Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Probijanje cenzure u Kini; Bijeg iz Mariupolja u Finsku


Ukrajinski par sjedi u javnom parku dok sunce zalazi u Kijevu, maj 2022.
Ukrajinski par sjedi u javnom parku dok sunce zalazi u Kijevu, maj 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Samus: Srbiji ističe vreme za neutralnu poziciju prema Rusiji -- "Mislim da će se Srbija pridružiti sankcijama na ovaj ili onaj način. Nije moguće biti izvan ove situacije za bilo koju državu sada. Rusija će izgubiti sve, stoga nije moguće ostati i čuvati tu palu imperiju", kazao je u u intervjuu za RSE Mihailo (Mykhailo) Samus, direktor nevladine Mreže za istraživanje geopolitike iz Kijeva.

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u 'Otvoreni Balkan', proruske za -- Iako je Crna Gora od pokretanja inicijative "Otvoreni Balkan" odbijala da joj pristupi, novi premijer Dritan Abazović, izabran krajem aprila ove godine, podržava ulazak Crne Gore u taj savez.

U videu Šefko, čuvar Jevrejskog groblja u Sarajevu upoznajte Šefku Kormana, čuvara drugog najvećeg jevrejskog sakralnog kompleksa u Evropi, nacionalnog spomenika koji bi mogao postati dio UNESCO-ove liste zaštićene svjetske baštine. Spomenici na sarajevskom Jevrejskom groblju su jedini na svijetu koji liče na srednjovjekovne bosanske stećke.

Rat u Ukrajini

'Majku smo zakopali u krateru granate u Donbasu' -- Majku Vjačeslava Jalova, 37-godišnju Marinu, ubile su ruske granate na putu do kuće u Donbasu na istoku Ukrajine. Ostao je sa dva mlađa brata i dvije mlađe sestre. Njegovu ispovijest prenosi Current Time, mreža na ruskom jeziku koju vodi Radio Slobodna Evropa (RSE) u saradnji sa Glasom Amerike (VOA).

Pretresi, evakuacije, bombardovanje: Bjekstvo ukrajinskog para iz Mariupolja u Finsku -- Nakon što su ih proruske snage evakuisale iz Mariupolja, mladi ukrajinski par, Denis Fedotov i njegova trudna supruga Viktorija Kuznjecova, prešli su težak put preko teritorije pod kontrolom separatista i Rusije do Finske. “Prije toga se nikada u životu nisam ničega istinski plašio. Taj strah neću zaboraviti", kazao je Fedotov o granatiranju koje je preživio.

U magazinu TV Liberty pogledajte kako scene iz ratnih područja putuju u svijet? S radnom i sigurnosnom opremom, novinari i fotoreporteri "pokrivaju" krizna područja bez radnog vremena. Koliko ih u toj misiji strada, je li neutralnost podložna manipulacijama?

U Post Scriptumu pogledajte Ukrajinci nisu 'mali Rusi' -- Rusija osporava identitet Ukrajinaca kao posebnog naroda, često ih nazivajući "malim Rusima", te ističe da je na teritoriji današnje Ukrajine nastala prva ruska država - Kijevski Rus. Međutim, Ukrajinci su još od srednjeg vijeka razvijali svoj posebni nacionalni identitet, a uvijek su bili u većini čak i u spornoj regiji Donbas, uprkos njenoj rusifikaciji kroz istoriju.

Kineske lekcije iz ruske invazije na Ukrajinu -- Sa zabrinutošću koje se gomila u Pekingu da bi mogao biti blokiran od strane zapadnih ekonomija sankcijama i kaznama sličnim onima koje su nametnute Rusiji, Radio Slobodna Evropa je razgovarao sa Alicijom Garcijom Herrero, glavnom ekonomistkinjom za Azijski Pacifik u investicionoj banci Natixis.

Svijet

Gnjev zbog oštrih mjera probija cenzuru u Kini -- Dok predsjednik Kine Si Đinping i Komunistička partija insistiraju na strategiji "nula kovida" i strogim mjerama zatvaranja, kineski cenzori besomučno rade na uklanjaju svakog sadržaja koji bi podrio narativ o uspjehu vlasti u borbi protiv korona virusa. Ipak, korisnici društvenih mreža u Kini na različite inventivne načine uspijevaju da višenedeljni gnjev i očajanje zbog nestašica hrane i teških mjera iskažu na internetu, izmičući cenzorima, pišu svjetski mediji.

Za kraj izdvajamo Most Radija Slobodna Evropa u kojem profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Duško Vejnović i profesor Fakulteta za sigurnosne studije u Sarajevu Armin Kržalić razgovaraju o ulozi međunarodnih snaga u čuvanju mira u Bosni i Hercegovini.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG