Dostupni linkovi

Krstulović: Žrtve ne mogu čekati


Krstulović: Žrtve više nisu same
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Krstulović: Žrtve više nisu same

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

Nora Krstulović je kazališna redateljica iz Hrvatske i menadžerica u kulturi, te od prvog dana članica inicijative #SPASIME.

Petak, 22. ožujka

Dan mi, kao i svaki, počinje pregledom pretrpanog inboxa. U moru mailova ističe se jedan: poziv na e-savjetovanje o novom prijedlogu Protokola o postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja. Vlada RH je, dakle, ispunila prvo obećanje dano inicijativi #SPASIME i taj dokument poslala u javnu raspravu. Za sve članove grupe #SPASIME, ali i sve žrtve obiteljskog nasilja u RH to je važan i ohrabrujući korak. Doduše, već je iz letimičnog pregleda teksta jasno da će na njemu trebati još puno raditi. Zato krećemo u organizaciju koordinacije s nizom organizacija civilnog društva, aktivisticama koje se problemom obiteljskog nasilja bave godinama, a kako bismo zajedno doista nešto i promijenile.

Danas imamo i prvi sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a koje nas je pozvalo da se uključimo u radnu skupinu za izradu Akcijskog plana za sprječavanje vršnjačkog nasilja. Upoznaju nas s modelom rada i ciljevima, a mi odlučujemo naše predstavnike u to tijelo imenovati nakon koordinacije.

Subota, 23. ožujka

Danas je točno tjedan dana od prosvjeda #SPASIME, a nama iz inicijative čini se kao da je prošlo sedam godina… Toliko se, naime, važnih i velikih stvari dogodilo u međuvremenu. Istovremeno - svjesne smo koliko je posla tek pred nama. Objavljujemo video s prosvjeda i zahvalu svim divnim i nesebičnim ljudima koji su nam pomogli ne samo u njegovoj realizaciji, nego i u senzibiliziranju javnosti za problem obiteljskog nasilja. Ponosne smo i umorne, ali nismo same. Kao što to više nisu ni žrtve.

Nedjelja, 24. ožujka

Sastanak inicijative #SPASIME. Troškovi prosvjeda su zahvaljujući donacijama (hvala vam svima!) pokriveni u cijelosti, sva je oprema vraćena, nikakvih, ali baš nikakvih incidenata ili repova prosvjeda nema. Vrijeme je da počnemo temeljito planirati daljnje korake. Dogovaramo strategiju, dijelimo zaduženja, a njihov popis čini se nepregledno dug. Vlada je, naime, veći dio naših zahtjeva najavila ispuniti do konca godine. Nama se taj rok čini predug i želimo što je moguće više ubrzati realizaciju, a to znači raditi proaktivno i nuditi konkretna rješenja. Svaka dobija pozamašan ‘domaći rad’ i krećemo u akciju. Nedjelja, kažete?

Ponedjeljak, 25. ožujka

Prije pokretanja inicijative #SPASIME svaka od nas imala je barem jedan, a pekarne radnice i više poslova. O obiteljskim obavezama da i ne govorimo. Ponedjeljak je. Danas se svaka od nas suočava s izazovom kako dugoročno balansirati između svih tih svjetova, što se na trenutke čini doista nemogućom misijom. Hrabrimo se međusobno primjerima aktivistica koje se problemom obiteljskog nasilja bave već desetljećima. Možemo, moramo. Facebook grupa i dalje raste.

Utorak, 26. ožujka

S timom Autonomne ženske kuće Zagreb predvođenim Nevom Tolle razgovaramo o konkretnim mjerama koje su nužne za budućnost inicijative. Njihovo višedesetljetno iskustvo rada na terenu od iznimne je važnosti. Iznose nam konkretne probleme s kojima se aktivistice godinama susreću u sudaru sa sustavom i zajednički pokušavamo naći način da se to promijeni. Primjerice: sredstva koja su im odobrena u pravilu stižu neredovito i s velikim kašnjenjem. Tome usprkos, dok razgovaramo, u njihovim prostorijama grupa je korisnica kojima nude podršku i pomoć. Žrtve ne mogu čekati.

Srijeda, 27. ožujka

Rode su nas ugostile u svojim prostorijama i tamo na koordinaciji s brojnim partnerskim organizacijama dogovaramo tko će nas predstavljati u radnoj skupini za izmjene Kaznenog i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, ali i u radnoj skupini za izradu Akcijskog plana. Sastanak protiče u optimističnom, ohrabrujućem tonu i u relativno kratkom roku postižemo konsenzus. Prijedloge imena uputit ćemo do konca tjedna nadležnim ministarstvima. Dogovaramo i javnu panel diskusiju o tekstu Protokola, a na koju uz stručnjakinje s terena pozivamo i predstavnike Vlade. Ne možemo i nećemo dopustiti da sve ostane samo mrtvo slovo na papiru.

Četvrtak, 28. ožujka

Iako nas najveći dio domaćih, ali i regionalnih medija podupire od prvog dana i pruža nam golemu vidljivost i podršku, uvijek postoji neko ‘ali’. Tako je i danas. Priča jedne od članica grupe neovlašteno biva objavljena, ugrožavajući tako i žrtvu i njezinu obitelj. Stoga opet upozoravamo kolege iz medija da im dobrobit žrtve bude važnija od klikova i naklade, da shvate ozbiljnost situacije. Kako bismo ubuduće smanjili broj takvih situacija, ali i jasno razdvojile ‘vanjsku’ i ‘unutrašnju’ komunikaciju, otvaramo Facebook stranicu inicijative. To je, ionako preopterećenim administratoricama, dodatan posao, no složne smo da je nužan.

Petak, 29. ožujka

Danas je dan D za organizaciju panela. Prostor je riješen, čekamo potvrde govornika. Novi sastanak inicijative dogovorile smo predvečer. Do tad sve mora biti riješeno. Dan se, već sad, čini prekratak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG