Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Biden u Južnoj Koreji i Japanu; Ukrajinska taktika i ruska brojnost


Stručnjaci i agenti za nekretnine u Srbiji kažu da su cijene najma stanova u Beogradu i Novom Sadu porasle prethodnih mjeseci zbog dolaska velikog broja ruskih programera u Srbiju (na fotografiji dio Beograda)
Stručnjaci i agenti za nekretnine u Srbiji kažu da su cijene najma stanova u Beogradu i Novom Sadu porasle prethodnih mjeseci zbog dolaska velikog broja ruskih programera u Srbiju (na fotografiji dio Beograda)

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Zelenski: Donbas je potpuno uništen -- "Tamo je pakao – i to nije preterivanje", rekao je ukrajinski predsjednik u video obraćanju, dodajući da je 12 ljudi ubijeno u "brutalnom i apsolutno besmislenom bombardovanju" Severodonjecka 19. maja.
  • Šef NATO-a kaže da će spor oko Švedske i Finske biti riješen -- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da je "uvjeren da ćemo donijeti brzu odluku da poželimo dobrodošlicu i Švedskoj i Finskoj da se pridruže porodici NATO-a" uprkos protivljenju Turske da se dvije nordijske zemlje pridruže ovom vojnom savezu.
  • Pogledajte infografiku Lažne dojave o bombama

Balkan na RSE

Lažne dojave o bombama zustaviti regionalnom saradnjom -- Za dva dana, dvije lažne dojave o bombi u kosovskoj prijestonici a iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova za sada nema konkretnih informacija. Ono što se zna je da su obje dojave, upućene obrazovnim institucijama, poslate putem elektronske pošte.

'Otvoreni Balkan' otvara niz praktičnih pitanja -- "Otvoreni Balkan" velika je opasnost za bezbjednost građana, prvenstveno zbog sistema bezbjednosti hrane, ocjenjuje nekadašnja direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Crne Gore Vesna Daković, govoreći o primjeni ove regionalne inicijative.

'Tu odbrane nema': Istražitelj o mogućem ruskom cyber napadu na BiH -- Bosna i Hercegovina ne bi se mogla zaštititi od cyber napada Rusije ili neke druge zemlje koja ima mehanizme i resurse za cyber ratovanje, mišljenja su stručnjaci za sigurnost u digitalnom svijetu koji su govorili za Radio Slobodna Evropa.

Kako je rat u Ukrajini povećao cijene kirija u Srbiji? -- Stručnjaci i agenti za nekretnine u Srbiji potvrđuju da su cijene najma stanova u Beogradu i Novom Sadu već porasle prethodnih mjeseci, jer se zbog dolaska velikog broja ruskih programera i preseljenja čitavih firmi za programiranje u Srbiju povećala potražnja.

Incidenti i sukobi u sjenci čekanja rezultata obdukcije Muamera Zukorlića -- Šest mjeseci nakon smrti jednog od najpoznatijih političara u Sandžaku, ime Muamera Zukorlića i dalje, dok se čekaju nalazi obdukcije njegovog tijela, puni stupce lokalnih medija.

'Prava' sezona nije ni počela, a Hrvatska već ugostila milione turista -- Dva miliona i 200 hiljada dolazaka i nešto više od sedam miliona noćenja – to je bilanca nepunih prvih pet mjeseci 2022. godine u Hrvatskoj, riječi su direktorice Sektora za poslove komunikacije Hrvatske turističke zajednice Kristine Mamić.

RSE Intervju

Hodges: SAD i EU moraju da imaju jasnu strategiju za Kosovo --"Stabilan Balkan nije ni u najmanjem interesu Rusije. Ono što ona želi jeste da spriječi zemlje - među njima i Srbiju, na primjer - u njihovim daljim zapadnim integracijama", ocijenio je u razgovoru za RSE penzionisani vojni general i nekadašnji komandant američkih trupa u Evropi Ben Hodges.

Može li ukrajinska vojska nastaviti da nadmašuje ruske snage? -- Penzionisani pukovnik američkih specijalnih snaga i izvršni direktor Madison Policy Foruma, Liam Collins objašnjava kako ukrajinska taktika može nadmašiti rusku brojnost i zašto se rat neće uskoro završiti.

Rat u Ukrajini

Osamdeset dana u Mariupolju -- Navršilo se osamdeset dana bitke za Mariupolj, lučki grad na jugoistoku Ukrajine, koji se našao na žestokom udaru ruskih snaga ubrzo nakon početka invazije. Grad je sravnjen sa zemljom, a broj civilnih žratava se procjenjuje u hiljadama.

Majka u potrazi za sinom, ukrajinskim vojnikom iz Azovstala -- U video intervjuu 11. maja u Kijevu, Ina Zatoloka je podijelila kratke, ali dirljive poruke svoga sina za kojeg kaže da ne zna gdje je i u kakvom je stanju.

U videu Preživjeti dan po dan pogledajte kako grupa civila, bez lijekova i uz povremenu humanitarnu pomoć, treći mjesec preživljava u podrumima Severodonjecka.

Teniser iz Odese u Doboju se sprema za nastavak karijere -- Aleksander Bilinski posljednja dva mjeseca igrao je na teniskim turnirima u Rumuniji i Bugarskoj. Polovinom maja sa suprugom Anom Zaharovom i dvanaestogodišnjim sinom doputovao je u Doboj, na sjeveru BiH.

Svijet

Biden u Južnoj Koreji i Japanu s fokusom na Kinu -- Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) tokom posjete Južnoj Koreji i Japanu nastojaće da ojača saradnju zemalja regiona naspram sve agresivnijeg Pekinga s porukom da je uprkos trenutnoj pažnji SAD na Rusiju poslije invazije na Ukrajinu, suočavanje s Kinom kroz sistem obnovljenog ekonomskog i vojnog partnerstva njegov glavni spoljnopolitički prioritet, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG