Dostupni linkovi

Behmen traži zabranu obilježavanja stradanja u Dobrovoljačkoj


Dobrovoljačka ulica u Sarajevu - 2. dio
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:14 0:00
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen zatražio je od MUP-a Kantona Sarajevo da zabrani obilježavanje stradanja pripadnika JNA u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, najavljeno za 3. maj. Povodom zahtjeva sarajevskog gradonačelnika, oglasio i Odbor RS za njegovanje tradicije i obilježavanje značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova. Oni su poručili da bez policijskog obezbjeđenja neće doći u Sarajevo.

Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen smatra da obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj 3. maja 1992. treba zabraniti jer bi to značilo ruganje žrtvama troipogodišnje opsade Sarajeva:

„Riječ je o skupu za koji vjerujem da je smišljen i dizajniran da izazove nasilje. Kao odgovoran čovjek, ne mogu stajati po strani i šutiti dok se to dešava. Građani Sarajeva 2. i 3. maja su se obranili od napada strane vojne sile prisutne na teritoriji međunarodno priznate republike Bosne i Hercegovine. Pristanak na održavanje ove manifestacije bio bi upravo ono što organizatori ovog skupa hoće, a to je Vlada RS, da ponovo pregovaramo o činjenicama. O činjenicama se ne može pregovarati.“


Alija Behmen
Behmen smatra da bi moglo doći i do narušavanja javnog reda i mira, te traži od MUP-a Kantona Sarajevo da povuče ranije izdatu saglasnost da se skup održi:

„U svjetlu nedavnih događaja, kao gradonačelnik Sarajeva, dužan sam skrenuti pažnju na mogući rizik organizacije ovoga događaja, i to visoko rizičnog događaja. Smisao ovog skupa je narušavanje sigurnosti grada Sarajeva. Još jednom želim pozvati ministra unutrašnjih poslova, Željka Mijatovića, da uvaži moj zahtjev i onemogući ovaj dirigirani atak na sigurnost građana i posjetilaca grada Sarajeva u ovo vrijeme i na ovom mjestu.“

Za sutra je zakazana vanredna sjednica Gradske uprave, na kojoj će biti riječi o mogućim posljedicama organizovanja pomenutog skupa.

Predsjednik Odbora Republike Srpske za njegovanje tradicije i obilježavanje značajnih datuma iz oslobodilačkih ratova Rade Ristović rekao je da je zaprepašćujuć zahtjev sarajevskog gradonačelnika Alije Behmena da se zabrani obilježavanje stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici. On dodaje da to posebno zabrinjava zato što se i dalje pokušava negirati zločin u Dobrovoljačkoj. Iako tvrdi da obilježavanje u Dobrovoljačkoj nema nema veze sa politikom, Ristović je najavio da će tom događaju prisustvovati i premijer Republike Srpske Milorad Dodik.

Na pitanje, da li će biti obilježavanja u Dobrovoljačkoj 3. maja ukoliko ipak dođe do zabrane održavanja tog skupa, Ristović je odgovorio:

„Sigurno je da nećemo narod voditi tamo gdje nemamo obezbeđenje, ali mi se nadamo i, evo, dajemo ponovo na razmatranje kantonalnom MUP-u i Gradu Sarajevu, da se u tom smislu obezbedi sva moguća sigurnost, kako bi građani došli na mesto obilježavanja.“

U Odboru kažu da se, i pored Behmenovog zahtjeva, nastavljaju pripreme za obilježavanje. Kolona bi se trebala kretati od kafane „Dva ribara“ do mosta „Drvenija“.

U Odboru i danas ističu da obilježavanje u Dobrovoljačkoj ne predstavlja namjeru za provokacijama nego da se udovolji porodicama žrtava.

*****
Pročitajte i ovo

Slučaj Dobrovoljačka ponovo u centru pažnje
Slučaj na kojem se prelamaju ukupni odnosi na Balkanu
Beograd ćuti o detaljima slučaja Ganić
Utrka BiH i Srbije oko izručenja Ganića

Šta se desilo u "Dobrovoljačkoj" 1992.?
Nastavak politike devedesetih?

Hapšenje produbilo jaz na bh. političkoj sceni
Ganićeva ekstradicija mogla bi da potraje
Ganiću određen pritvor
Robin Haris: Nadamo se da zahtjev Srbije neće biti odobren
Ganić demantuje da je priveden, Silajdžić oštro reagovao
Obustavljene "crvene potjernice" za slučaj "Dobrovoljačka"
Slučajevi Jurišić i Ganić: Različiti aršini bh. vlasti
XS
SM
MD
LG