Dostupni linkovi

Dobro došli na Jupiter: Sonda Juno se 'javila' sa udaljenosti od 869 miliona km


Sonda Juno ispred Jupitera
Sonda Juno ispred Jupitera

U NASA-i su konačno odahnuli. Svemirska sonda Juno "javila" se iz Jupiterove orbite, što znači da je sve prošlo u najboljem redu, javlja NASA.gov.

Juno je, zajedno sa Jupiterom, sada na udaljenosti od 869 miliona kilometara od Zemlje i signal sa sonde do naše planete putuje čak 48 minuta.

"Dobro došli na Jupiter", pojavilo se na ekranima u NASA-inom Jet Propulsion Labu u Pasadeni.

Sonda je, da bi ušla u Jupiterovu orbitu, morala izvesti veoma zahtjevan manevar kako bi usporila dovoljno kako bi je gravitacija najveće planete Sunčevog sistema "uhvatila", a za 35 minuta usporila je za 542 m/s.

Juno na engleskom jeziku je Junona, u rimskoj mitologiji supruga i sestra Jupitera, kćerka Saturna i majka Marsa.

Sonda koju pokreće sunčeva energija koštala je 1,1 milijardu dolara i prije pet godina je počela odiseju prema najvećoj od planeta u sunčevom sistemu.

Juno je prva sonda koja će orbitirati oko Jupitera u eliptičnoj putanji nakon sonde Galileo, koja je oko Jupitera kružila 14 godina (1989. - 2003.).

I Juno će, poput Galilea, biti namjerno srušena u Jupiterovu astmoferu po okončanju misije u februaru 2018. godine kako ne bi u budućnosti udarila u njegov mjesec Europu i na taj način kontanimirala potencijalne oblike života na njemu.

"Prema prvim podacima koje smo primili, sonda radi odlično", izjavio je Guy Beutelschies, direktor međuplanetarnih misija u Lockheed Martin Space Systemsu, kompaniji koja je napravila sondu.

Jupiter je najveći planet Sunčevog sistema. Njegov prečnik je 11 puta veći od zemljinog i 300 puta je masivniji od naše planete. Juno bi trebala da dokaže pretpostavke naučnika da je Jupiter prva planeta koja je nastala u Sunčevom sistemu, a također bi trebala otkriti šta se krije ispod guste atmosfere "kralja planeta".

Još uvijek se ne zna da li Jupiter ima čvrsto središte ili je čitav načinjen od gasova, koliko vode ima u atmosferi, te koje su tajne najveće oluje u Sunčevom sistemu, Velike crvene tačke (Great red spot), koja je veličine tri Zemlje.

Možda i najvažniji odgovor koji možemo dobiti je onaj o vodi na Jupiteru. To će nam pomoći da shvatimo gdje je planeta formirana, s obzirom da je veoma moguće da planeta nije formirana tamo gdje se nalazi danas, nego dalje, ili bliže, a to otkriće će odgovoriti i na mnoga pitanja o nastanku Sunčevog sistema.

Juno će pokušati doći do odgovora na ova, ali i mnoga druga pitanja kružeći oko Jupiterovih polova kako bi izbjegla izuzetno jaku radijaciju oko ekvatora.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG