Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Koliko Kina pomaže Rusiji; Referendum o nezavisnosti Škotske


Zgrada u Mikolajevu uništena u raketiranju 29. juna 2022.
Zgrada u Mikolajevu uništena u raketiranju 29. juna 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Život na američkoj 'crnoj listi' -- Optuženi za ratne zločine, destabilizatori države ili osumnjični za korupciju i veze sa organizovanim kriminalom. To su razlozi zbog kojih je oko 1.000 osoba, kompanija i organizacija u BiH na takozvanoj američkoj "crnoj listi".

Ustaški teret pritišće ulice Mostara -- Imenima ljudi koje istorija pamti kao predstavnike fašističkog terora sprovođenog nad drugim narodima i neistomišljenicima, 27 godina se nalaze u tzv. zapadnom dijelu Mostara u kojem pretežno žive građani hrvatske nacionalnosti.

Srastanje huligana, kriminala i politike u Srbiji -- Srbija je zemlja sa visokim rizikom od huliganskog nasilja, kao i sa čvrstim vezama huliganskih grupa sa političkim i kriminogenim strukturama, navodi se u izvještaju međunarodne nevladine Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Abazovićeva Vlada u riziku zbog prijedloga Temeljnog ugovora sa SPC -- Izdaja Crne Gore, kapitulacija države pred Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), farsa – neke su od ocjena dijela političkih partija na radnu verziju teksta Temeljnog ugovora o uređenju odnosa države Crne Gore sa SPC, većinskom religijskom zajednicom u zemlji, koji je objavila Vlada Crne Gore.

Nakon što je Brisel ponovo odbio bezvizni režim za Kosovo, jedan prištinski ugostitelj odgovorio je "kontramjerom", što možete pogledati u videu Prištinski restoran zabranio ulaz građanima iz EU bez viza.

RSE Intervju

Intervju: Koliko Kina pomaže Rusiji u finansiranju rata u Ukrajini? -- Marija Šagina iz Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) govori o tome kako je Kina postala najveći kupac ruske nafte, da li će Peking pomoći Rusiji da dobije pristup naprednim čipovima i poluprovodnicima, te o značaju nedavno održanog samita BRIKS.

Komesar UNHCR: Solidarnost sa Ukrajinom proširiti i na druge izbjeglice -- Evropa nije samo prihvatila izbjeglice iz Ukrajine, nego je to učinila na veoma efikasan način ocjenjuje Filippo Grandi, visoki komesar za izbjeglice Ujedinjenih nacija (UNHCR), u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Rat u Ukrajini

NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da se pridruže savezu -- Nakon što je ruska invazija natjerala Štokholm i Helsinki da odustanu od svoje tradicionalne neutralnosti, u jednom od njavećih pomaka u evropskoj sigurnosti u zadnjim decenijama NATO savez je i zvanično pozvao Švedsku i Finsku da se pridruže ovom vojnom savezu.

Može li se rat u Ukrajini proširiti preko Kaljiningrada? -- Litvanija je nametnula zabranu kopnenog tranzita za sankcionisanu robu iz Rusije preko njene teritorije, što je rusku enklavu Kaljiningrad odsjeklo od matice. Zbog nametnutih restrikcija u kopnenoj vezi sa Kaljiningradom Rusija bi mogla da pribjegne provokacijama.

U videu 'Nisam mogla da ih ostavim' pogledajte priču o Ukrajinki Maji Ernst koja je krajem marta stigla u Srbiju sa mamom i pet pasa. Živjeli su istočnom gradu Dnjepro, a kada je Rusija pokrenula invaziju mogućnost da ode bez ljubimaca nije dolazila u obzir.

Svijet

Plan za novi referendum o nezavisnosti Škotske pokreće neizvjesnu pravnu bitku -- Najava plana za održavanje novog referenduma o nezavisnosti Škotske pripremila je teren za bitku s visokim ulozima, dok je šefica škotske vlade suočena s pravnim i političkim izazovima u nastojanju da obezbijedi novo izjašnjavanje koje je daleko od izvjesnog, pišu svjetski mediji.

U Post Scriptumu pogledajte Amerikanke imaju manje prava od svojih majki -- Ukidanje prava na abortus u SAD produbilo je podjele koje nisu viđene još od okončanja ropstva. Mnogi se pribojavaju da je ova presuda Vrhovnog suda samo uvod u ukidanje drugih prava, kao što su kontracepcija i istopolni brakovi.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG