Dostupni linkovi

Dobitnici Nobela za medicinu, fiziku i hemiju


Nobelovu nagradu za medicinu ove godine dijele trojica naučnika. Polovina nagrade pripada američkom naučniku Džonu O'Kifu, a drugu polovinu dele norveški naučnici, supružnici Maj-Brit Mozer i Edvard Mozer, saopštio je sekretar Nobelovog komiteta za medicinu Goran Hanson. Nagradu su osvojili svojim radom na identifikovanju ćelija koje čine sistem pozicioniranja u mozgu.

O'Kif i Mozerovi su otkrili kako mozak zna gde smo i kako nas "navodi" da se krećemo s jednog mesta na drugo. Ovo otkriće može da rasvetli zašto kod obolelih od Alchajmerovog sindroma ne mogu da prepoznaju svoje okruženje.

Nobelova nagrada za fiziku ove je godine dodijeljena trojici japanskih naučnika za izum plavih LED dioda.

Plava LED svjetla koja štede energiju izumili su profesori Isamu Akasaki, Hiroshi Amano i Shuji Nakamura. Svjetleća dioda ili LED (od engl. light-emitting diode), često LE-dioda, posebna vrsta diode koja emituje svjetlost kada je propusno polarizirana, tj. kada kroz nju teče struja.

Nobelova nagrada za fiziku dodjeljuje se još od 1901. godine, a dosad je nagrađeno 196 laureata.

Prof. Nakamura, kojeg su nazvali u Japan i probudili ga kako bi mu saopštili ovu vijest je samo kratko kazao: "Ovo je nevjerovatno!"

Nobelova nagrada posvećena je svim izumima koje donose dobrobit čovječanstvu.

"Ovi izumi bi Alfreda Nobela učinili veoma sretnim", kazao je prof. Olle Inganas, član komiteta za izbor sa Linkoping univerziteta.

Nobelova nagrada za kemiju dodijeljena je dvojici američkih i jednom njemačkom znanstveniku za poduhvat kojim je mikorskopija dospjela u nano dimenzije

Dva Amerikanca i jedan njemački znanstvenik nagrađeni su Nobelovom nagradom za kemiju za svoj rad u finom podešavanju optičkih mikroskopa, tako bi se molekularni proces mogao promatrati u realnom vremenu, javlja NYTimes.

Laureati Nobela za kemiju su Eric Betzig s Medicinskog instituta Howard Hughes u Virginiji, Stefan W. Hell s Instituta Max Planck za biofizičku kemiju u Njemačkoj i William E. Moerner sa sveučilišta Stanford u Kaliforniji.

"Dugo vremena optički mikroskopi bili su ograničeni pretpostavljenim ograničenjima, da se nikada neće postići bolja rezolucija od polovice vala svjetlosti. Uz pomoć fluorescentnih molekula ovogodišnji Nobelovci u kemiji genijalno su zaobišli ograničenja. Njihov pionirski rad odveo je optičku mikroskopiju u nano dimenzije", stoji u obrazloženju nagrade Švedske kraljevske akademije znanosti.

XS
SM
MD
LG