Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Naglo usporen rast kineske ekonomije; Mađarska vlada otežava vantjelesnu oplodnju


Ostaci aviona u vlasništvu ukrajinske kompanije na mjestu pada u blizini Kavale, Grčka, 17. jula 2022.
Ostaci aviona u vlasništvu ukrajinske kompanije na mjestu pada u blizini Kavale, Grčka, 17. jula 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Bugarska i Sjeverna Makedonija potpisale protokol pred otvaranje pregovora s EU -- U nedjelju su Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisale bilaterani protokol, nakon što su makedonske vlasti odobrile francuski prijedlog koji omogućava skidanje bugarskog veta i otvaranje pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU). Međuvladina konferencija, prema najavama, biće održana u utorak 19. jula u Briselu.

Evropska perspektiva nestabilne Crne Gore -- Od političke volje vlasti zavisi da li će doći do dogovora neophodnog za nastavak reformi kako bi se ubrzao put Crne Gore ka Evropskoj uniji, ocjenili su za Radio Slobodna Evropa građanski aktivista Vuk Maraš i predsjednik Evropskog pokreta u Crnoj Gori Momčilo Radulović.

Christian Schmidt u nastavnim planovima u BiH -- Ako učenik osnovne škole u Bosni i Hercegovini preseli iz entiteta Federacije BiH u entitet Republika Srpska, učit će različitu historiju o BiH, kako onu stariju, tako i modernu iz devedesetih. Pitanje godinama prisutno aktualizirano je ponovno 11. jula u Srebrenici, kada je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt rekao da će se više angažirati na rješavanju problema različitih nastavnih planova i programa.

'Kritičko mišljenje' novi predmet za one koji ne idu na vjeronauk u Hrvatskoj -- "Cilj je naučiti kako misliti, a ne što misliti, i zato je tu jako bitna logika", kaže Bruno Ćurko, docent na splitskom Sveučilištu, objašnjavajući sadržaj i ciljeve budućeg izbornog predmeta za osnovnoškolce u Hrvatskoj.

Kosovo 'izvozi' IT mozgove -- IT sektor na Kosovu je relativno nov, počeo je da se razvija početkom 2000-ih. Od tada je osnovano na desetine lokalnih kompanija koje nastoje da zadovolje lokalne potrebe u IT sektoru.

RSE Intervju

Šefica IOM-a u BiH: Nalazimo puno djece migranata bez roditelja -- Dokazi pokazuju da su djeca migranti bez pratnje najranjivija kategorija kada je u pitanju trgovina ljudima, kako u Bosni i Hercegovini, tako i na cijelom Zapadnom Balkanu, ocijenila je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) Laura Lungarotti, šefica misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH i regionalni koordinator za Zapadni Balkan.

Rat u Ukrajini

Strani dobrovoljci u borbi za Ukrajinu – U video prilogu ukrajinskog servisa RSE pogledajte priču o dvojici Amerikanaca i Britancu koji se bore za ukrajinsku vojsku i koji govore o razlozima zašto su se dobrovoljno prijavili u borbu. Neki izražavaju bijes zbog razaranja koje Ukrajina trpi, dok drugi kažu da služe iz lojalnosti ukrajinskim prijateljima.

Drugi video donosi priču o Irpinskom čuvaru ključeva koji brine o napuštenim stanovima. Usred ruševina Irpina, u blizini ukrajinske prijestonice Kijeva, Jevhen Jelpitiforov brine o stanovima ljudi, održavajući zalivanje biljaka, a frižidere čisti od trule hrane. Također čisti razbijeno staklo, sve besplatno.

Svijet

Kineska ekonomija bilježi najsporiji rast od početka pandemije -- Novi podaci o naglom usporavanju kineske ekonomije u politički osjetljivoj godini za predsjednika Si Đinpinga naglašavaju štetu uzrokovanu strogim mjerama dvomjesečne izolacije u glavnim centrima širom zemlje, dodatno prijeteći globalnoj ekonomiji, pišu svjetski mediji.

Uprkos padu broja populacije, mađarska vlada otežava vantjelesnu oplodnju -- Mađarska je zabranila sve privatne institucije koje nude IVF tretman a vlada kaže da je razlog za to što želi da omogući ovu uslugu široj populaciji kako bi se zaustavio pad priraštaja. Međutim, sve manje ljudi je u mogućnosti da primi ovaj tretman dok mnogi Mađari traže način da odu u inostranstvo.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Šta je 'kentaur' varijanta COVID-19 i zašto je zaraženo sve više ljudi? -- Virolozi su izrazili zabrinutost zbog pojave još jedne varijante omikrona koja se brzo širi, posebno u Indiji, a stigla je u Ujedinjeno Kraljevstvo. Upozorenje je uslijedilo nakon što su zastupnici britanskog parlamenta pozvali na udvostručenje napora da se uvjere gotovo tri miliona odraslih u Engleskoj koji još nisu primili nijednu dozu vakcine protiv COVID-a, da prihvate vakcinaciju.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG