Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Lajčak u posjeti Prištini; Schmidt upozorio UN na retoriku podjela u RS-u; Kina upozorava EU povodom sankcija


Protest 'Protiv nasilja' u Nišu održan 10. maja
Protest 'Protiv nasilja' u Nišu održan 10. maja

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Nakon što je vlada Kosova na čelu sa premijerom Albin Kurtijem kategorički odbacila prijedlog nacrta statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji je predstavljen 2. maja u okviru dijaloga na političkom nivou, vlada je saopštila da će unaprijediti hrvatski model za nacionalne manjine, kako bi se stvorio određeni nivo samomenadžiranja za srpsku zajednicu na Kosovu. „Srbija je takav model prihvatila u prošlosti. Zato smatramo da je to prava referenca za dalji put u odnosima sa Srbijom“, navode za RSE iz Vlade Kosova.

Cijene ljetovanja na Crnogorskom primorju u glavnoj turističkoj sezoni biće i za 30 posto veće u odnosu na prošlu godinu. Na poskupljenje najviše utiče inflacija koja je u Crnoj Gori prošle godine bila 17,2 posto, dok su od početka ove godine cijene porasle oko 14 procenata. Prema podacima budvanske Turističke organizacije, prosječne cijene u dvokrevetnoj sobi privatnog smještaja će u glavnoj sezoni biti od 20 do 50 eura po osobi, a apartmana za četiri osobe od 50 eura pa na više, u zavisnosti od kategorije i lokacije.

Festival "Mirëdita, dobar dan!" održava se jednom godišnje, naizmjenično u Prištini i Beogradu. Kroz saradnju i druženje mladih, ovaj festival gradi mostove nakon rata na Kosovu devedesetih i doprinosi pomirenju društava čije države i dvije decenije kasnije pregovaraju o normalizaciji odnosa. O ovogodišnjem festivalu i o tome kako 'Mirëdita, dobar dan' povezuje mlade Srbije i Kosova pročitajte na primjeru Davida Šujdovića i Agona Rexhepija.

Eljvedina Hajdari je deset godina trpjela nasilje od strane supruga, a onda je odlučila da ga prijavi policiji. Ova majka četvoro djece i dalje kuca na vrata policije i suda u Glogovcu zbog prijetnji ali i kako bi pronašla sigurno utočište. Ovo je najnovija priča iz rubrike Ženske sjenke posvećene žrtvama rodno zasnovanog nasilja.

U Karlovcu je otvoren edukativni centar o Nikoli Tesli, naučniku koji je u tom gradu završio srednjoškolsko obrazovanje i maturirao prije 150 godina.

Rat u Ukrajini

Enerhoatom, operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja, upozorio je da Rusija planira prisilno "evakuisati" oko 3.100 zaposlenika najveće evropske nuklearne elektrane, koja se već suočava s "katastrofalnim nedostatkom kvalifikovanog osoblja". Enerhoatom je u srijedu izvijestio da će 2.700 zaposlenika, koji su potpisali ugovore s predstavnicima ruskih nadležnih vlasti, biti premješteno iz grada Enerhodara, u blizini elektrane, kojeg je okupirala ruska vojska nakon što je Moskva u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Evropska komisija je najavila restrikcije na uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta do 5. juna iz Ukrajine u Poljsku, Mađarsku, Rumuniju, Slovačku i Bugard-sku. Taj je potez doveo do toga da su Poljska, Mađarska, Slovačka i Bugarska ukinule jednostrane zabrane uvoza koje su uvele navodeći potrebu zaštite svojih poljoprivrednika. Rumnija nije zabranila uvoz. Pročitajte kakve probleme stvara ovaj potez Evropske unije.

Evropska komisija uputila je proteklog vikenda državama članicama EU najnoviji prijedlog sankcija protiv Rusije. Pretpostavlja se da će jedanaesti paket kaznenih mjera od invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine biti usvojen u drugoj polovini maja, što je vrlo brzo po standardima EU. O novim EU sankcijama Rusiji, koje uključuju kineske kompanije i "Russia Today Balkan" (RT Balkan) piše u Briselskom blogu Rikard Jozwiak.

Svijet

Kina je upozorila da će uzvratiti na predložene sankcije Evropske unije njenim kompanijama zbog navodne prodaje opreme Rusiji koja može da se koristi za proizvodnju oružja za rat u Ukrajini, pišu svjetski mediji. Novim predloženim paketom Brisel pokazuje sve veću spremnost da kao i SAD uvede kaznene mjere protiv kompanija van EU koje snabdijevaju Rusiju proizvodima sa liste evropskih sankcija.

Uprkos tome što Mađarska ima predsjednicu, samo 13 posto mjesta u državnom parlamentu zauzimaju žene, što je znatno niže od prosjeka EU koji iznosi 33 posto. Ali nedostatak žena nije povezan samo s vladavinom premijera Viktora Orbana, već karakteriše mađarsku politiku od pada komunizma.

Šta ima?

U podcastu Šta ima? za četvrtak, 11. maj poslušajte više o posjeti člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića Hrvatskoj, te o Regionalnoj konferenciji posvećenoj mentalnom zdravlju koja je održana u Sarajevu. U podcastu se govori i o današnjem glasanju Evropskog parlamenta o regulativi vještačke inteligencije.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG