Dostupni linkovi

Dodik u Ankari razgovarao sa Erdoganom


Milorad Dodik i Recep Tayip Erdogan u Ankari, 9. novembar 2021.
Milorad Dodik i Recep Tayip Erdogan u Ankari, 9. novembar 2021.

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine susreo se u utorak, 9. novembra sa predsjednikom Turske Recepom Tayipom Erdoganom u Ankari.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu turskog predsjednika, imali su radni ručak.

Detalji sastanka iz kabineta turskog predsjednika nisu saopšteni.

Dodik je za Radio Republike Srpske izjavio „da su se složili da mir nema alternativu“.

„Prijetnja silom ne može da riješi nijedan problem. Drugi su nametnuli tu temu. Erdogan je upoznat sa situacijom u BiH i ovo je bila prilika da mu se to predoči to sa našeg stanovišta. Tražimo razumijevanje za političke procese“, rekao je Dodik.

Dodik je posjetu Ankari najavio 8.novembra na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Gabrielom Escobarom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan.

Escobar je stigao u posjetu BiH, dok se država nalazi u političkoj krizi budući da predstavnici iz Republike Srpske ne učestvuju u radu državnih institucija.

Također, Dodik je najavio povlačenje saglasnosti RS na sporazume o odbrani, Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, te Upravi za indirektno oporezivanje.

Prema Ustavu BiH entiteti, Republika Srpska i Federacija BiH, ne mogu samostalno vraćati nadležnosti koje su u proteklom periodu prenesene na državu.

Escobar je nakon susreta sa Dodikom izjavio kako je „sastanak bio produktivan“.

„Otvorena je mogućnost da se povuku odluke koje je donio, ali i najavio, a koje se tiču prenosa nadležnosti da bi mogli nastaviti razgovore o ekonomskom razvoju“, rekao je u ponedjeljak, 8.novembra novinarima Escobar.

Escobar je tokom dana, u odvojenim susretima, razgovarao sa Željkom Komšićem predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te članovima Predsjedništva BiH, Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom.

Drugog dana posjete, u utorak, 9.novembra, Escobar se u Banjaluci susreo sa predsjednikom Skupštine Republike Srpske, Nedjeljkom Čubrilovićem, te predsjednicima opozicionih stranaka (Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa) Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem.

XS
SM
MD
LG