Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rusifikacija škola na istoku Ukrajine; Kijev i Berlin u raskoraku oko turbina iz Kanade


U Memorijalnom centru u Potočarima, s ciljem dokumentovanja priča žena koje su preživele genocid u Srebrenici, postavljena je umetnička instalacija "Majčina marama", 10. jul 2022.
U Memorijalnom centru u Potočarima, s ciljem dokumentovanja priča žena koje su preživele genocid u Srebrenici, postavljena je umetnička instalacija "Majčina marama", 10. jul 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Zvaničnici poručili da u EU nema mesta negiranju genocida – Evropa nije zaboravila šta se dogodilo u Srebrenici ni vlastitu odgovornost jer nije bila u mogućnosti da spreči i zaustavi genocid, poručili su 10. jula visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.
  • Đukanovićev DPS uskratio podršku Vladi Dritana Abazovića – Predsedništvo Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića 10. jula donelo je odluku da uskrati podršku Vladi Dritana Abazovića. Neposredan povod je Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) koji je većina ministara u Abazovićevoj Vladi izglasala 8. jula. DPS, koji s 29 poslanika daje ključnu podršku manjinskoj Vladi, ocenio je da Ugovor sa SPC značajno ugrožava državne interese Crne Gore.
  • Nastavljeni protesti protiv francuskog predloga u Skoplju – Nekoliko hiljada ljudi u Skoplju je, uz podršku makedonske opozicije, protestovalo je i 10. jula protiv francuskog predloga za ukidanje bugarskog veta za početak pristupnih pregovora Severne Makedonije sa Evropskom unijom.
  • Ukrajina pozvala stanovništvo da napusti Herson zbog mogućeg kontranapada – Zamenica ukrajinskog premijera pozvala je civile u južnom regionu Hersona koji je okupirala Rusija da se hitno evakuišu pošto ukrajinske oružane snage spremaju kontranapad.

Balkan na RSE

Ukop žrtava genocida 27 godina posle – U Srebrenici se održava komemoracija povodom 27. godišnjice genocida koji je počinjen u ovom mestu na istoku Bosne i Hercegovine 11. jula 1995. godine. Tada su snage Vojske Republike Srpske u Srebrenici i okolini ubile više od 8.000 muškaraca i dečaka nesrpske nacionalnosti. Iz tadašnje zaštićene zone Ujedinjenih nacija, proterano je više od 25.000 žena, dece i starih. U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari biće sahranjeno 50 žrtava, od ukupno 8.372 osobe koje su stradale tog dana. Do sada su u Centru ukopane 6.652 žrtve, dok je po željama porodica ubijenih, na drugim lokacijama ukopano 237 žrtava. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Pogledajte i potresni video prilog o Šuhri Malić koja je u srebreničkom genocidu izgubila više od dvadeset članova najuže familije. Lobanju jednog od sinova Šuhra Malić će 11. jula spustiti u mezar u Memorijalnom centru Potočari.

Ko postavlja i nadgleda nadzorne kamere na severu Kosova? – Bezbednosni video nadzor može da se vidi na stubovima na javnim površinama u četiri opštine na severu Kosova s većinskim srpskim stanovništvom – Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu. Međutim, ne zna se ko je te kamere postavio, niti ko s njih nadgleda.

Bivši hrvatski ministar zbog vinarije iza brave – Bivši hrvatski ministar za evropske fondove Tomislav Tolušić na meti je evropskog tužiteljstva zbog navodnih mahinacija u izgradnji vinarije. Tolušić i jedan njegov pomagač su uhapšeni 7. jula posle istrage o subvencijskoj prevari u korišćenju evropskog novca i zloupotrebi položaja.

Miris bajramskih baklava u Prizrenu – U poslastičari "Zdravljak", staroj 50-ak godina u centru i istorijskom delu Prizrena, prošle nedelje bilo je radno, pošto je Erol Hamza, jedan od suvlasnika, nekoliko dana bez prekida pravio baklave za Kurban-bajram. Dok je pripremao novu tepsiju baklava Hamza je za RSE objašnjavao šta je sve potrebno za ovaj kolač, bez kojeg ne može da se zamisliti bajramski ručak.

Rat u Ukrajini

Ruske vlasti spremaju 'rusifikaciju' ukrajinskih škola – Roditelji i prosvetni radnici u oblastima pod ruskom kontrolom na jugu Ukrajine kažu da okupacione vlasti ucenama iznuđuju saradnju s proruskim školama koje se pripremaju za narednu školsku godinu, između ostalog pretnjom oduzimanja dece ako ne budu pohađala te škole.

Ivan i Albert, ukrajinsko-ruski tim koji razbija predrasude – Ukrajinac Ivan Profirian i Rus Albert Tugušev upoznali su se pre nekoliko meseci u Baru i shvatili da imaju zajedničku strast – odbojku na pesku. Od tada igrajući na turnirima u odbojci na pesku razbijaju predrasude da ratni sukob i politika mogu biti prepreka u prijateljstvu.

U prilogu Psi rata: Kako me je spasavanje životinja u Ukrajini vratilo u život pogledajte priču o dve žene koje nude "slamku spasa" psima lutalicama i ljubimcima koje su vlasnici napustili jer su bili prinuđeni da pobegnu od rata na istoku Ukrajine. Nakon što je izgubila svoj dom u regionu Lugansk, jedva izbegavši smrt, Alini Metjolkini volju za životom vratilo je volontiranje u azilu za životinje.

Svet

Raskorak Kijeva i Berlina oko turbina iz Kanade i smena ambasadora – Uprkos apelima Ukrajine Kanadi da odustane od vraćanja popravljene ruske turbine Berlinu, Otava je odlučila da dozvoli isporuku ključne komponente koja je potrebna za gasovod Severni tok 1 i isporuku ruskog gasa Nemačkoj. U međuvremenu, dok su Kijev i Berlin u raskoraku oko turbina, usledila je smena ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj.

Politički haos komplikuje ekonomsku krizu Šri Lanke – Odluka o povlačenju lidera Šri Lanke proteklog vikenda bila je kulminacija višemesečnog pritiska javnosti i protesta zbog nesposobnosti vlade da reši tešku ekonomsku krizu, pišu svetski mediji.

Pogledajte i video prilog o ubijenom bivšem premijeru Japana Šinzu Abeu.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG