Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Ugalj se vraća u EU; Henri-Levy o Putinu i Zelenskom


Muškarci posmatraju kako vatrogasci pokušavaju da ugase požar koji je navodno izazvan ruskim granatiranjem u sjeveroistočnoj oblasti Harkiva 20. juna.
Muškarci posmatraju kako vatrogasci pokušavaju da ugase požar koji je navodno izazvan ruskim granatiranjem u sjeveroistočnoj oblasti Harkiva 20. juna.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Otac četiri nestala sina sa Kosova odbija DNK analizu: 'Ne vjerujem da su mrtvi' -- Halil Hasani iz sela Čabra, opština Zubin Potok na sjeveru Kosova, vjeruje da su njegova četiri sina, koji su kidnapovani 8. juna 1999. godine, živa i da se nalaze negdje u Srbiji. U vrijeme nestanka, njegov najstariji sin Fadil je imao 32 godine, Gazmend 24, Armend 20, a najmlađi Hasan je imao 15 godina.

'Otvoreni Balkan' vaga odlazak u Brisel -- Ukoliko bi zvaničnici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije odlučili da ne prisustvuju Samitu EU, to bi bila odluka bez presedana, ocjenjuje za RSE Aleksandar Ivković, istraživač iz nevladinog Centra savremene politike. Šefovi šest zemalja Zapadnog Balkana pozvani na Samit EU – Zapadni Balkan 23. juna u Briselu.

Od lažnih dojava o bombama na Balkanu do ruske ratne propagande – Hrvatski vojni analitičar Igor Tabak kaže da sva aktuelna dešavanja – od energetike, opšte sigurnosti do talasa lažnih dojava o bombi - treba gledati u kontekstu rata u Ukrajini, od čijeg početka će se uskoro navršiti četiri mjeseca.

Crna Gora sprema odbranu od rastućeg broja sajber napada -- Vlada Crne Gore narednih godina očekuje rast sajber napada, koji bi mogli biti kompleksniji i sa većim posljedicama po funkcionisanje javne uprave. Zato Ministarstvo odbrane planira da početkom sljedeće godine formira vojnu rezervu za sajber odbranu, što je predviđeno Strategijom sajber bezbjednosti od 2022. do 2026. godine koju je objavila Vlada Crne Gore.

U videu Računi za struju prvi put na sjeveru Kosova poslije dvije decenije pogledajte šta kažu stanovnici na sjeveru Kosova o mogućem plaćanju računa za struju u skorije vrijeme nakon što su se Priština i Beograd dogovorili o koracima za sprovođenje energetskog sporazuma.

Ugrožene životinje u BiH zaštićene samo na papiru -- Petogodišnji medvjed Maglić, nazvan po najvišoj planini u BiH, nosio je ogrlicu za praćenje tek nešto više od mjesec dana prije nego što je upucan u lovištu kojim upravlja Nacionalni park "Sutjeska". Mrki medvjed je u Evropi zaštićena vrsta kojoj prijeti izumiranje.

RSE intervju

Ekonomista Triest: Svijet bi mogao da se vrati na stanje prije pandemije 2025. -- U posljednjih nekoliko godina nas je zadesila pandemija, potom rat u Ukrajini i s tim u vezi inflacija. Međutim, sve ovo su mali problemi u poređenju sa egzistencijalnom prijetnjom koju po čovječanstvo predstavljaju klimatske promjene, kaže za Radio Slobodna Evropa Robert Triest, profesor Sjevernoistočnog Univerziteta u Bostonu i potpredsjednik ogranka Federalnih rezervi u ovom gradu.

Bernard Henri-Levy o razlici između Putina i Zelenskog -- Gruzijski servis RSE razgovarao je sa istaknutim francuskim intelektualcem Bernardom Henri-Levyjem, renomiranim piscem, filozofom i ratnim dopisnikom. Henri-Levy je u intervjuu rekao da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas "jedan od osnivača Evrope", dok je Vladimir Putin samo "loš šahista".

Rat u Ukrajini

Život u opsadi na istoku Ukrajine -- Hrane i vode je sve manje u podrumima Lisičanska na istoku Ukrajine. Dok prate borbe ukrajinskih i ruskih snaga stanovnici se pitaju ima li izlaza i budućnosti Donbasa.

U video prilogu Gužva na nebu iznad BiH pogledajte kako je zatvaranje zračnog prostora Ukrajine uticalo na broj preleta preko Bosne i Hercegovine.

Šta je sljedeće nakon smanjenja isporuke gasa iz Rusije u Evropu? -- Evropski lideri i biznisi se ne preznojavaju zbog toplotnog talasa koji je pogodio kontinent, već zbog straha da će manipulacija Rusije isporukom prirodnog gasa dovesti do ekonomske i političke krize na zimu. Postoji nekoliko ključnih stvari koje treba znati o igrama energetskog pritiska u vezi sa ratom u Ukrajini.

Svijet

Ugalj se vraća u Evropsku uniju -- Uslijed krize s gasom u Evropskoj uniji poslije smanjenja isporuka iz Rusije, sve više članica Unije se okreće uglju kao privremenom sredstvu za suočavanje s nestašicama i poskupljenjem energenata. Ipak, povratak uglju podstakao je bojazni da bi zemlje Evropske unije mogle da iskoriste krizu s gasom da odlože zelenu tranziciju, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG