tu mora da bude opšta podrška, jer NATO ne želi da ima nestabilne države u svojim okvirima kao članice, jer bi onda došlo da se svi bave problemima u nekoj državi, a NATO je prevelik pogon da bi to mogao sebi da dozvoli", navodi on.

BiH: Jedna vojska, tri vjere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:50 0:00

Na najavu da će RS razmotriti mogućnost izlaska iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, reagovao je i član bh Predsjedništva Željko Komšić, ocijenivši da bi takav postupak narušio jedinstvo Oružanih snaga kao i sistem subordinacije i komande, što može biti jako štetno po same Oružane snage i njihovu ulogu u zemlji.

"Urušavanje Oružanih snaga BiH, koje najavljuje Dodik, značilo bi destabilizaciju i ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini", kazao je Komšić agenciji Patria.

Dodao je da takve izjave negativno utiču na kompletan dostignuti nivo u Oružanim snagama BiH, koji je godinama izgrađivan uz ogromne napore domaćih i stranih aktera.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG