Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Pirova pobeda u Azovstalu; Pentagon negira da je prikrivao smrt civila u vazdušnim napadima u Siriji


Pozorište u Mariupolju koje je korišteno kao sklonište, posle bombardiranja 16. marta 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Lažne bombe kreiraju veštačku nestabilnost u Srbiji – Masovne pretnje kreiraju veštačko stanje nestabilnosti u kojem se nepotrebno troše resursi za veću aktivnost policije. Tako svakodnevne dojave o bombama u Srbiji za RSE komentariše Aleksandar Srbinovski iz međunarodne organizacije Global Initiative, sa sedištem u Beču, koja se bavi oblastima bezbednosti i odbrane. Giorgio Fruscione iz iste organizacije ocenio je da je uobičajeno za ovakve situacije da se, pre zvaničnih izjava i ocena, urade istrage. U Srbiji se dogodilo upravo suprotno.

Osma godina gradnje 'kineskog autoputa' u Crnoj Gori – Četrdeset jedan kilometar autoputa, skoro milijardu evra, sedam godina gradnje, u mandatima četiri Vlade, pet odlaganja završetka radova. I još nije gotov. Sedam godina nakon početka gradnje 41 kilometra deonice auto-puta Bar-Boljare, iz Vlade Crne Gore najavljuju novo prolongiranje otvaranja trase koju gradi kineska državna kompanija China Road & Bridge Corporation.

Sama obnavlja nacionalni spomenik uništen u požaru Zenici – Zgrada "Papirna" u Zenici, nacionalni spomenik BiH koji je izgoreo u požaru pre više od godinu dana, još nije obnovljena dok iseljeni stanari plaćaju unajmljene stanove. Jasmina Orlić, samohrana majka dvoje dece trenutno živi u unajmljenom stanu i odlučila je da sama započne obnovu svog stana u toj zgradi, jer tvrdi da drugog izlaza nema.

Žrtva porodičnog nasilja: 'Slavim što sam živa' – "Ja danas slavim godinu dana što sam živa", kaže za RSE Dubravka Dimitrijević iz Beograda gde je 18. maja obeležen Dan sećanja na žene žrtve nasilja. Ona kaže da je posle pretnje verenika da će je ubiti, pomoć dobila od pravnih savetnika iz udruženja za zaštitu žena a da je sudstvo zakazalo. Od početka godine u Srbiji je ubijeno trinaest žena, od toga devet u porodično-partnerskom kontekstu, a zabeleženo je još pet pokušaja ubistva, podaci su nevladinog Autonomnog ženskog centra.

Zaobilazeći BiH: Pelješki most menja jadranski turizam – Pelješki most u Hrvatskoj uskoro će omogućiti putnicima zaobilazak graničnih prelaza. Ali nisu svi oduševljeni ovom megagrađevinom.

Rat u Ukrajini

Zauzimanje Azovstala, simboličan uspeh i 'pirova' pobeda Rusije? – Odluka Ukrajine da okonča odbranu čeličane Azovstal u razorenom Mariupolju predstavlja uspeh Moskve posle niza neuspeha. Međutim, u ovoj fazi rata u Ukrajini, to je simbolična pobeda Kremlja, a ne bitan vojni prodor, kažu analitičari.

Zatiranje kulture i istorije danas u Ukrajini, nekad u Siriji i BiH – Od početka ruske invazije 24. februara, u Ukrajini je uništeno ili oštećeno 330 mesta kulturnog nasleđa. Ministarstvo za kulturu Ukrajine objavilo je da to obuhvata 114 verskih objekata, od kojih su 42 nacionalni spomenici. Zabeleženi su napadi na muzeje, biblioteke, pozorišta i druge važne istorijske građevine. Među ovim mestima su Balet teatar u Harkivu, Dramsko pozorište u Mariupolju, biblioteka u Černihivu i brojni drugi.

Svet

Pentagon odbacuje tvrdnje o prikrivanju smrti civila u vazdušnim napadima u Siriji – Nova istraga Pentagona utvrdila je da američke trupe nisu prekršile ratno pravo niti su namerno uzrokovale civilne žrtve u vazdušnom napadu u Siriji 2019. godine u kojem su poginule desetine ljudi, uključujući žene i decu. Međutim, utvđeno je da je vojska počinila proceduralne greške nakon napada u prijavljivanju broja stradalih, pišu svetski mediji.

Zašto je Turska oprezna prema NATO nastojanjima nordijskih zemalja? – Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan gurnuo je klip u točak istorijskih nastojanja Švedske i Finske da traže članstvo u NATO-u izjavom da ne može da im dozvoli pridruživanje zbog njihove navodne podrške kurdskim militantima i drugim grupama za koje Ankara smatra da ugrožavaju njenu nacionalnu bezbednost.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutro,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG