Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Da li su SAD u recesiji; LGBT zajednica u Rusiji strahuje od još gorih progona


Blokada koju su Srbi sa severa Kosova postavili na puta u mestu Rudare.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kosovo obećava odlaganje primene odluka o tablicama i dokumentima nakon uklanjanja barikada – Zvaničnici Kosova saopštili su da će na 30 dana odložiti primenu odluka o srpskim registarskim tablicama i dokumentima kada se uklone barikade koje su 31. jula postavili lokalni Srbi na severu Kosova u znak protesta zbog odluka koje je trebalo da stupe na snagu 1. avgusta. Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenije prethodno se sastao s predsednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem i tražio odlaganje primene tih odluka.
  • Turska najavila da prvi brod sa žitaricama iz Ukrajine kreće 1. avgusta – Portparol turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdoana rekao je da postoji "velika verovatnoća" da bi prvi brod s ukrajinskim žitaricama mogao 1. avgusta da krene iz luke Odese u Ukrajini, prema odredbama sporazuma postignutog 22. jula s Rusijom.
  • Proslave Dana ruske mornarice otkazane u Sevastopolju na Krimu nakon prijave napada dronom - Proslava Dana Ratne mornarice Rusije u krimskom lučkom gradu Sevastopolju otkazana je nakon prijavljenog napada dronom na štab ruske Crnomorske flote. Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je postavio Kremlj, rekao je 31. jula da je šest zaposlenih povređeno u incidentu i da su svečanosti zakazane za ruski praznik "otkazane iz bezbednosnih razloga".

Balkan na RSE

Zločini iz prošlosti potisnuli evropske integracije u crnogorskoj politici – Uprkos pozivima Evropske unije da se fokusira na zatvaranja pregovaračkih poglavlja, u Crnoj Gori u fokusu političke javnosti su teme zločina iz Drugog svetskog rata. Rezolucija o osudi masovnog zločina iz Drugog svetskog rata u Pivi i Velici, parastos četničkom vođi Draži Mihajloviću u organizaciji Srpske pravoslavne crkve, pominjanje "čišćenja" Crne Gore od "ustašluka", projekcija filma o Osmanu Rastoderu, saradniku fašista iz Drugog svetskog rata. To je tek deo repertoara aktuelne političke agende u Crnoj Gori.

Ko zarađuje na srpskom zlatu? – Srbija vođena svetskim trendom kupuje zlato i uvećava devizne rezerve kako bi se osigurala u vreme krize, a na tome zarađuje kineska kompanija Ziđin koja od 2018. ima većinski udeo u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor a koji jedini eksploatiše rudu zlata u Srbiji. Tako Srbija zlato, koje se nalazi na njenoj teritoriji, kupuje od kineske kompanije. Sam predsednik države Aleksandar Vučić je u martu, najavljujući dodatnu kupovinu zlata, naveo da je reč o "našem zlatu". On je tada naveo i da je za njega "od Kineza" tražio popust.

Od japanskog plana za Skoplje posle potresa do betona i prljavštine – Grad gužve, pretrpanosti, prljavštine, ovako neki od građana doživljavaju Skoplje 59 godina posle razornog zemljotresa. Na konkursu za plan rekonstrukcije centra Skoplja posle zemljotresa pobedila je japanska kompanija predvođena arhitektom Kenzom Tangeom. Bio je to plan nove ere za Skoplje, od promenjenog lica grada do besprekorne funkcionalnosti za poboljšanje saobraćaja, infrastrukture i života ljudi uopšte. Ali tokom šezdeset godina od tada, stvari nisu išle po planu.

Raste broj novoobolelih u Hrvatskoj, blaže kliničke slike – Broj obolelih od korone u Hrvatskoj raste, ali je bolest u blažem obliku nego u ranijim talasima epidemije, kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Najviše je novoobolelih u Zagrebu, na Kvarneru i u srednjoj Dalmaciji.

Rat u Ukrajini

U Preživeli Ukrajinci iz Buče i Irpina prisećaju se ruske brutalne okupacije pročitajte kako ukrajinska fotografkinja dokumentuje mučne priče stanovnika područja oko Kijeva koje su okupirale ruske snage na početku invazije u februaru.

Pogledajte i video prilog o dečaku koji je preživeo ruski napad u kojem mu je poginula majka. U raketnom napadu 14. jula na grad Vinicu u centralnom delu Ukrajine sedmogodišnji Roman je zadobio teške povrede na glavi, rukama i nogama, posle čega je prebačen u bolnicu u Nemačkoj na poseban tretman.

Svet

Dilema da li su SAD u recesiji – SAD zvanično još nisu u recesiji, iako je američka ekonomija imala pad u dva uzastopna tromesečja, što je jedna od definicija recesije. S druge strane, više predviđanja ukazuje da je recesija u najvećoj svetskoj ekonomiji neizbežna u narednih godinu ili dve, pišu svetski mediji.

Ruska LGBT zajednica se priprema na veći progon zbog strožeg zakona o propagandi – Od 2013. godine ruski takozvani zakon o "gej propagandi" koristi se za uznemiravanje LGBT osoba, aktivista i organizacija. Sada ruska Duma priprema još strožu verziju zakona a LGBT zajednica brine zbog pretnji progonom i nasiljem.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG