Dostupni linkovi

Venecija: Nagrade 71. Festivala, među laureatima i Emir Hadžihafizbegović


Emiru Hadžihafizbegoviću uručena nagrada, 6. septembar

U subotu uveče uručene su nagrade ovogodišnjeg Festivala u Veneciji. U sklopu programa Orizzonti bh. glumac Emir Hadžihafizbegović proglašen je najboljim za ulogu u filmu "Takva su pravila" hrvatskog režisera Ognjena Sviličića.

Uloge u ovom ostvarenju tumače, između ostalih, Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović. Riječ je filmu koji se temelji na istinitom događaju.

Emiru Hadžihafizbegoviću je ovo drugi put da sarađuje na filmu sa Sviličićem nakon što su postigli uspjeh s filmom "Armin".

Roy Andersson
Roy Andersson

Inače, Zlatni lav dodijeljen je filmu "A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence" u režiji švedskog autora Roya Anderssona. To je o koprodukcijsko ostvarenje Švedske, Njemačke, Norveške i Francuske.

Srebrni lav za nabolju režiju otišao je u ruke ruskom autoru Andreju Koncalovskom za ostvarenje "The Postman's white Nights".

Veliku nagradu žirija primio je Joshua Oppenheimer, režiser filma "The Look of Silence".

Najboljim glumcem proglašen je Adam Driver, a najboljom glumicom Alba Rohrwacher za, kako se navodi, fantastične uloge u filmu "Hungry hearts" autora Saverioa Constanze.

(Trailer najboljeg ostvarenja 71. Festivala u Veneciji)

Nagrada Marcello Mastroianni za najboljeg mladog glumca/glumicu otišla je Romainu Paulu za ulogu u filmu "Le dernier coup de Marteau" režisera Alixa Delaportea.

Rakhshan Banietemad i Farid Mostafavi primili su nagradu za najbolji scenarij iračkog filma "Tales". Banietemad potpisuje i režiju ovog ostvarenja.

Specijalna nagrada žirija otišla je Kaanu Müjdeci za film "Sivas".

Tokom 11 festivalskih dana, od 27. avgusta do 6. septembra, prikazano je 50 filmova, među kojima se 20 takmičilo za Zlatnog lava.

Ovogodišnjim festivalom dominirali su filmovi ratne tematike, mada je bilo i onih o poeziji i mafiji.

Međunarodni filmski festival u Veneciji najstarija je međunarodna filmska smotra u svijetu. Pokrenut je davne 1932. godine.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG