Dostupni linkovi

Dodik razgovarao sa Lavrovom o ratu u Ukrajini


Ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastnak u Banjaluci, 21. septembar 2018.
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergei Lavrov i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastnak u Banjaluci, 21. septembar 2018.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov razgovarali su telefonski u ponedjeljak, 28. februara, na inicijativu bosanskohercegovačke strane, navodi se na službenoj Facebook stranici Ambasade Rusije u BiH.

Navodi se da je razgovarano o situaciji u Ukrajini, te da su "razlozi odluka koje je donijelo rukovodstvo Rusije primljeni sa razumijevanjem".

"Razmijenjan su mišljenja o implementaciji dogovora nastalih nakon sastanka predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi u decembru 2021. godine. Zacrtani su koraci za intenziviranje napora u tom pravcu", dodaje se.

Ističe se i kako je potvrđena "zajednička opredijeljenost za striktno poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, suzbijanje sve prisutnijih pokušaja da se principi sadržani u njima, i odobreni od Vijeća sigurnosti UN-a, preinače kako bi odgovarali EU i NATO-u i na štetu naroda Republike Srpske".

U ponedjeljak je Milorad Dodik izjavio kako BiH treba ostati neutralna po pitanju rata u Ukrajini.

"Mi ćemo ostati potpuno neutralni i nećemo se priključivati ni sankcijama EU niti bilo koga. Kao i uvijek i kao što je i uobičajeno, članovi Predsjedništva neće imati jedinstven stav", kazao je Dodik, navodeći da podržava teritorijalni integritet Ukrajine.

Druga dva člana Predsjedništva, Željko Komšić i Šefik Džaferović ranije su osudili ruski napad na teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine.

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Prеdsјеdništvо BiH prаti pоrаst pоlitičkih nаpеtоsti u Ukrајini i pоgоršаnjе mеđunаrоdnih оdnоsа u vеzi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. februara, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, "demilitarizacija" južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

XS
SM
MD
LG