Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kako ruske trupe 'filtriraju' civile; Šin Fejn vodi u anketma uoči izbora u Severnoj Irskoj


Evakuacija civila iz čeličane Azovstal, 1. maj 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vesti sa Zapadnog Balkana i sveta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Andrej Zarević, novinar Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Scholz: Sankcije neće biti ukinute dok Rusija ne potpiše mirovni sporazum s Ukrajinom – Sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na invaziju na Ukrajinu neće biti ukinute sve dok Moskva ne postigne mirovni sporazum s Ukrajinom, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc, dodajući da je na Ukrajini da odredi mirovne uslove.​
  • EU potvrdila susret Lajčaka sa Vučićem i Kurtijem u Berlinu - Portparol Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano potvrdio je da će specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak održati zajednički sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Albinom Kurtijem 4. maja u Berlinu. Pre ovog susreta kosovski premijer i srpski predsednik odvojeno će se sastati s nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Balkan na RSE

Vujačić: Srbiji ne ide u prilog ignorisanje sankcija Rusiji – "Mislim da se odugovlači sa uvođenjem sankcija Rusiji kako bi se našao pravi trenutak da se sa tom merom izađe pred javno mnenje", kaže za RSE nekadašnji ambasador Srbije u SAD Ivan Vujačić. On takođe ocenjuje da Srbija zbog toga već plaća određenu cenu pred međunarodnim partnerima.

Desničarski 'Hrvatski tjednik' izbačen sa dela prodajnih mesta – Urednik desničarskog i nacionalističkog Hrvatskog tjednika Ivica Marijačić požalio se na društrvenim mrežama da ga je distribucijska kuća Tisak obavestila da trgovački lanac Interspar više neće da prodaje njegove novine na svojim prodanim mestima. Hrvatski tjednik je prepun govora mržnje prema Srbima generalno, a pogotovo prema lideru hrvatskih Srba Miloradu Pupovcu, i prema premijeru i predsedniku vladajuće Hrvatske demokratske zajednice Andreju Plenkoviću otkako su Srbi deo vladajuće koalicije u Hrvatskoj.

Rat u Ukrajini

'Nažalost, ima i onih koji ne dele tugu Ukrajine' – Otpravnica Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori, Natalija Fiajalka kaže za RSE da je svesna da je crnogorsko društvo polarizovano po pitanju Ukrajine i Rusije. "Tako su oni koji su bili naši prijatelji to i ostali. I postali još veći prijatelji. Oni koji su pokušavali nekako da drže neutralnost ipak su morali da odaberu stranu. U ovoj situaciji moramo odabrati stranu i izjasniti se ko je agresor a ko je žrtva."

Ukrajinska devojka opisuje kako ruske trupe 'filtriraju' civile – Ukrajinci koji su prošli kroz proces ruske provere poznat kao "filtracija" opisuju arbitrarno nasilje i pretnje – eksplicitne ili implicitne, kao i KGB-ovska pitanja za testiranje lojalnosti civila koji beže od rata.

Pogledajte video U rovovima na istoku Ukrajine, šta kažu ukrajinski vojnici koji se bore protiv ruskih snaga u regionu Donjecka.

Svet

Šin Fejn vodi u anketma uoči ovosedmičnih izbora u Severnoj Irskoj – Uoči izbora za parlament Severne Irske ove nedelje, ankete ukazuju na sve veće izglede da će najviše mesta da osvoji irska nacionalistička stranka Šin Fejn, dok njen glavni probritanski rival Demokratska unionistička partija upozorava na moguće probleme pri formiranju trajne vlade. Istovremeno, mlađe generacije tvrde da ih ustavno pitanje ne zanima i da su umorni od polarizovane politike, pišu svetski mediji.

Reporteri bez granica: Nova era polarizacije medijskih sloboda - Katastrofalni efekti informativnog haosa na svetskom nivou posledica su neregulisanog informativnog prostora na internetu koji podstiče lažne vesti i propagandu, ocenjuje se u poslednjem izdanju Indeksa slobode medija u svetu koji izdaju Reporteri bez granica. U indeksu medijskih sloboda od zemalja Zapadnog Balkana najbolje je rangirana Severna Makedonija na 57. mestu pošto je u odnosu na prošlu godinu napredovala za 33 mesta. Kosovo je na 61. mestu, Crna Gora na 63, Bosna i Hercegovina na 67, Srbija na 79, a Albanija na 103. mestu.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovor na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici – Kakva je veza između klimatskih promena i virusnih infekcija? Za viruse na planeti ovo je vreme nezapamćenih mogućnosti. Procenjuje se da od 40.000 virusa koji se nalaze u telima sisara, jedna četvrtina može da zarazi ljude. Većina ipak ne prelazi na ljude jer nemaju mnogo mogućnosti za prelazak na telo čovjeka. Ali šanse za takve prelaske se povećavaju.

Toliko za danas, pišite nam i podelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Andrej Zarević

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vreme, informišite se!

XS
SM
MD
LG