Dostupni linkovi

Premijer Crne Gore u Beogradu 'resetuje' odnose sa Srbijom


'Nova era' u odnosima Crne Gore i Srbije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:00 0:00

'Nova era' u odnosima Crne Gore i Srbije

"Nadam se da ćemo uspeti da resetujemo odnose", poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić tokom susreta sa premijerom Crne Gore Dritanom Abazovićem.

Crnogorski premijer je u dvodnevnoj poseti Srbiji, prvoj od kako je izabran na tu funkciju u aprilu.

Odnosi Crne Gore i Srbije opterećeni su poslednjih godina zbog više otvorenih pitanja.

Tokom ove posete rešeno je jedno od tih njih, a tiče se zadržavanja pojedinih crnogorskih poslanika na graničnom prelazu sa Srbijom.

Naime, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, 17. juna prošle godine u crnogorskom parlamentu, počeli su problemi sa prelaskom granice poslanika koji su glasali rezoluciju.

Taj problem rešen je, kako je objavio crnogorski premijer, tokom njegovog razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

"Nakon mog upita predsednik Vučić je pozvao ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina i "zamolio" da se ova praksa 'različtih interpretacija', koja je postojala, ispravi", naveo je Abazović.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 29. juna 2022.
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Beogradu 29. juna 2022.

Prema njegovim rečima od 1. jula će svi građani Crne Gore, uključujući i poslanike, ulaziti u Srbiju bez ikakvih restrikcija.

Kratko obraćanje Abazovića i Vučića objavljeno je na Instagram stranici predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da je sa crnogorskim premijerom imao dobre i korisne razgovore.

"Kako jedni drugima možemo da pomognemo na jesen i zimu. Razgovarali smo i o velikim političkim pitanjima koja su nas ponekad razdvajala. Verujem da je ovo početak uspešne saradnje", naveo je Vučić.

Abazović: Spremni smo da okrenemo novi list

Premijer Dritan Abazović poručio je, obaćajući se javnosti nakon susreta sa premijerkom Srbije Anom Brnabić da Srbija u Crnoj Gori ima prijatelja.

"Mi smo danas ovde da okrenemo novi list i podignemo odnose dve zemlje na najviši mogući nivo. Vi u nama imate velikog prijatelja", naveo je Abazović.

On je izneo uverenje da ne postoji pitanje koje je nemoguće rešiti ako postoji dobra volja.

"I vjerujte ja ti dobru volju ovdje osjećam", poručio je.

Premijeri Crne Gore i Srbije Dritan Abazović i Ana Brnabić u Beogradu
Premijeri Crne Gore i Srbije Dritan Abazović i Ana Brnabić u Beogradu

Prema njegovim rečima razgovori između dve vlade su dominatno vođeni oko ekonomskih tema.

Jedan od prvih dogovora je da se reši platni promet između Crne Gore i Srbije koji ne funkcioniše već 12 godina.

"Dobili smo i uvjeravanja da u vezi sa isporukama hrane, koje su potrebne Crnoj Gori, da će se dešavati bez ikakvih restrikcija i to jeste olakšavajuća okolnost", naveo je Abazović.

Tokom susreta, Brnabić je uputila poziv Abazoviću da se Crna Gora priključi regionalnoj inicijativi "Otvoreni Balkan".

"To će značiti mnogo bolje povezan region, veću bezbednost, ogroman zamajac za privredu i kredibiltet za strane investicije", navela je Brnabić.

Regionalnu inicijativu "Otvoreni Balkan" o slobodnom protoku ljudi, robe, usluga i kapitala osnovale su Srbija, Albanija i Severna Makedonija uz poziv drugim zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže.

Na poslednjem samitu u Ohridu, održanom početkom juna, Abazović je prisustvovao kao posmatrač.

Za Abazovića Temeljni ugovor sa SPC nije 'top tema'

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je, upitan o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), da je Vlada Crne Gore tu da svako pitanje koje je ostalo iz prethodnog perioda reši u skladu sa Ustavom i zakonom.

Dan uoči posete Srbiji, iz kabineta crnogorskog premijera je saopšteno da su radne grupe Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve (SPC) načelno uskladile radnu verziju Temeljnog ugovora.

Dodao je da je on premijer koji vodi evropsku i sekularnu državu i da će sve verske zajednice imati potpuno identičan tretman.

"Predstavnici DPS-a (Demokratske partije socijalista) i SDP-a (Socijaldemokratske partije) su bili upoznati sa tekstom i nisu imali nikakvu primedbu na normativni dio", naveo je Abazović.

"Ukoliko žele da preduzmu nešto u skladu sa njihovim ovlašćenjima, nemam ništa protiv", naveo je upitan da li Vlada može pasti zbog Temeljnog ugovora.

Upitan da li će tokom posete Beogradu sresti sa patrijarhom SPC Porfirijem, Abazović je odgovorio potvrdno. Prema njegovim rečima do tog susreta će doći drugog dana posete, u četvrtak 30. juna
Upitan da li će tokom posete Beogradu sresti sa patrijarhom SPC Porfirijem, Abazović je odgovorio potvrdno. Prema njegovim rečima do tog susreta će doći drugog dana posete, u četvrtak 30. juna

Dodao je da se kao premijer vodi isključivo državnim interesima.

"Mislim da je predloženi tekst u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom. Osim što sam čuo da sam izdajnik i veleizdajnik, još nisam čuo nekoga da je rekao da član 5 ili 10 ili 11 nije nešto u redu", poručio je crnogorski premijer.

Upitan da li će tokom posete Beogradu sresti sa patrijarhom SPC Porfirijem, Abazović je odgovorio potvrdno. Prema njegovim rečima do tog susreta će doći drugog dana posete, u četvrtak 30. juna.

Ipak je poručio da bi želeo da ekonomske teme budu "top" teme u Crnoj Gori.

"Možda neko misli da je Temeljni ugovor najznačajnija stvar i u susret krizi. Ja ne mislim. Ko god je rekao da smo požurili sa time, podsjetiću da je to pitanje otvoreno 2012. godine", rekao je Abazović.

"Ono što su naše nadležnosti biće završeno i to je to", naveo je.

Pitanje ambasadora u dve zemlje

"Sa velikim nestrpljenjem očekujem da, i ja i predsednik Srbije, dočekamo novog ambasadora Crne Gore i mislim da je to jedna stvar koja se lako rešava", izjavila je premijerka Srbije.

Dve zemlje nemaju ambasadore i to je jedno od pitanja koje opterećuje njihove odnose. Srbija već godinu i po nema ambasadora u Podgorici, a Crna Gora je bez ambasadora u Beogradu od februara prošle godine.

"Rešeni smo da pitanje ambsadora sklonimo sa dnevnog reda, tako da očekujem da će se to rešiti uskoro", poručila je Brnabić.

Abazović je dodao da dve zemlje treba da imaju ambasadore.

"Očekujem da imamo nove ambasadore u Podgorici i Beogradu", poručio je.

Izručenje Svetozara Marovića

Tema razgovora dvoje premijera bio je i zahtev Crne Gore za izručenje Svetozara Marovića, nekadašnjeg visokog funkcionera Demokratske partoje socijalista (DPS) i pravosnažno osuđenog šefa organizovane kriminalne grupe.

Marović je nakon što je priznao krivicu, pušten iz pritvora a onda je pobegao u Srbiju, navodno zbog lečenja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da se nadležne institucije u Srbiji bave tim pitanjem.

"Dobićete uskoro odgovor", odgovorila je na pitanje novinara o Maroviću.

Crnogorski premijer je rekao da očekuje da se to pitanje reši.

"Ali možda ne odmah. Nismo ovde došli da pravimo pritisak na Vladu Srbiju", naveo je Abazović.

"Došli smo da ona pitanja koja se mogu riješiti danas, riješimo danas. Ona koja mogu sjutra, da riješimo sjutra. A ona pitanja za koja nam treba još neko vrijeme, da iskažemo dobru volju da ih rješimo u tom vremenskom periodu", rekao je Abazović.

Premijeri Crne Gore i Srbije Dritan Abazović i Ana Brnabić u Beogradu 29. juna 2022.
Premijeri Crne Gore i Srbije Dritan Abazović i Ana Brnabić u Beogradu 29. juna 2022.

Sa Abazovićem u Beogradu i troje ministara

Robna razmena između dve zemlje je samo u periodu od januara do aprila 2022, prema rečima premijerke Srbije Ane Brnabić, iznosila 307 miliona evra što je 20 odsto više u odnosu na isti period iz 2021.

Uverena je da se u narednom periodu obim robne razmene može povećati.

Ministri poljoprivrede Crne Gore i Srbije Vladimir Joković i Branislav Nedimović tokom sastanka u Beogradu, 29. jun 2022.
Ministri poljoprivrede Crne Gore i Srbije Vladimir Joković i Branislav Nedimović tokom sastanka u Beogradu, 29. jun 2022.

U delegaciji sa crnogorskim premijerom su i ministri poljoprivrede, finansija i ekologije i urbanizma, Vladimir Joković, Aleksandar Damjanović i Ana Novaković Đurović.

Premijer Crne Gore sreo se i sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je u parlamentu crnogorskog premijera Dtirana Abazovića. 29. jun 2022.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić primio je u parlamentu crnogorskog premijera Dtirana Abazovića. 29. jun 2022.

XS
SM
MD
LG