Dostupni linkovi

Dodatni dokazi protiv Stanišića i Simatovića


Jovica Stanišić i Frenki Simatović
Na Haškom sudu se protekli tjedan održala administrativna rasprava u slučaju protiv bivših šefova Državne bezbjednosti Srbije Jovice Stanišića i Franka Simatovića, kako bi se utvrdilo što još treba napraviti da bi se suđenje privelo kraju. Strane u postupku su završile s iznošenjem dokaza, a sudsko vijeće se pozabavilo skidanjem oznaka povjerljivosti sa nekih zaštićenih dokumenata, između kojih su i brojni spisi dostavljeni od Vlade Srbije.

Mnoge od njih je tijekom suđenja tužiteljstvo koristilo kako bi pokazalo da je DB Srbije organizirala i financirala specijalne policijske jedinice za ratovanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, poput Arkanovih tigrova ili Crvenih beretki. Kao najveći dokaz tome su dosjei pripadnika specijalnih formacija, te spiskovi plaća koje su im isplaćivane iz Srbije.

Sa nekih dokaznih materija je uklonjena oznaka povjerljivosti, dok su neki ostali još uvijek pod velom tajne zbog zaštite nacionalne sigurnosti, ili drugih razloga koje haški suci mogu uvažiti i zaštititi informacije od javnosti. Tužiteljica Grace Harbour je tijekom rasprave spomenula kako su neki pisani dokumenti DB-a ostali neuvršteni u dokaze budući da su nakon tehničkih obrada i skeniranja ostali nečitljivi. Riječima sudske prevoditeljice:

„Dakle, morali smo dati našoj službi za dokaze da obrađuje ponovno te dokumente. Pokušali smo stvarno riješiti te tehničke probleme - i riješili smo gotovo sve, ali ne apsolutno sve do danas.“

Obrana srbijanskih obavještajaca izvela je zadnjeg svjedoka prošli tjedan, a još je ostalo za riješiti pitanje uvrštavanja dodatnih dokaznih dokumenata, što želi napraviti tužiteljstvo. Obrana se tome i ovaj put usprotivila navodeći kako bi i njezin dokazni postupak izgledao drugačije da je tužiteljstvo prikazalo neke od spomenutih osobnih dosjea pripadnika specijalnih policijskih jedinica DB-a. Stanišićev branitelj Wayne Jordash napomenuo je kako je tu riječ o forenzičkom problemu čitljivosti spornih dokumenata, a ne administrativnom, kako tvrdi optužba:

„Riječ je o pitanjima koja bi obrana bila opovrgavala da su to personalni dosjei bio dio izvođenja dokaza tužiteljstva. Međutim, sada tu mogućnost nismo imali. Prema tome, ovo ide na štetu obrane, koja u ovoj fazi to ne može prihvatiti.“

Tijekom administrativne rasprave spomenuli su se i dokumenti koji prikazuju odnos DB-a i Jugoslavenske narodne armije (JNA), odnosno njihov utjecaj na ratne događaje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - poput izdavanja naređenja Milanu Martiću, vođi pobune u Hrvatskoj i predsjedniku takozvane SAO Krajine. Ispitivanje autentičnosti naređenja je pokrenula obrana, no ono nije završeno. Bez obzira na to, predsjedavajući sudac Alphons Orie naveo je razlog zbog kojega ga je odlučio uvrstiti u dokazni spis:

„Naređenje generalpotpukovnika Tomislava Simovića Martiću i Kojiću da sprovedu u delo prekid vatre 18. septembra 1991. godine. Čini se da se tu nalazi zvanični pečat. Svedok odbrane je potvrdio da je toga dana zaista došlo do prekida vatre.“

U očekivanju sudske odluke o uvrštavanju dodatnih dokaza protiv bivših šefova DB-a, strane u postupku će do jeseni predati završne podneske, nakon čega će uslijediti zakazivanje završnih riječi u postupku. No, prethodno je sudsko vijeće najavilo kako će i samo pozvati nekoliko svjedoka koji bi im trebali dodatno rasvijetlili neke dileme oko zapovjedne odgovornost Stanišića i Simatovića u organiziranju i financiranju specijalnih policijskih jedinica od 1991. do 1995. godine.
  • 16x9 Image

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG