Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Đukanovićeva ostavka na mjesto predsjednika DPS; Prvostepena presuda premijeru FBiH; Nedoumice oko optužnice protiv Trumpa


Izraelska policija ispred kompleksa džamije Al-Akse postavljaju ogradu, rano ujutro 5. april.
Izraelska policija ispred kompleksa džamije Al-Akse postavljaju ogradu, rano ujutro 5. april.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.


Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić prvostepeno je osuđen na četiri godine zatvora zbog nabavke kineskih respiratora tokom pandemije COVID-19. Sud BiH je osudio i suspendovanog šefa Civilne zaštite FBiH Fahrudina Solaka, te vlasnika "Srebrene maline" Fikreta Hodžića. Ministrica finansija Jelka Milićević oslobođena je krivice. Pa presudu koju je Sud BiH izrekao u srijedu, 5. aprila, postoji mogućnost žalbe. Novalić je presudu opisao kao politički progon.

Govoreći o pravnim procedurama nakon presude Novaliću, bivši sudac i član Centralne izborne komisije BiH Vehid Šehić ističe da treba sačekati pravosnažnu presudu uz pojašnjenje da izborni zakon BiH jasno kaže da mandat izabranom i imenovanom zvaničniku prestaje ukoliko je pravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest ili mjeseci. "Ja bih očekivao da podnesu ostavke na funkcije na kojima su bili, odnosno koje obavljaju i sada. Ali, ovdje nema ni morala u politici, a ni političke odgovornosti", kazao je Šehić za RSE.

Dva dana nakon što je izgubio predsjedničke izbore građevinska inspekcija Ministarstva ekologije i urbanizma naložila je Milu Đukanoviću da u roku od 20 dana sruši dvije nelegalno izgrađene kuće na porodičnom imanju u selu Kočani, nedaleko od Nikšića. Pogledajte i video o spornim objektima Mila Đukanovića u okolini Nikšića.

Kancelarija javnog tužioca Evropske unije (EPPO) u Hrvatskoj pokrenula je istragu zbog sumnje na zloupotrebu evropskih sredstava u postupku javne nabavke za izgradnju i opremanje sortirnice otpada u Rijeci. Preciznije, riječ je o namještanju tendera za unaprijed izabranog ponuđača i napuhivanju cijene za pola miliona eura.

Vlasti u Srbiji napravile su izuzetak od moratorijuma na održavanje vojnih vježbi sa stranim partnerima kako bi od 16. do 30. juna, bila održana vježba "Platinasti vuk 23". Riječ je o međunarodnoj taktičkoj vježbi na kojoj učestvuju i članice NATO saveza, između ostalih i SAD. Moratorijum na održavanje vojnih vježbi sa stranim partnerima uveden je u februaru 2022. godine, nekoliko dana nakon što je Rusija započela agresiju na susjednu Ukrajinu.

Kompanija koja je na "crnim listima" u mnogim državama svijeta stara se o sigurnosti kompjutera u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, uključujući i Predsjedništvo. Antivirusni program ruskog proizvođača Kaspersky koristi više od 50 bh. institucija. Vlada SAD je na primjer još 2017. godine zabranila upotrebu njihovih antivirusnih programa u svim državnim agencijama zbog optužbi za saradnju sa ruskom Federalnom službom bezbjednosti (FSB), što su iz kompanije poricali.

Rat u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u srijedu, 5. aprila, zapadne obavještajne agencije da su "pomogle Ukrajini da izvrši akte sabotaže" i pozvao svoje zvaničnike "da preduzmu snažniji odgovor". Putin je to rekao tokom razgovora sa članovima Vijeća bezbjednosti čija je glavna tema bila jačanje kontrole nad četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija anektirala.

Dok traje bitka za Bahmut i susjedni grad Časiv Jar, ukrajinski vojnici i volonteri nastavljaju spašavati građane zarobljene u zoni sukoba.

Svijet

Objelodanjivanje optužnice na sudu u Njujorku protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa naišlo je na nedoumice i podijeljena mišljenja stručnjaka. Dok jedni misle da je okružni tužilac iznio pravno rizičan slučaj u istorijskom postupku u kojem je prvi put protiv bivšeg predsjednika SAD podignuta krivična optužba, drugi ukazuju da tužilaštvo još nije iznijelo sve adute, pišu svjetski mediji.

Dokumenati sa sastanaka iza zatvorenih vrata između zvaničnika Kineske uprave za cyber prostor i Roskomnadzora 2017. i 2019., do kojih su došli novinari Radija Slobodna Evropa, ukazuju na nivo saradnje Kine i Rusije u cenzurisanju i kontroli interneta. Peking i Moskva su produbili svoje veze u protekloj deceniji, a kontrola protoka informacija na internetu bila je centralna tačka te saradnje od Sijevog prvog putovanja u Rusiju kao lidera 2013.

Šta ima?

U današnjem izdanju podcasta Šta ima? o Danu Sarajeva i drugim temama.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG