Dostupni linkovi

Milorad Dodik ponovno negirao genocid uprkos zakonu koji to zabranjuje


Milorad Dodik
Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da "nikada neće prihvatiti navode da se u Srebrenici desio genocid".

Govoreći o izvještaju Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu u kojem se navodi da se genocid nije desio, što je u suprotnosti s presudama Haškog suda, lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata je kazao da je taj izvještaj "mnogo toga promijenio".

"Treba ga sistematizovano koristiti i istina je jedna, a to je da genocida nije bilo", rekao je Dodik za tabloid "Srpski telegraf".

On je naglasio da nikada neće prihvatiti navode da se u Srebrenici dogodio genocid, te da je zarad odbrane tog stava spreman da ode na robiju, prenijela je agencija SRNA.

"Apsolutno bih prije birao da idem u zatvor nego što bih priznao nešto što se nije desilo, a to je navodni genocid u Srebrenici. Ta priča o navodnom genocidu je postala aktuelna 2002. godine, sedam godina nakon događaja. Odjednom se sve oko toga aktualizuje i sada se sve zna. Istina je jedna da genocida nije bilo", rekao je Dodik.

Pomenutu komisiju formirala je Vlada RS-a formirala u februaru 2019. godine, s ciljem, kako je tada saopćeno, "istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine". Njome je predsjedavao Izraelac Gideon Greif.

Izvještaj, koji je Republike Srpska predstavila u junu 2021. godine, predsjednik Svjetskog jevrejskog kongresa Menachem Z. Rosensaft u julu je nazvao "sramotnim" za akademsku zajednicu.

Rosensaft je objasnio kako se sadržaj izvještaja kosi se s utvrđenim činjenicama u međunarodnom pravu, te da izvještaj "očito ignorira" presude Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ).

Rosensaft je obrazložio kako je komisija imenovana na inicijativu “separatističkog lidera bosanskih Srba koji negira genocid”, a na njenom čelu je izraelski akademik “poznat po svojim pro-srpskim stavovima.”

“Kao sin dvoje preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su se posvetili prenošenju dokaza o zločinima počinjenim nad europskim Židovima tokom Holokausta budućim generacijama, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju”, naveo je on.

Rosensaft je napisao kako je riječ o dokumentu "koji zaslužuje da bude poslan na smetljište historije i koji je korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca – poslovično korisnih idiota, koji se upuštaju u poricanje i iskrivljavanje genocida".

Za genocid u Srebrenici dosad je osuđeno 47 osoba. Na doživotne kazne zatvora zbog zločina počinjenih, između ostalog i u Srebrenici, pred Haškim sudom su osuđeni Radovan Karadžić, prvi predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, te glavni komandant Vojske RS-a Ratko Mladić.

U Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka, i dalje se traga za oko 1.200 osoba.

Milorad Dodik je za srpske novine još jednom ponovio kako smatra nelegitimnim imenovanje novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te da je to "odmazda međunarodne zajednice okupljene oko SAD i Velike Britanije prema Republici Srpskoj, te da BiH ne liči na onu napisanu u Dejtonskom sporazumu".

XS
SM
MD
LG