Dostupni linkovi

Do Kvon napustio zatvor u Crnoj Gori, u prihvatilištu za strance čeka ekstradiciju


Južnokorejski "kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon napustio zatvor u Spužu nakon izdržane kazne. Policija ga sprovela u prihvatilište za strance gdje će čekati odluku o ekstradiciji
Južnokorejski "kralj kriptovaluta" Hyeong Do Kwon napustio zatvor u Spužu nakon izdržane kazne. Policija ga sprovela u prihvatilište za strance gdje će čekati odluku o ekstradiciji

Južnokorejski državljanin Hyeong Do Kvon izveden je 23. marta iz zatvora u Spužu u Crnoj Gori, nakon što mu je istekla zatvorska kazna od četiri mjeseca na koju je osuđen zbog falsifikovanja dokumenata.

Kako je Vrhovni sud Crne Gore odložio izručenje "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji, Do Kvon je sproveden u prihvatilište za strance u blizini Podgorice.

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja potražuju ga zbog više krivičnih djela: prevare, kršenja zakona o tržištu kapitala, prevaru sa vrijednosnim papirima kripto imovine u vrijednosti od najmanje 40 milijardi dolara.

Do Kvon je nakon zatvora u Spužu, priveden je u zgradu policije u Podgorici gde je zadržan duže od šest sata u kancelariji inspektora za strance. A zatim je sproveden u prihvatilište za strance u blizini Podgorice gdje će čekati odluku crnogorskog pravosuđa o njegovom izručenju.

Sve vrijeme, južnokorejskog "kralja kriptovaluta" je sprovodilo više pripadnika specijalnih jedinica uz pratnju više policijskih vozila.

Advokat Goran Rodić
Advokat Goran Rodić

Prisustvovao je i njegov advokat Goran Rodić, koji je ocijenio da je postupanje policije prema Do Kvonu bilo nezakonito:

"On je prema sudskoj odluci danas trebalo da se brani sa slobode i čeka postupak ekstradicije sa slobode. Međutim izgleda da je stiglo neko naređenje. Po tom nezakonitom rešenju Do Kvon će biti smješten u prihvatilište za strance."

Rodić je rekao da će odbrana podnijeti tužbu Upravnom sudu kako bi oborili to rješenje.

Viši sud u Podgorici je 22. marta donio odluku da se Do Kvonu oduzmu isprave kako ne bi napustio Crnu Goru.

Do Kvon u pratnji specijalnih jedinica policije
Do Kvon u pratnji specijalnih jedinica policije

Crnogorske vlasti tek treba da odluče kojoj će zemlji biti izručen – Južnoj Koreji ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Odluku da Do Kvon bude izručen Južnoj Koreji, a ne Sjedinjenim državama, donio je po skraćenoj proceduri Viši sud u Podgorici 20. marta, a potvrdio Apelacioni sud.

Međutim čitav proces je zaustavio Vrhovni sud Crne Gore koji je odlučio 22. marta da odloži izručenje Južnoj Koreji, a na zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva.

Tužilaštvo je tražilo od Vrhovnog suda zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvon, ocijenjujući da je povrijeđen zakon jer se "ekstradicija u skraćenoj proceduri primjenjuje samo u onim predmetima izručenja kada je podnijeta jedna molba za izručenje".

Kada ima više zahtjeva primjenjuje se redovna procedura odlučivanja o ekstradiciji, smatra tužilaštvo. U tom slučaju ministar pravde odlučuje kojoj će zemlji biti izručen osumnjičeni.

Do Kvon je sa svojim poslovnim partnerom Čang Junom uhapšen u Crnoj Gori 23. marta 2023. godine kada su koristeći falsifikovane pasoše pokušali da otputuju za Dubai, privatnim letom.

Zbog lažnih dokumenata je osuđen na četiri mjeseca zatvora.

Suosnivač je i izvršni direktor kripto kompanije Terraform Labs sa sjedištem u Singapuru. Njegove kriptovalute Terra i Luna su doživjele krah na tržištu, a Do Kwon, je okrivljen za prevaru investitora i štetu od preko 40 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG