Dostupni linkovi

Pećo: Nova obećanja – jeftini stanovi za mlade naučnike


Pećo: Kažu nam 'istraživački novinari'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Pećo: Kažu nam 'istraživački novinari'

*Mišljenja izrečena u ovom tekstu ne odražavaju nužno stavove Radija Slobodna Evropa

Dragana Pećo se istraživačkim novinarstvom bavi od 2009. Novinarka je KRIK-a i međunarodne mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP). Istraživačica je onlajn platforme Investigative Dashboard (ID). Šest godina je radila kao istraživačka novinarka u Centru za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Dobitnica je međunarodne nagrade Data Journalism Award koja je 2017. dodeljena KRIK-u za projekat "Baza imovine političara", Balkanske stipendije za novinarsku izuzetnost 2014. i tri nacionalne Nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu 2011, 2014. i 2016. godine.

Učestvovala je u mnogim novinarskim treninzima i programima i održala nekoliko treninga o data journalismu, vizualizaciji podataka i pretragama kompanijskih registara. Diplomirala je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu.

Subota, 9. decembar

Subota je ujutru i nisam se naspavala. Kasno sinoć sam se vratila iz Novog Pazara, a put je bio dug oko šest sati.

Dok sam bila tamo, gostovala sam u jutarnjem programu na Radio televiziji Novi Pazar. Iskoristila sam tu priliku da podsetim na neke od najznačajnijih otkrića KRIK-a.

S obzirom da je u pitanju novopazarska televizija, pomenula sam i istraživanje imovine ministra Rasima Ljajića, koji je rodom iz tog grada. Njegov otac je vlasnik zemlje kod novoizgrađenog atletskog stadiona. Zbog stadiona i gradnje hotela, njegova zemlja danas vredi najmanje milion evra, prema podacima procenitelja koje smo angažovali.

Ne znam da li se ovo što sam govorila u jutarnjem programu dopalo vlasnicima televizije. Oni su ovu televiziju privatizovali, a donedavni vlasnik, koji ju je zajedno sa ostalim članovima konzorcijuma privatizovao, bio je i sadašnji gradonačelnik Novog Pazara iz stranke Rasima Ljajića.

O našim istraživanjima i ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije govorila sam i ove nedelje na skupu "Nedelja borbe protiv korupcije" koji je MANS organizovao u Podgorici.

Prisetila sam se svih ovih istraživanja koruptivnih radnji naših političara baš danas, kada se obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije.

Popodne sam svratila na kafu u novi kafić "Kod Maše i Jace" koji su koleginice novinarke Jasmina Dobrilović i Maša Mileusnić ovih dana otvorile na Dorćolu.

Nedelja, 10. decembar

Nedelja je, a ja sam ponovo ustala rano. Ovoga puta jer me je TV N1 zvao u prelistavanje štampe u Novi dan.

Osim komentarisanja aktuelnih tema, govorila sam i o slučaju obijanja mog stana od kojeg je ovih dana prošlo pet meseci.

Iako je ministar policije obećao da će počinioci biti pronađeni, do danas nije rešen slučaj. Iz tužilaštva su rekli da su naložili policiji da preduzme sve što je u njenoj nadležnosti, ali još nema konkretnih rezultata.

Baš zbog toga što je prošlo toliko vremena, a da počinioci nisu pronađeni, ja sam sve više uverena da je u pitanju pokušaj zastrašivanja.

Nakon gostovanja na N1, iskoristila sam sunčani dan.

S obzirom da je nedelja, to vreme je rezervisano za pijacu i kupovinu svežeg voća i povrća. Nedelja nije „nedelja“ ako toga dana na meniju nije domaća pileća supa po receptu moje mame.

Uveče sam odmorila spremajući hranu sa dragom osobom i odgledali smo nekoliko emisija na Youtube-u, a koje prethodnih dana nisam stigla da ispratim.

Ponedeljak, 11. decembar

Počela je još jedna radna nedelja, mada, često zbog obaveza ne vidim razliku između vikenda i radnih dana.

Vikend mi često posluži da pozavršavam stvari koje preko nedelje nisam stigla, a onda za privatne obaveze nema vremena tokom vikenda. I tako u krug.

Dan sam se najviše posvetila završavanju jedne istraživačke priče. Obavila sam nekoliko telefonskih razgovora i sate provela uz dokumenta za priču.

Danas, međutim, nisam smela da odložim odlazak u kupovinu poklona za dečiji rođendan. Samo što nije stigao rođendan jednog mališana koji njegova tetka ne sme da propusti.

Tetka na žalost ne živi u Kanadi tako da umesto hiljada i hiljada evra za stan, dobija igračku za dečake.

Oko mene u radnji razne lego kocke, međutim, to je za malo starije uzraste. Nisam gledala plišane igračke, tražila sam nešto što svetli i pišti. I tako sam među kamionima i avionima, pronašla neko vozilo koje se retko viđa u obliku igračke. Videću kakve će biti reakcije.

"Gradonačelnik Beograda kupio je 24 ne tako jeftina stana na bugarskom primorju"
"Gradonačelnik Beograda kupio je 24 ne tako jeftina stana na bugarskom primorju"
Utorak, 12. decembar


Nije tako hladno bilo napolju danas, a mene je to prijatno vreme odvuklo na razmišljanja o najnovijim obećanjima – jeftinim stanovima za mlade naučnike. Koliko je uopšte mladih naučnika, dok razmišljaju o odlasku iz Srbije, pomislilo da će se ova obećanja ispuniti?

S druge strane, gradonačelnik Beograda i vlasnik spornog doktorata, kupio je 24 ne tako jeftina stana na bugarskom primorju, otkrila sam još pre više od dve godine. Jedan stan je na njegovo ime, a ostali se vode na dve ofšor firme. Ozbiljnih je sumnji tu na pranje novca, što su upozorili i bugarski organi, ali za naše tužilaštvo nema dokaza o krivičnim delima u njihovoj nadležnosti.

Počeli smo sa Sinišom Malim, a nastavili smo sa istraživanjima imovine i poslova drugih političara. Svakodnevno sam tako u potrazi za novim podacima i dokazima.

Osim što radim na svojim istraživanjima, pomažem i drugim novinarima širom sveta da dođu do podataka o vlasništvu firmi i prikupe kompanijska dokumenta. Radim i kao researcher za Investigative Dashboard, onlajn platformu preko koje nas novinari kontaktiraju za pomoć. Investigative Dashboard radi u sklopu novinarske mreže OCCRP za koji radim i novinarske priče, a naš KRIK deo je ove mreže.

Tražeći tako nešto, ovih dana sam u kontaktu sa novinarom iz Brazila. Pokušavamo da uskladimo termin za skajp razgovor, ali nam ne ide. Kako zbog vremenske razlike, tako i zbog drugih obaveza koje se preklapaju. Imati kontakte novinara širom sveta jedna je od najvrednijih stvari u mom poslu.

Novinara iz Brazila upoznala sam na Globalnoj konferenciji istraživačkog novinarstva prošlog meseca u Johanesburgu. Okupilo se oko hiljadu i dvesta novinara širom sveta. Bila je to idealna prlika za upoznavanje novih kolega, razmene iskustava ili dogovora oko zajedničkih prekograničnih istraživanja. Bilo je vremena i za obilazak Kejptauna, plaže sa pingvinima, safari...

Nije tako hladno danas bilo u Beogradu, ali kad se setim da je u Kejptaunu oko 30 stepeni, rado bih se tamo vratila barem na kratko.

Sreda, 13. decembar

Oduševljenje igračkom bilo je veće nego što sam očekivala. Mislim da nama starijima i dalje odzvanja u glavi melodija koju igračka proizvodi.

I dok sam potiskivala u glavi zujanje sirene od prethodne večeri, prisetila sam se opasnih izjava premijerke Ane Brnabić u vezi sa istraživačkim novinarstvom.

Premijerka je sinoć izjavila kako postoje tzv. istraživački novinari koji bez da ih neko pozove na odgovornost, potpuno nekažnjeno, kopaju po imovini funkcionera.

Legitimno je kopati po imovini javnih funkcionera, na šta i premijerka u jednom momentu reče da je to okej. To je svakako tema kojom se svi novinari na svetu bave.

Nedavno je upravo to naše "kopanje" po imovini članova vlade – naša baza imovine političara – nagrađeno svetskom nagradom Data Journalism Award. Proglašena je jednim od deset najboljih svetskih novinarskih projekata zasnovanih na javnim podacima.

A šta se dešavalo dok smo objavljivali ova istraživanja?

Najžešći napadi na KRIK bili su upravo nakon objavljene priče o ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru i ugovoru koji je potpisao sa suprugom Sretka Kalinića, jednim od najokrutnijih članova Zemunskog klana. Tim ugovorom, Lončar je navodno platio za stan na Novom Beogradu. Ugovor je sklopio 10 dana nakon ubistva crnogorskog kriminalca.

Za to ubistvo svedoci saradnici iz klana tvrdili su na sudu da je Lončar dobio stan za uslugu da u Urgentnom centru, gde je u to vreme radio, ubrizga nešto u infuziju od čega je crnogorski kriminalac kasnije preminuo. Ovu našu priču skoro nijedan medij nije preneo.

Dojčinović: Političari glume siromaštvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:27 0:00

Nakon nje na naslovnim stranama prorežimskog tabloida Informer krenuo je svakodnevni napad na KRIK, objavljivane fotografije i laži o uredniku KRIK-a, a pojedine informacije iz njegovog privatnog života, Informeru je dostavila BIA.

Podržava li premijerka ovakav obračun sa novinarima?

U zaštitu novinara nije stala ni nakon što je ministar Vulin za urednika KRIK-a rekao da je narkoman.

Uz ovakve napade na novinare i što bi premijerka rekla da istražuju bez ikakve odgovornosti, po strani ostaju pozivi funkcionera na odgovornost za sve nelegalne aktivinosti i sumnjive radnje koje novinari otkriju.

Kasnije sam na kafi o ovome pričala i sa kolegom novinarem iz Švedske koji je došao u Beograd istražujući bitnu temu u svojoj državi. Njemu je, poput drugih naših kolega koji dolaze iz uređenih zemalja, teško da poveruju da se ovakve stvari dešavaju.

Ispričala sam mu šta smo sve istražili o našim funkcionerima, poput Siniše Malog, Aleksandra Vulina, Zlatibora Lončara, a da su oni i dalje na funkcijama. Otišao je u čudu.

Uveče sam sa svratila do Dorćol Platza, gde su kolege iz CINS-a, u kojem sam godinama radila pre nego što smo osnovali KRIK, slavili 10 godina od osnivanja.

Četvrtak, 14. decembar

Već dva i po meseca kasnim sa kićenjem jelke ako ćemo meriti prema tome kada je Siniša Mali okitio Beograd. Još nemam osećaj da će uskoro Nova Godina, a srećem Deda Mraza na ulici.

Danas smo se bili mimoišli na ulici kada sam iz kanca krenula u Agenciju za privredne registre (APR). On je užurbanim korakom išao ka Slaviji.

Krenula sam bila danas do APR-a da pokupim dokumenta o nekoj agenciji koju je držao jedan naš poslanik. Često svratim u APR i, kad mislim da ću svratiti na kratko, zadržim se i po dva sata.

Znaju to i ljudi zaposleni u arhivi. Danas, međutim, brzo sam završila sve što sam planirala.

Mladi Deda Mraz na ulicama Beograda
Mladi Deda Mraz na ulicama Beograda

Osim APR-a i prikupljanja podataka, radila sam na sređivanju nove priče. Pripremala sam i englesku verziju priče koju ćemo objaviti na sajtu OCCRP, međunarodne novinarske mreže čiji je i KRIK član.

Rad na istraživačkoj priči je dugotrajan. Nakon predistraživanja, prikupljanja podataka i dokumenata, pisanje priče je bitan deo. Mnoštvo podataka treba što bolje i jasnije da se predstavi čitaocima.

Upravo mi je došla neka ideja kako bolje opisati jednu scenu u priči.

Završila sam pisanje za dnevnik danas. Odoh da nastavim da radim na tekstu.

Petak, 15. decembar

Uređivanje priče privodim kraju.

Pripremaću sva dokumenta da koleginica koja bude radila proveru činjenica (fact-checking) ima sve lepo sređeno na jednom mestu, u jednom folderu. Skeniraću dokumenta koja su preostala i prekriti lične podatke.

Ove i još drugih nekih manjih obaveza imam da pozavršavam do kraja dana pre nego što uveče krenem na put.

Biće radno i ovog vikenda.

Čeka me niz redakcijskih sastanaka oko istraživanja koja radimo, pripremi novih projekata, organizacije posla i sl.

Bitan je period došao jer sledeće nedelje kreće naš novi projekat, novi sajt Raskrikavanje koji pokrećemo do kraja godine. Raskrikavanje će se baviti fake news-om, medijskim manipulacijama, raskri(n)kavanjem lažnih vesti, kao i istraživanjem vlasništva i finansiranja medija.

U svom ovom ludilu ne smem da zaboravim da pozovem sestru i čestitam joj rođendan. Sreća pa ne treba da idem u potragu za još jednom igračkom koja pišti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG